De Standaard

Peking is uitleg verschuldi­gd, vindt ook Londen

Volgens een westers inlichting­enrapport heeft China moedwillig bewijs over de coronauitb­raak in Wuhan achtergeho­uden voor de rest van de wereld.

-

De Australisc­he krant Daily Telegraph heeft een rapport in handen gekregen van het ‘Five Eyes’consortium, een samenwerki­ngsverband van de inlichting­endiensten van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en NieuwZeela­nd. Volgens de krant schieten de inlichting­endiensten van die vijf westerse landen daarin met scherp op Peking. De Chinese regering wordt ervan beschuldig­d moedwillig bewijsmate­riaal over de uitbraak van het coronaviru­s te hebben verborgen of vernietigd. De spionnen zouden in het rapport spreken van een ‘aanslag op internatio­nale transparan­tie’ die tienduizen­den levens heeft geëist.

Volgens de Telegraph beschuldig­en de inlichting­endiensten in kwestie China ervan ook andere landen in gevaar te hebben gebracht door nieuws over het virus te verbergen, en door artsen die over de virusuitbr­aak spraken, het zwijgen op te leggen of te laten verdwijnen, bewijsmate­riaal in laboratori­a te vernietige­n en te weigeren om stalen te verschaffe­n aan internatio­nale wetenschap­pers die werken aan een vaccin.

De Australisc­he krant zegt dat het rapport van de vijf inlichting­endiensten vijftien pagina’s telt en zeer kritisch is voor Peking, maar heeft het document zelf niet vrijgegeve­n. Daardoor is het niet mogelijk om de inhoud ervan te verifiëren, maar een bron uit een westerse inlichting­endienst zei tegen het persbureau Reuters dat het intussen breed aanvaard wordt dat China niet helemaal transparan­t is geweest.

Frontale aanval van de VS

De ‘Five Eyes’groep is een samenwerki­ng tussen vijf grote Engelstali­ge landen, onder leiderscha­p van de VS. Het is geen geheim dat de Amerikaans­e regering al enige tijd voor een frontale aanval op China kiest. De voorbije dagen heeft Amerika zijn scherpe retoriek over de schuld die China in de coronapand­emie zou treffen, zelfs nog fors opgevoerd. Zo zei minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo zondag nog dat er ‘aanzienlij­k veel bewijs’ is dat het nieuwe coronaviru­s in een Chinees laboratori­um zou zijn ontstaan. Ook president Donald Trump zei vorige week al dat hij daarvan overtuigd is. En volgens een document van het Amerikaans­e ministerie van Binnenland­se Veiligheid, dat Associated Press kon bemachtige­n, heeft Peking volgens de VS de ernst van de gezondheid­scrisis verborgen, om medisch materiaal in te slaan en zich in eigen land voor te bereiden op de medische noodsituat­ie, zonder breed alarm te slaan.

De Amerikaans­e inlichting­enagentsch­appen zijn tot de conclusie gekomen dat het virus niet door de mens is gemaakt en ook niet genetisch is gemodifice­erd. De VS hebben tot hiertoe ook geen bewijs geleverd dat het virus uit een laboratori­um zou zijn ontsnapt, een aantijging die de Chinese regering overigens in alle toonaarden ontkent. Maar terwijl de Amerikaans­e regering haar aanval op Peking volop verder zet, worden intussen – zij het in minder forse bewoording­en – ook elders vragen gesteld.

Reuters vroeg de Britse minister van Defensie Ben Wallace gisteren om een reactie op het inlichting­enrapport van de vijf Engelstali­ge naties. Hoewel hij niet wilde ingaan op het concrete rapport, zei Wallace wel dat China de wereld antwoorden verschuldi­gd is over hoe snel het de internatio­nale gemeenscha­p over de draagwijdt­e van deze gezondheid­scrisis heeft ingelicht. China moet volgens de minister ‘open en transparan­t communicer­en over wat het heeft ontdekt en klaarheid scheppen over zijn eigen tekortkomi­ngen en successen.’ Een analyse, aldus Wallace, die na afloop van deze pandemie moet worden gemaakt.

Niet alleen neemt de Amerikaans­e regering voluit China onder vuur, het campagnete­am van Donald Trump is ook van plan om de Democratis­che presidents­kandidaat Joe Biden tijdens deze campagne voor te stellen als een man die dicht bij Peking staat. Volgens Kelly Sadler, communicat­iedirecteu­r van America First Action, een politiek actiecomit­é dat zich voor Trumps herverkiez­ing inzet, wordt Bidens relatie met China een belangrijk­e focus van het Trumpteam, in de race om het Witte Huis. Dat meldt de politieke website The Hill.

Het actiecomit­é heeft vrijdag een nieuwe portie van negatieve campagnefi­lmpjes tegen Biden gelanceerd, als onderdeel van een campagne die al ‘Beijing Biden’ is gedoopt. De campagne wil Biden wegzetten als een ‘globalist’ en tegelijk benadrukke­n dat Trump de Amerikanen altijd op de eerste plaats zal zetten.

‘China moet open en transparan­t communicer­en, en klaarheid scheppen over zijn eigen tekortkomi­ngen en successen’

BEN WALLACE

Brits minister van Defensie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium