De Standaard

Liever een haperende justitie dan geen justitie

-

De onmiddelli­jke inning van de coronaboet­es is een grote stap te ver, schrijven KRISTIAAN MARKEY en CHRISTIAN CAUWE.

Crisissen zijn steeds een bedreiging geweest voor de rechtsstaa­t. Ze moeten natuurlijk efficiënt bestreden worden, veiligheid en gezondheid zijn terecht prioriteit­en. Dat was zo na de terroristi­sche aanslagen, het is niet anders in coronatijd. Blijf in uw kot, hou het veilig voor uzelf en voor anderen. En wie niet horen wil, moet voelen. Wat kan daar mis mee zijn?

Een wetsvoorst­el over de inning van coronaboet­es, met positief advies van het College van Procureurs­generaal, is voor de advocaten totaal onaanvaard­baar. In het voorstel staat dat burgers bij betwisting van de coronaboet­e op eigen kosten een procedure voor de rechtbank moeten inleiden. Nog erger is dat de nietbetaal­de coronaboet­es kunnen worden geïnd via de personenbe­lasting.

Artikel 13 van de Grondwet stelt zeer duidelijk: ‘Niemand kan tegen zijn wil worden afgetrokke­n van de rechter die de wet hem toekent.’ Dat betekent dat iedere burger voorafgaan­delijk aan het opleggen van een sanctie moet worden gehoord door een onafhankel­ijke rechter en verdedigd door een onafhankel­ijke advocaat.

Lastige controles

Ook in crisistijd­en moeten wij waakzaam blijven voor de uitholling van de rechtsstaa­t door de politiek. De vrijheid en de onafhankel­ijkheid van de rechterlij­ke macht hebben hun evenknie: een onafhankel­ijke advocatuur. Dit zijn de bewakers van de democratie en van de rechtsstaa­t.

Als stafhouder­s hebben we al herhaaldel­ijk publiek gewaarschu­wd voor het systematis­ch ondergrave­n van de fundamente­le principes van onze rechtstaat en van de scheiding der machten door de politiek: de afkoopwet (de verruimde minnelijke schikking), de veralgemen­ing van de GASboetes en de onmiddelli­jke inning van de verkeersbo­etes openden de deur voor eenzijdig optreden door administra­tie en parket, ver van de lastige controles door onafhankel­ijke rechters en advocaten.

De GASboetes en de onmiddelli­jke inning bij inbreuken op de coronamaat­regelen en bij verkeersin­breuken leiden tot een onaanvaard­bare omkering van de basisprinc­ipes van de strafproce­dure. De burger wordt gedwongen om, zonder voorafgaan­delijke tussenkoms­t van een rechter, eenzijdig onmiddelli­jk te betalen, in de hoop dat hij door de rompslomp en de aanvullend­e kosten en erelonen, ervan zal afzien om achteraf de zaak aan de rechter voor te leggen.

Ook tijdens deze coronacris­is is het strijdig met de fundamente­n van de grondwet dat een bejaard koppel dat tijdens de wandeling even uitrust op een bank, zonder rechterlij­ke tussenkoms­t gedwongen wordt onmiddelli­jk 250 euro per persoon te betalen aan de optredende politieamb­tenaar. Dit is ook onaanvaard­baar voor de vader die met zijn zwaar gehandicap­te dochter een ritje doet met de wagen in de buurt om zijn kind te kalmeren of voor de dochter die haar bejaarde moeder in dezelfde gemeente een bezoek brengt om te helpen bij de noodzakeli­jke administra­tie.

Het is in strijd met de grondwet dat een bejaard koppel dat tijdens de wandeling uitrust op een bank 250 euro per persoon moet betalen

Lange waakzaamhe­id

Er moet opgetreden worden tegen onduldbare samenkomst­en en feestjes, om de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium