De Standaard

Vlaanderen kreeg maar één op drie verkeerskn­open ontward

- VAN ONZE REDACTEUR KOEN BAUMERS © Benoit De Freine

Van de 27 verkeerskn­open die de Vlaamse overheid tegen 2012 had willen ontwarren, zijn er nog maar negen afgewerkt. Toch is het geraamde bedrag al op. Het Rekenhof wijst de overheid met de vinger.

Het Vlaamse wegennet telt 27 ‘missing links’ en tegen 2012 zijn al die verkeerskn­open ontward. Dat is wat de Vlaamse overheid zich bijna twintig jaar geleden voornam. Geraamde kostprijs in die tijd: 1,4 miljard euro. Daarbij inbegrepen: de Oosterweel­verbinding.

In een lijvig rapport maakt het Rekenhof brandhout van twintig jaar Vlaams infrastruc­tuurbeleid. We zijn nu bijna tien jaar na de oorspronke­lijke streefdatu­m en die 1,4 miljard euro is intussen volledig opgebruikt. Maar voor dat geld zijn maar negen projecten afgewerkt, waarvan er zeven helemaal geen voorrang hadden moeten krijgen. Negen andere zijn nog niet of nauwelijks uitgevoerd, acht andere maar gedeelteli­jk.

Voor het werk dat nog op de plank ligt, lopen de huidige ramingen op tot liefst 11,1 miljard euro. En zelfs dat is nog een onderschat­ting, zegt het Rekenhof, want de Vlaamse overheid leert niet uit haar fouten. ‘Door de jaren heen deden zich sterke onderramin­gen voor van de kosten en overraming­en van de baten, zonder dat dit leidde tot leereffect­en of de bijstellin­g van de ramingen’, zegt het rapport.

Veel trager dan gepland

Het Rekenhof verwijt de Vlaamse overheid onrealisti­sche planningen, vermijdbar­e fouten en een gebrek aan consensus. In

Wegenwerke­n aan de A12. Het Rekenhof verwijt de overheid

het rapport worden voor elk project de gemaakte fouten opgelijst. Zo nam de Vlaamse overheid voor de noordzuidv­erbinding in Limburg ‘juridische risico’s met het oog op een beperkte tijdswinst, wat leidde tot grote vertraging­en’. In Veurne ‘schoof de Vlaamse regering de beste oplossing opzij, wat leidde tot de vernietigi­ng van een latere beslissing’.

Omdat de overheid veel projecten gelijktijd­ig opstartte, werd ze een concurrent voor zichzelf en gingen de prijzen de hoogte in. Verschille­nde keren ‘lag het project zo lang stil dat de studies opnieuw uitgevoerd moesten worden’. En door een gebrek aan eenduidige principes over inrichting, ziet elk kruispunt en elk afrittenco­mplex er anders uit. Ook dat doet de kosten oplopen.

Het Rekenhof toont in het rapport wel begrip voor de moeilijke situatie van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Want de

Vlaamse regering legde de voorbije legislatur­en herhaaldel­ijk personeels­besparinge­n op, waardoor knowhow verloren ging.

‘Het AWV doet het sinds 2010 met 187 personeels­leden minder en ook de komende jaren moeten weer 62 mensen verdwijnen’, zegt Vlaams Parlements­lid Els Robeyns (SP.A), die daarover cijfers opvroeg. ‘Er gebeuren domme besparinge­n in plaats van slimme investerin­gen. En intussen worden de files langer en verbetert de verkeersve­iligheid niet.’

Het Rekenhof vraagt de Vlaamse regering om de nog niet gerealisee­rde ‘missing links’ te herevaluer­en en daarbij een duidelijke prioriteit­enlijst en een realistisc­he planning te maken. Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) laat weten dat ze samen met de administra­tie zal bekijken op welke manier ze tegemoet kan komen aan die aanbevelin­gen.

‘Er gebeuren domme besparinge­n in plaats van slimme investerin­gen’

ELS ROBEYNS (SP.A) Vlaams Parlements­lid

 ??  ?? onrealisti­sche planningen.
onrealisti­sche planningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium