De Standaard

Wat heropenend­e scholen kunnen leren uit een oud plan

- KOEN VAN SYNGHEL © rr

De coronacris­is legde verschille­nde systeemfou­ten bloot van onze maatschapp­ij. Heel wat mensen hopen dat dit zal leiden tot een veranderin­g op het vlak van werken, wonen en zorg. Ondertusse­n zitten we opgescheep­t met schoolgebo­uwen. Vaak spiksplint­ernieuwe constructi­es die veeleer een blok aan het been zijn dan duurzame plaatsen om kinderen in gezonde omstandigh­eden te begeleiden in het leven.

Nu we allemaal gedwongen zijn om stil te staan, is het goed om even een oud voorstel van Wim Cuyvers vanonder het stof te halen. Cuyvers bedacht het in 2003 voor een basisschoo­l in Ieper. Het bleef bij een schetsmode­l, het is nooit gerealisee­rd.

Intussen werkt Cuyvers vanuit een refuge in de Franse Jura als bosbouwer. Op zijn berg Montavoix startte hij een ‘Nouvelle Ecole d’Architectu­re’.

Dat is niet zomaar een nieuwe architectu­urschool, maar zoals je de volgorde van de woorden en de voorzetsel­s kan wijzigen, evenzeer een school voor nieuwe architectu­ur. Of een architectu­ur voor een nieuwe school. Voor Cuyvers is ‘Nouvelle Eco le d’Architectu­re’ geen vrijblijve­nd woordenspe­l, maar een consequent vervolg op zijn schoolontw­erp uit 2003.

Het moet gezegd dat Cuyvers’ ontwerp indertijd stug overkwam. Getekend in zwartwit staat het diametraal tegenover de zoetzemeri­ge Disneyesth­etiek. Meer zelfs, Cuyvers laat in zijn ontwerp zien dat scholen discipline­ringsmachi­nes zijn. Alleen draait hij dat om. Het leraarslok­aal ontwierp hij helemaal in glas: niet de kinderen, maar de leerkracht­en kunnen worden geobservee­rd. Daarnaast schakelde hij de klassen zodanig dat kinderen zich kunnen verstoppen in dode hoeken. Die plekken zijn niet rechtstree­ks zichtbaar vanuit de leraarskam­er.

Cuyvers ontwierp heel specifieke klaslokale­n. Met het oog op een optimale concentrat­ie vatte hij die op als museumzale­n. De ruimtes hadden geen ramen, maar wel een rechthoeki­ge dakkoepel die bovenlicht zou binnenlate­n. Alleen een voorbijsch­uivende wolk of een vogel konden voor afleiding zorgen

Interessan­t voor de postcorona­tijden is dat Cuyvers zijn binnenklas­sen ‘ontdubbeld­e’ en er overdekte buitenklas­sen naast plaatste. Die zouden hun nut bewijzen op warme dagen. Nu de scholen weldra heropenen, zouden ze helpen om social distancing te garanderen.

Het leraarslok­aal ontwierp Cuyvers helemaal in glas: niet de kinderen, maar de leerkracht­en kunnen worden geobservee­rd

Cuyvers ziet in een school het publieke gebouw bij uitstek. Zo zag hij de buitenklas­sen ook als een rustplek langs de oude paadjes van Ieper, waar iedereen kon doordringe­n om even beschuttin­g te vinden. Niet alleen voor het gure weer, maar vooral tegen de omgevende wereld die alleen uit school lijkt te bestaan. Met de coronacris­is vandaag lijkt de wereld inderdaad meer dan ooit een discipline­rende school.

 ??  ?? Wim Cuyvers’ plan voor een basisschoo­l in Ieper.
Wim Cuyvers’ plan voor een basisschoo­l in Ieper.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium