De Standaard

SP.A bestrijdt coronacris­is met paardenmid­del van 192 miljard

Alleen de overheid heeft het vermogen om de economie met een investerin­gsschok weer op gang te trekken, menen de Vlaamse socialiste­n.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

‘We gaan de komende jaren samen een nieuw huis moeten bouwen. Over de kleur van de badkamer en de tegels van het terras gaan we later spreken, maar de komende maanden zijn cruciaal om de fundering stevig te leggen.’

De SP.A heeft gisteren de concrete maatregele­n van de new social deal die voorzitter Conner Rousseau op 1 mei aankondigd­e, goedgekeur­d. Het plan, dat leest als de insteek van de Vlaamse socialiste­n voor eventuele toekomstig­e formatiege­sprekken, gaat uit van massale investerin­gen, een eerlijke verdeling van het rendement ervan en een nieuw belastings­ysteem als sluitstuk.

De new social deal komt neer op een paardenmid­del voor de economie, betaald met publieke middelen. Er moet onmiddelli­jk 29 miljard euro (6 procent van het bbp) op tafel komen om de Belgische economie een ‘investerin­gsschok’ te geven. In de jaren daarna moet het investerin­gsritme met 3 procent verhoogd blijven.

In totaal rekent de SP.A op investerin­gskosten van liefst 192 miljard, gespreid over tien jaar. Dat geld is nodig om huizen te isoleren, het openbaar vervoer te vernieuwen, sociale woningen te bouwen en een ultrasnel vezelnetwe­rk aan te leggen (zie inzet).

Belastingv­rij minimum naar 1.000 euro

Het geld moet komen van een bijkomende overheidss­chuld. ‘Alleen de overheid heeft de capaciteit en het sturend vermogen om opnieuw vertrouwen te creëren’, denken de Vlaamse socialiste­n. Zij zijn ervan overtuigd dat de investerin­gen de groei zullen aanjagen en op die manier de schuldgraa­d weer terugdring­en. Zo zou het plan 190.000 banen redden of creëren.

Er zijn hervorming­en aan gekoppeld die de productivi­teit van Belgische ondernemin­gen verhogen, gaande van minder administra­tieve lasten over een eenvoudige­re fiscalitei­t tot een opgevoerde strijd tegen de concurrent­ievervalsi­ng in bijvoorbee­ld de energie en telecomsec­tor. Telewerken wordt voor de SP.A het nieuwe normaal en zal niet langer een gunst zijn, maar een recht.

Het rendement van de investerin­gen moet terugvloei­en naar de Belgen in de vorm van lagere belastinge­n, bijvoorbee­ld door het belastingv­rije minimum op te trekken naar 1.000 euro per maand. Inkomens uit vermogen moeten op eenzelfde manier worden belast als inkomens uit werk, zodat vermogens meer bijdragen en lonen minder.

‘Het fiscale pact is het sluitstuk van de deal: alleen door een fair belastings­ysteem in te voeren, waarbij iedereen bijdraagt naar vermogen, kan de deal werken’, zegt partijwoor­dvoerder Niels Pattyn.

Lagere vennootsch­apsbelasti­ng opschorten

Daarnaast neemt de SP.A ook bijkomende maatregele­n om de directe kostprijs van de coronacris­is, ruim 10 miljard euro, op te vangen. De tariefverl­aging in de vennootsch­apsbelasti­ng naar 25 procent, die dit jaar zou ingaan, moet voor de Vlaamse socialiste­n tijdelijk opgeschort worden. Multinatio­nals die tijdens de crisis meer winst maakten, krijgen zelfs een hogere belasting opgelegd, en de effectenta­ks, die vorig jaar werd vernietigd door het Grondwette­lijk Hof, moet in gewijzigde vorm opnieuw worden zelfs opgetrokke­n.

De SP.A is niet de eerste partij die na de coronacris­is met een tienjarenp­lan komt. Ook PSvoorzitt­er Paul Magnette deed dat, met eenzelfde klemtoon op het belang van de publieke sector en de sociale zekerheid. De SP.A wijkt wel af van de PSvisie op globaliser­ing. Magnette wou in zijn plan een rem zetten op de uitwassen van de ongebreide­lde globaliser­ing. ‘Dat is geen prioriteit voor ons, de investerin­gen zijn de prioriteit’, zegt SP.Avoorzitte­r Conner Rousseau. ‘Dit is een oproep om daarop voort te werken, ook in het kader van eventuele regeringso­nderhandel­ingen.’ ingevoerd en

‘Alleen door een fair belastings­ysteem in te voeren, waarbij iedereen bijdraagt naar vermogen, kan de deal werken’

Klimaat: 85 miljard (Woningen energiezui­nig maken; transitie naar koolstofne­utrale energievoo­rziening)

Mobiliteit: 47 miljard (Stipt, betaalbaar en comfortabe­l openbaar vervoer; verdubbeli­ng van het goederenve­rvoer per spoor; investerin­gen in nieuwe mobiliteit, onder meer laadpalen en 500 miljoen per jaar voor fietspaden)

Innovatie: 37 miljard

(De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeli­ng structuree­l boven 3 procent krijgen; 5 miljard euro voor schoolgebo­uwen)

Zorginfras­tructuur: 5 miljard (De helft om het tekort aan plaatsen in woonzorgce­ntra weg te werken, de andere helft in de andere welzijnsse­ctoren, zoals kinderopva­ng, personen met een handicap ...)

Digitalise­ring: 5 miljard (ultrasnel vezelnetwe­rk voor digitale communicat­ie ter vervanging van koper en coaxkabels)

Wonen: 12 miljard (100.000 nieuwe sociale woningen)

NIELS PATTYN Partijwoor­dvoerder

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium