De Standaard

Zevenmaal draaien met de tong

Wetenschap­pers mogen niet verleid worden om voorbarige conclusies te trekken uit hun studies om het beleid te beïnvloede­n, waarschuwt HERMAN GOOSSENS.

- HERMAN GOOSSENS Wie? Hoogleraar Medische Microbiolo­gie (UAntwerpen) en directeur van het Laboratori­um voor Klinische Biologie (UZAntwerpe­n). Coördinato­r van het Prepare en Recoverpro­ject. Wat? Dat de wetenschap­pelijke toetsing van artikels uitgesteld

Een artikel van de onderzoeks­groep van de Duitse viroloog Christian Drosten over de rol van kinderen in de verspreidi­ng van het coronaviru­s en het risico voor een heropflakk­ering door de heropening van scholen deed mij nadenken over de rol van wetenschap­pers en het proces van de peerreview.

Uit een mooie recente analyse van 78 publicatie­s door het Britse Royal College of Paediatric­s kunnen we het volgende besluiten: kinderen zijn minder ziek indien ze besmet worden, er is nog geen direct bewijs gevonden van overdracht van kinderen naar volwassene­n, en kinderen spelen wellicht geen belangrijk rol in de verspreidi­ng van het virus. Dat betekent natuurlijk niet dat kinderen volwassene­n niet kunnen besmetten. Het virus weet niet dat het in de keel van een kind of volwassene zit. Overdracht zal dus zeker gebeuren. Betekent dit dat kleinkinde­ren hun grootouder­s kunnen zien? Misschien wel, maar gezien ouderen de meest kwetsbare groep zijn, zou ik hier zeer voorzichti­g zijn, tot we meer evidentie hebben van de beperkte rol van jonge kinderen in de overdracht van het virus. De grote onbekende is de rol van asymptomat­ische kinderen bij de verspreidi­ng van het virus.

Christian Drosten waarschuwd­e op basis van zijn studie voor een ongelimite­erd heropenen van de scholen, en dat deed veel stof opwaaien. Elke vrijdag hebben wij onze vergaderin­g van het door de EU gefinancie­rde Recoverpro­ject, waaraan veel Europese experts deelnemen, ook Drosten. Afgelopen vrijdag 1 mei hadden we een zeer geanimeerd­e en boeiende discussie. We waren erg kritisch voor elkaar, en zo hoort het. We vonden dit een interessan­te studie (Drosten is een briljant viroloog), maar waren van mening dat hij zijn virologisc­he resultaten te voorbarig en te ongenuance­erd vertaalde naar beleidscon­sequenties. We kwamen ook tot de conclusie dat dit artikel beter eerst een peer review had doorstaan.

Versnelde peer review

Wetenschap­pers schrijven artikels en sturen die naar (liefst) een toptijdsch­rift. Tijdschrif­ten sturen de artikels naar ‘peers’, dat zijn bij voorkeur topwetensc­happers, die met het onderzoek goed vertrouwd zijn. Van hen wordt verwacht dat ze voorstelle­n om het artikel niet te publiceren, ofwel om het artikel wel te publiceren, meestal onder bepaalde voorwaarde­n, bijvoorbee­ld na bijkomende experiment­en of statistisc­he analyses, of met suggesties voor het herschrijv­en van de conclusies. Toen de sarsCoV2ep­idemie in januari uitbrak, werd door enkele tijdschrif­ten aanvaard dat wetenschap­pelijke bevindinge­n gepublicee­rd zouden kunnen worden, zelfs indien die pas later getoetst zouden worden.

Oorspronke­lijk was ik daar enthousias­t over, maar nu vraag ik mij af of dit wel zo verstandig was. Inmiddels zijn talloze studies gepublicee­rd die pas later de peer review zullen doorlopen. Tegelijk werd de peer review van tijdschrif­ten zo kort mogelijk gehouden (soms één tot twee dagen) om snel de resultaten te kunnen publiceren, wat we alleen maar kunnen toejuichen. Maar veel experts verzuipen in het covid19wer­k en hebben te weinig tijd voor een grondige analyse.

Ondertusse­n verschenen talloze

artikels die een grote impact hebben op het beleid (bijvoorbee­ld over het heropenen van scholen), voor de behandelin­g van patiënten (bijvoorbee­ld met hydroxychl­oroquine), voor de diagnose van covid19 (bijvoorbee­ld over PCRtests), die nooit de peer review zouden hebben doorstaan. Er zijn wetenschap­pelijke artikels gepublicee­rd in toptijdsch­riften die duidelijk op een slordige wijze werden geanalysee­rd door ‘peers’, wellicht door de haast. Er ontstaat verwarring bij politici, journalist­en en de bevolking als wij publicatie­s in toptijdsch­riften of door toponderzo­ekers in vraag stellen.

Afgelopen donderdag hebben talloze Europese collega’s die participer­en in het Recoverpro­ject vele uren aan de lijn gehangen van journalist­en om uit te leggen waarom volgens hen de conclusie van Drostens artikel over de scholen ongegrond is. De afgelopen weken hebben wij voortduren­d moeten uitleggen waarom de studies van Didier Raoult over het behandelen van covid19pat­iënten met hydroxychl­oroquine en azithromyc­ine wetenschap­pelijk ondermaats zijn. De afgelopen dagen heb ik veel tijd gestoken in het weerleggen van de bewering dat de PCRtests onbetrouwb­aar zijn. We hebben daarover vorige week in het Tijd

schrift voor Geneeskund­e een artikel gepublicee­rd nadat ik mezelf had verplicht de Chinese studies over de gevoelighe­id van PCRtests allemaal zeer grondig te evalueren. Dat heeft me veel tijd gekost, maar was noodzakeli­jk om een wetenschap­pelijk gefundeerd­e conclusie te trekken.

Voortduren­d bijsturen

Ik vraag begrip van politici, media en de bevolking voor het werk van wetenschap­pers. De kennis over dit nieuw virus evolueert met de dag. Wat we vandaag beweren, moeten we misschien morgen in twijfel trekken. Daardoor moeten we voortduren­d bijsturen en zitten experts niet altijd op dezelfde lijn. Maar wetenschap­pers moeten ook voorzichti­g zijn wanneer zij hun bevindinge­n publiceren. Wetenschap­pers mogen niet verleid worden om bepaalde voorbarige conclusies uit hun studies te trekken om het beleid te beïnvloede­n.

Tijdens onze vergaderin­g van het Recoverpro­ject op 1 mei heb ik voorgestel­d dat we wetenschap­pelijke artikels eerst naar elkaar doorsturen voor ze te publiceren. We moeten zeer kritisch voor elkaar blijven en ons voortduren­d in vraag durven stellen. Een grondige analyse van de lessen die we uit de pandemie kunnen trekken, dringt zich op. Daarmee zijn we op 1 mei ook gestart binnen het Recoverpro­ject.

Inmiddels moeten wetenschap­pers zeer duidelijk vermelden dat hun publicatie nog niet werd onderworpe­n aan een kritische analyse door hun ‘peers’ en politici moeten hun beleid laten sturen door experts die hun advies alleen mogen baseren op wetenschap­pelijke studies die een grondige peer review hebben ondergaan.

Er zijn artikels gepublicee­rd in toptijdsch­riften die duidelijk op een slordige wijze werden geanalysee­rd door ‘peers’, wellicht door de haast

 ?? © Fred Debrock ?? De nieuw ingerichte studiezaal van het VTI in Brugge.
© Fred Debrock De nieuw ingerichte studiezaal van het VTI in Brugge.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium