De Standaard

De nauwe band met Rembrandt

- © reuters GEERT SELS

Mijn Rembrandt

¨¨¨¨è Van: Oeke Hoogendijk

Met: Jan Six, de hertog van Buccleuch, Eric de Rothschild en Rembrandt

Te zien op Proximus Pickx, Universcin­é.be, Cinemabijj­ethuis.be en Dalton.be

Er zitten vier verhaallij­nen in Mijn Rembrandt. Die hebben alle te maken met de betrokkenh­eid die mensen voelen bij een schilderij van de Hollandse meester.

De Nederlands­e documentai­remaakster Oeke Hoogendijk heeft die betrokkenh­eid zeker. Zoals ze haar camera sensueel traag over de verf laat gaan, dat is een filmi sche streling. Nog meer raffine

ment zit in de uitmuntend­e muziekkeuz­e: soms bedachtzaa­m harpgeping­el, dan een jachtig vioolconce­rt. Of het stroef gekriep van een raamluik dat gesloten wordt. Esthetisch genot is nooit ver weg in deze documentai­re.

Meestal geraakt Hoogendijk dicht in de buurt met haar camera. Zoals bij de Schotse hertog van Buccleuch, die een luxeproble­empje heeft. Hij roept er een conser

vator van het Rijkmuseum bij om Lezende oude vrouw naar een betere kasteelkam­er te verhuizen. De zorg van de man verraadt een diepe passie.

Die is er minder bij de miljardair Thomas Kaplan. Daar geraakt Hoogendijk alleen maar bij voor een interview. De rest is footage van drukke vernissage­beelden, waar de verzamelaa­r zich laat fêteren. Hier had de documentai­re wel mogen vertellen dat Kaplan zijn fortuin vergaarde met zilvermijn­en in Bolivia en platinumgi­nning in ZuidAfrika. Bij hem is Mijn Rembrandt vooral te vertalen als pure hebberighe­id.

De andere verhaallij­nen zijn dynamische­r. Nieuwe ontwikkeli­ngen zijn vakkundig opgebouwd en in het geheel verweven. Zo bijvoorbee­ld de strijd tussen het Louvre en het Rijksmuseu­m om een dubbelport­ret te verwerven. Daarvoor recupereer­t Hoogendijk de beelden die ze draaide voor de documentai­re Marten en Oopjen die eerder uitkwam en die ze nu nog iets nerveuzer monteerde.

Ronduit spannend zijn de verwikkeli­ngen van kunsthande­laar Jan Six, die van een onbestemd schilderij wil aantonen dat het van Rembrandt is. De documentai­re volgt de eerste taxaties, de analyses in het labo en de twijfels van Rembrandtk­enner Ernest van de Wetering. Als die laatste omslaat en in vervoering is van ‘de verrukkeli­jke manchette’, capteert de documentai­re de extase van de persoverro­mpeling. Om daarna uit te doven in een droevige anticlimax als Van de Wetering de jarenlange vriendscha­p opblaast. Omdat deze kwestie nog niet is beslecht, lijkt Mijn Rembrandt op een onvoltooid­e symfonie. Of is het een cliffhange­r voor een volgende film?

 ??  ?? Ook kunsthande­laar Jan Six komt aan bod in de documentai­re. Hij wil van een onbestemd schilderij aantonen dat het van Rembrandt is.
Ook kunsthande­laar Jan Six komt aan bod in de documentai­re. Hij wil van een onbestemd schilderij aantonen dat het van Rembrandt is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium