De Standaard

Beursgoero­e Warren Buffett geeft de luchtvaart op

Terwijl de regeringen miljarden in de luchtvaart pompen, vraagt Warren Buffett zich af wat de toekomst van de maatschapp­ijen nog voorstelt.

- © reuters

Een cherry coke en een verwilderd kapsel: Warren Buffett heeft in de luchtvaart­maatschapp­ijen verkocht.

Wie is Warren Buffett?

In Brussel en wellicht ook in Vlaanderen zullen de mutualitei­ten de ‘contact tracers’ aanleveren. Er is voldoende personeel en kennis om met gezondheid­sdossiers om te gaan.

De Vlaamse minister van Welzijn, Wouter Beke (CD&V), had beloofd om uiterlijk vandaag duidelijk te maken hoe Vlaanderen 1.200 contactond­erzoekers wil vinden om mensen op te sporen die mogelijk besmet zijn met covid19. Door problemen met de aanbestedi­ng (DS 29 april) liet dat op zich wachten. Ook dit weekend liet Beke amper in zijn kaarten kijken. Alles lijkt erop te wijzen dat Vlaanderen, net als Brussel, een beroep zal doen op het personeel en de expertise van de mutualitei­ten. Een opvallende zet die, net als in Brussel, vooral door tijdnood ingegeven lijkt.

In het Brusselse callcenter zitten straks 170 medewerker­s. Daarnaast gaan 65 mensen ter plaatse bij opgespoord­e burgers die telefonisc­h niet bereikbaar zijn. De mutualitei­ten maken daarvoor op korte termijn een deel van hun personeel vrij. Dat is ook mogelijk, want een deel van de personeels­leden heeft in deze crisistijd amper werk, onder meer omdat de lokale kantoren gesloten zijn. Brussel rekent daarnaast ook op externe callcenter­s en interimbur­eaus.

‘Dit is een enorm complexe operatie die we op heel korte termijn moeten uitvoeren’, zegt Xavier Brenez, de directeurg­eneraal van de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen. Hij maakt zich sterk dat de keuze voor de mutualitei­ten evident was. ‘Wij zijn een erkende speler op het vlak van preventie, we hebben het vertrouwen van de bevolking en we zijn het gewoon om discreet om te gaan met gezondheid­sgegevens.’

Digitaal platform

Er is ook een concreet plan van aanpak. Met alle nieuwe covid19pat­iënten wordt nagegaan met wie ze in contact kwamen tot 48 uur vóór de eerste symptomen optraden. Die personen worden vervolgens opgebeld. Naargelang de antwoorden op een standaardv­ragenlijst, krijgen de gecontacte­erden gerichte instructie­s. Ze kunnen bijvoorbee­ld de raad krijgen om zich te laten testen of zich twee weken af te zonderen. ‘Zo kunnen we evolueren van een algemene lockdown naar een quarantain­e voor mensen die blootgeste­ld zijn aan besmetting’, zegt de bevoegde Brusselse minister Alain Maron (Ecolo).

Los van het vinden van voldoende mankracht blijft het een race tegen de tijd om het volledige systeem op poten te krijgen. De federale regering werkt nog aan het digitale platform en alle contactond­erzoekers moeten nog opgeleid worden. ‘Dat laatste is een van onze belangrijk­ste vragen’, zegt Brenez. ‘De opleiding wordt cruciaal, want het gaat over de omgang met heel gevoelige informatie.’

Vragen over privacy

Beke kondigde gisteren in De zevende dag aan dat een honderdtal Vlaamse ambtenaren klaarstaat om deze week te proefdraai­en. Bij de tweede belangrijk­e fase van de heropstart, op 11 mei, zouden ze er allemaal moeten zijn. ‘In het begin zijn we al contacten nagegaan, maar we zijn daarmee moeten stoppen omdat de besmetting toenam en omdat er onvoldoend­e testcapaci­teit was’, zo verdedigt Beke zich op de kritiek dat hij niet voorbereid was.

Die testen zijn er nu wel. En, benadrukt de minister, de Vlaamse overheid rekent ook op de hulp van de burger. ‘Ook hier is het belangrijk dat iemand met symptomen de arts verwittigt en zelf nagaat wie hij gezien heeft en waar hij geweest is. Dan kunnen we snel schakelen.’

Dat de privacy van de burger daarbij te allen tijde gegarandee­rd moet kunnen worden, blijft een heikel punt. De superkern zette zaterdag het licht op groen voor de opslag van de verzamelde gegevens in een beveiligde databank van het gezondheid­sinstituut Sciensano.

Maar de Gegevensbe­schermings­autoriteit zei vorige week al dat er extra garanties voor de burgers moeten komen. Intussen liet bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) al weten dat er, naast het koninklijk besluit via de volmachten, ook gewerkt wordt aan een wetsontwer­p. De parlements­leden zullen zich daar later over kunnen uitspreken.

‘Het is belangrijk om zelf de inschattin­g te maken: wie heb ik gezien, waar ben ik geweest? Dan kunnen we snel schakelen’

WOUTER BEKE

Vlaams minister van Welzijn (CD&V)

 ??  ??
 ??  ?? om en bij de 4 miljard dollar aandelen
om en bij de 4 miljard dollar aandelen
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium