De Standaard

Overlast door eikenproce­ssierups staat voor de deur

-

Binnen een tiental dagen begint de jeukperiod­e veroorzaak­t door de eikenproce­ssierups, meldt het Provinciaa­l Natuurcent­rum Limburg. ‘Op de meeste plaatsen zijn er evenveel rupsen als vorig jaar, en toen was het een goed rupsenjaar’, zegt Luc Crevecoeur van het Natuurcent­rum.

Een week geleden is de preventiev­e besproeiin­g van de eikenproce­ssierupsen van start gegaan. De meeste haarden bevinden zich in Limburg en Antwerpen. Ook in VlaamsBrab­ant en OostVlaand­eren zijn er al een paar. Mogelijk verspreide­n de rupsen zich nog verder naar het westen.

‘De rupsen zitten hier nu in de derde fase, wat betekent dat er al een beperkt aantal brandharen aanwezig zijn. Vanaf de vierde fase begint de hinder’, legt Crevecoeur uit.

‘Er zijn nog rupsen in de tweede fase, wanneer ze nog ongevaarli­jk zijn, maar dat is meer in Antwerpen. In Limburg is het blijkbaar warmer geweest en waren de omstandigh­eden beter, zodat de rupsen sneller konden groeien.’

De provincie Limburg en de Limburgse gemeenten hebben al voorbereid­ingen getroffen voor de verdelging van de eikenproce­ssierupsen. Het provincieb­estuur ondersteun­t de gemeenten bij de aankoop van het bacteriepr­eparaat en legt daarvoor een bedrag van 40.000 euro opzij.

Vorige week bleek nog dat heel wat bestrijder­s van boomverzor­gingsbedri­jven zich zorgen maken dat ze niet genoeg beschermin­gsmateriaa­l hebben. Om de processier­ups op te zuigen of weg te branden, moeten zij een beschermen­d pak en een geavanceer­d FFP3mondma­sker dragen.

‘In Limburg is het blijkbaar warmer geweest en waren de omstandigh­eden beter, zodat de rupsen sneller konden groeien’

LUC CREVECOEUR Provinciaa­l Natuurcent­rum Limburg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium