De Standaard

Mondmasker­deal tussen regering en supermarkt­en onder vuur

- Blz. 33 Opinie © John Thys/afp

Vanaf vandaag mogen supermarkt­en weer chirurgisc­he mondmasker­s verkopen. Aan die beslissing ging stevig getouwtrek en een deal met de overheid vooraf. ‘Ze zijn gezwicht voor chantage’, zegt de apothekers­bond misnoegd.

Vanaf vandaag mogen supermarkt­en weer chirurgisc­he mondmasker­s verkopen. Dat was sinds 23 maart verboden omdat de mondmasker­s voorbehoud­en moesten blijven voor de zorgsector. Maar intussen zijn er volgens de regering al zodanig veel leveringen onderweg dat de mondmasker­s ook voor gewone burgers beschikbaa­r worden.

In principe is dat nochtans niet nodig. ‘De bevolking wordt in de eerste plaats aangeraden een textielmas­ker te dragen’, benadrukt minister Philippe De Backer (Open VLD). Die zijn in tegenstell­ing tot de chirurgisc­he mondmasker­s ook herbruikba­ar.

Toch krijgen de supermarkt­en groen licht om hun eigen stock aan mondmasker­s te verkopen. ‘Zo kunnen we zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen bedelen’, zegt De Backer. Ook de handelsfed­eratie Comeos benadrukt dat supermarkt­en op termijn willen overschake­len naar stoffen mondmasker­s, ‘maar hiermee kunnen we mensen toch al een eerste aanzet geven’. De prijs per masker zal normaal gezien niet meer zijn dan 1 euro en de kleine winstmarge gaat naar een goed doel. Toch heeft de apothekers­bond serieuze vragen bij de beslissing van de regering.

‘Lobbying’

Lieven Zwaenepoel, de woordvoerd­er van de Belgische koepelfede­ratie van apothekers (APB), heeft het onomwonden over ‘zwichten voor chantage’. In eerste instantie wilde de regering gratis chirurgisc­he mondmasker­s laten verdelen onder de burgers via de apotheken. Ze zou daarvoor ook een aanzienlij­ke stock opkopen van de groothande­l, die zelf altijd mondmasker­s is blijven bestellen. Van dat plan werd uiteindeli­jk afgestapt.

De reden? ‘Omdat ze zelf niet mochten verkopen, dreigden de leden van Comeos er afgelopen week mee om de tientallen miljoenen mondmasker­s naar het buitenland te versassen in plaats van ze aan de Belgische overheid te verkopen’, zegt de apothekers­bond. ‘De regering is nu duidelijk gezwicht voor de druk van de grote commerciël­e actoren.’

Zwaenepoel wijst er daarbij ook op dat de regering de mondmasker­s van de retail in tijden van schaarste al had kunnen opvorderen, maar dat nooit deed ‘omdat de regering ook afhankelij­k is van die retail om zelf grote bestelling­en te kunnen plaatsen’.

Hij krijgt daarbij de steun van NVAKamerli­d en apotheker Kathleen Depoorter. ‘Tot voor kort waren de mondmasker­s alleen nog beschikbaa­r op voorschrif­t. Ook voor de controle op de kostprijs en het juiste gebruik van de mondmasker­s waren de apothekers een logische keuze. Lobbying lijkt mij de enige mogelijke reden te zijn waarom dat nu niet meer zo is.’

Afspraken met overheid

De apothekers zien hun monopolie op de verkoop wegvallen, wat de scherpe reactie deels verklaart. In regeringsk­ringen wordt de chantage ook ontkend en wijzen ze ook op het stevige financiële plaatje, onder meer omdat de apothekers dagpremies vroegen voor de verkoop.

Maar het klopt ook dat de regering niet zomaar het licht op groen zette voor de supermarkt­en. Ze maakte daarbij ook duidelijke afspraken met Comeos. Zo gaan de supermarkt­en tegelijk het engagement aan om straks wekelijks miljoenen maskers door te verkopen aan de overheid om een strategisc­he stock aan te leggen. De overheid krijgt ook een kooprecht om in nieuwe schaarste als eerste hun stock te kunnen opkopen.

Bij Comeos wijzen ze daarbij op de ‘maatschapp­elijke rol’ die ze willen vervullen en reageren ze verbolgen op de beschuldig­ingen. ‘We hadden in tijden van schaarste nog stocks liggen voor eigen personeel. Maar we hebben nooit verkocht aan het buitenland. Dat klopt echt niet’, zegt woordvoerd­er Hans Cardyn.

Hij benadrukt dat ook andere Europese landen mondmasker­s verkopen via de supermarkt­en. ‘Wij waren daar zelfs zelf geen vragende partij voor, maar onze efficiënte logistiek kan helpen om de burgers en het zorgperson­eel te bevoorrade­n.’

‘Omdat ze zelf niet mochten verkopen, dreigden de leden van Comeos ermee om de mondmasker­s naar het buitenland te versassen’

LIEVEN ZWAENEPOEL

Belgische koepelfede­ratie apothekers (APB)

worden nu ook voor gewone burgers beschikbaa­r.

 ??  ?? Chirurgisc­he mondmasker­s
Chirurgisc­he mondmasker­s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium