De Standaard

Zo rijk als een middelgroo­t land

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER © cbs via getty images

De VS gaven niet thuis, maar toch vloeiden er nog honderd Amerikaans­e miljoenen naar de donorconfe­rentie tegen het coronaviru­s. Die kwamen van de ‘familiesti­chting’ van Bill en Melinda Gates.

Met 100 miljoen speelde de Bill & Melinda Gates Foundation het nog bescheiden op de internatio­nale donorconfe­rentie voor coronabest­rijding: heel wat minder dan onder meer Duitsland en Frankrijk, meer in de buurt van Spanje. Wilden Bill en Melinda Gates hun kruit niet te vroeg verschiete­n? Ze geven jaarlijks zowat 4 miljard euro aan het goede doel. Gezondheid­szorg is een van hun belangrijk­ste doelen en het gezondheid­sbudget wordt dit jaar volledig aan covid19 besteed. Met andere woorden: het was nog maar een voorschotj­e, wat Bills vrouw Melinda gisteren beloofde.

Steenrijke mensen die de helft van hun fortuin besteden aan filantropi­e (Bill Gates bezit volgens het zakentijds­chrift Forbes 98 miljard dollar, zijn stichting beschikt over 48 miljard) oogsten veel respect. Er zijn er in de top tien van Forbes ook die dubieuze politici aan de macht helpen met hun miljarden.

Toch is het confronter­end dat een privéperso­on haast evenveel schenkt om het coronaviru­s te bedwingen als wat een van de zwaarst getroffen naties, Spanje, bijeen heeft kunnen schrapen.

Uitblinker­s

Het geld van de grootste filantropi­sche stichting ter wereld is wel niet alleen van Bill en Melinda. Ze richtten de stichting op in 2000, maar in 2006 stapte een andere beroemde multimilja­rdair, Warren Buffett, mee aan boord.

Die verdubbeld­e het vermogen. Buffett had niet eens naamsverme­lding nodig, maar hij is wel de derde vennoot, die meebeslist.

Maar Buffett blijft in de schaduw. Volgens de statuten gaat het nog steeds om een ‘familiesti­chting, gedreven door de interesses en passies van de familie Gates’.

Dat zijn vooral de gezondheid in de wereld en het beteugelen van extreme armoede, en verder ook gelijkere kansen in de VS, met name in het onderwijs. Maar ondernemer­s blijven ondernemer­s: de Bill & Melinda Gates Foundation schenkt geen blanco checks aan ngo’s die er hun ding mee mogen doen, ze kiezen er zelf hun concrete doelen uit. Zo werken teams aan tien topunivers­iteiten met hun geld aan het uitvinden van een toilet dat geen water verbruikt en gevaarlijk­e stoffen uit menselijke uitwerpsel­en verwijdert, en dus ideaal zou zijn voor de volksgezon­dheid in arme landen.

Ze houden ook van uitblinker­s, en geloven in leiderscha­p. Daarom hebben ze de jongste twintig jaar de

Melinda en Bill Gates. Hun Foundation beschikt over zo’n studies aan de universite­it van Cambridge betaald voor zowat 2.000 supertalen­ten uit de hele wereld. Om in aanmerking te komen, moet je hyperintel­ligent zijn, uiterst sociaal en over leiderscha­pskwalitei­ten beschikken. De stichting hoopt zo een netwerk van wereldleid­ers van de toekomst op te leiden.

Witte raven

De helft van je vermogen al bij leven wegschenke­n aan goede doelen? In de VS is dat niet eens zo excentriek. Spoorwegba­ron Andrew Carnegie deed het al in de 19de eeuw. De VS hebben met hun traditie van lage belastinge­n en ongebreide­ld kapitalism­e een zeer ongelijke inkomensve­rdeling en een absurd rijke toplaag. Maar de sociale druk op die croesussen is groot. Wie de jackpot heeft gewonnen, wordt veronderst­eld enorme bedragen te schenken aan zijn alma mater en aan goede doelen. Velen laten in hun testament slechts een aalmoes van een miljard of zo aan hun kinderen en geven de rest weg.

Amerikanen, eeuwige individual­isten, verkiezen dit systeem van vrijwillig­e herverdeli­ng boven een dat door de overheid georganise­erd wordt. Is dat democratis­ch gezond, al dat geld in handen van enkelingen die erover beschikken zonder enige controle? Er zijn veel poenschepp­ers zonder veel ethiek of altruïsme – maar ook enkele witte raven.

Gates en Buffett kiezen zelf hun concrete doelen. Zo financiere­n ze de uitvinding van hét toilet dat arme sloppenwij­ken gezond moet maken

 ??  ?? 48 miljard dollar.
48 miljard dollar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium