De Standaard

BLIJF IN UW KOT

- VEERLE VANDEN BOSCH

ELKE DAG EEN CULTUURTIP OM HET LEVEN TUSSEN VIER MUREN DRAAGLIJKE­R TE MAKEN VANDAAG: HERLEES DE KLASSIEKER­S UIT UW JEUGDJAREN

1. De brief voor de koning

Bijna zestig jaar oud is deze avonturenk­lassieker van Tonke Dragt. De jongste jaren beleeft hij – ook met de Netflixver­filming – een triomftoch­t in het Angelsaksi­sche taalgebied. Helemaal terecht: de avonturen van aspirantri­dder Tiuri, die een geheime brief – een zaak van leven of dood – naar de koning van Unauwen moet brengen, zijn onweerstaa­nbaar. Hij trekt door woeste bossen, langs wilde rivieren en over de bergen. Overal loert gevaar, en niet iedereen is te vertrouwen. Om in een hoekje te kruipen en in één ruk uit te lezen. (Leopold)

2. Minoes

Journalist Tibbe is te verlegen om achter nieuws aan te gaan en dreigt zijn werk te verliezen. Tot hij een onverwacht­e kostgangst­er krijgt: een juffrouw met katse manieren en een katse naam. Minoes is in een mens veranderd nadat ze iets verkeerds had gegeten uit het Instituut voor Biochemisc­h onderzoek. Dankzij haar en de vele katten in Killendoor­n – van Schele Simon tot de Jakkepoes – komt Tibbe heel wat te weten, ook snode plannen die het daglicht niet mogen zien. Een sprankelen­d verhaal vol humor en fantasie, Annie M.G. Schmidt op haar best. (Querido)

3. Blote handen

Waarom heeft het jongetje Ward een eend van de brute buurman Betjeman doodgeknep­en, en wat is er gebeurd met Wards hond Elmer, die niet aan Betjemans wraak is ontsnapt? Blote handen is een klein verhaal over grote emoties, zo suggestief en beeldend geschreven dat je vanaf de beginzin tot het eind aan je stoel gekluister­d blijft. Misschien wel het mooiste boek van Bart Moeyaert. (Querido)

4. Het grote boek van Madelief

Van Met de poppen gooien tot Een hoofd vol macaroni: de avonturen van de speelse, rebelse en grappige Madelief en haar buurkinder­en zijn hier verzameld in één boek. Onder het motto ‘dat je van grote mensen beter soep kunt koken’ neemt de ontwapenen­de Madelief volwassene­n steevast op de korrel. Guus Kuijer werd meteen beroemd met zijn allereerst­e kinderboek­enpersonag­e. (Querido)

5. Het sleutelkru­id

Koning Mansolein is duizend jaar oud en zijn hart tikt ‘als een scheefstaa­nde klok’. Als hij niet binnen de week het geneeskrac­htige sleutelkru­id krijgt toegediend, zal hij sterven. Alleen is dat kruid moeilijk te vinden, zijn hofarts moet er een verre reis voor ondernemen. Intussen moet het hart van de koning aan de gang worden gehouden en dat kan maar op één manier: door hem elke dag een spannend verhaal te vertellen. Een prachtig boek, de grote doorbraak van meesterver­teller Paul Biegel. (Lemniscaat)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium