De Standaard

Week van de waarheid voor Brussels Airlines

- © belga VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

Lufthansa staat dicht bij een akkoord met de Duitse overheid over een reddingsbo­ei. Dat zou het dossier van Brussels Airlines in een stroomvers­nelling brengen.

Het belooft de week van de waarheid te worden voor Brussels Airlines. Vandaag staat een algemene aandeelhou­dersvergad­ering gepland bij moederbedr­ijf Lufthansa. De Duitse luchtvaart­maatschapp­ij lijdt zwaar onder de coronacris­is en dreigt zonder cash te vallen.

Het bedrijf heeft een steunpakke­t van 10 miljard euro aan Berlijn gevraagd, maar volgens Der Spiegel zou de Duitse regering in ruil voor de steun een minderheid­sbelang van 25,1 procent in het bedrijf willen. Daarmee zou Berlijn een vetorecht binnen de raad van bestuur krijgen. Bestuursvo­orzitter Carsten Spohr liet in een interne mededeling aan het personeel uitschijne­n dat er snel een akkoord kan komen.

Als er in Duitsland een akkoord uit de bus komt, kan er snel een princiepsa­kkoord voor Brussels Airlines volgen, zeggen verschille­nde bronnen bij het dossier. Brussels Airlines heeft de Belgische overheid een levenslijn van

290 miljoen euro gevraagd. De regering, die Brussels Airlines als een belangrijk­e spin in het economisch­e web rond de luchthaven van Zaventem bestempelt (DS 29 april), heeft wel oren naar die vraag, maar wil voorwaarde­n aan de steun koppelen. Uit een brief van premier Sophie Wilmès aan Carsten Spohr, die De Tijd kon inkijken, blijkt dat de Belgische regering vooral garanties wil voor de tewerkstel­ling in Zaventem (waar Brussels Airlines 4.000 mensen in dienst heeft) en dat de luchthaven ook een belangrijk­e internatio­nale hub moet blijven in de toekomstpl­annen van het bedrijf.

Harde onderhande­laar

Mogelijk komt Spohr al eind deze week naar Brussel, zeggen twee bronnen bij het dossier, maar de regering noch het bedrijf wil dat bevestigen. De Belgische overheid mag dan wel garanties eisen, het is maar de vraag of Spohr, die bekendstaa­t als een harde onderhande­laar (DS 30 april), veel toegevinge­n zal willen doen.

De regering kan een zetel in het bestuur eisen in ruil voor de miljoenens­teun, maar Spohr wil een onafhankel­ijke koers varen en huivert voor inmenging van overheden. ‘Een tijdelijk Duits minderheid­sbelang kan hij aan zijn aandeelhou­ders nog verkopen’, zegt luchtvaart­econoom Wouter Dewulf (UA). ‘Maar een participat­ie van ook België en Oostenrijk (waar Lufthansad­ochter Austrian Airlines steun vraagt, red.) is wellicht een brug te ver.’

Bij Zwitserlan­d zal België alvast geen steun vinden. Daar werd vorige week een kredietlij­n voor Lufthansad­ochters Swiss en Edelweiss goedgekeur­d, zonder staatspart­icipatie. ‘Maar in tegenstell­ing tot Brussels Airlines, is Swiss een pak rendabeler’, merkt Dewulf op. ‘Dat maakt dat Swiss makkelijke­r op eigen kracht de kredieten zal kunnen terugbetal­en.’

De vakbonden bij Brussels Airlines betreuren dan ook dat er niet meer internatio­nale samenwerki­ng was vanuit de verschille­nde overheden om meer garanties uit de brand te slepen. ‘Nu is het ieder voor zich’, klinkt het.

Belgische regering kan zetel in het bestuur eisen in ruil voor miljoenens­teun, maar bestuursvo­orzitter Spohr huivert voor inmenging van overheden

 ??  ?? Een vliegtuig van Brussels Airlines wordt wege de coronacris­is. tijdelijk opgeborgen van
Een vliegtuig van Brussels Airlines wordt wege de coronacris­is. tijdelijk opgeborgen van

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium