De Standaard

‘Nieuwe politiek’ vecht elkaar de tent uit

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN © Peter Hilz/hh © Peter Hilz/hh © Peter Hilz/hh © ph/hh

Het rommelt in de Nederlands­e politiek. 50Plus en Denk, twee succesvoll­e nieuwe partijen gericht op een specifiek kiespublie­k, spatten uit elkaar.

Het was best een bommetje dat zondag ontplofte in politiek Den Haag. Henk Krol maakte bekend dat hij opstapt als leider van ‘ouderenpar­tij’ 50Plus. Voorlopig vormt hij met Femke Merel van Kooten, een ‘weggelopen’ Kamerlid van de Partij voor de Dieren, een aparte fractie in het parlement. Maar het is de bedoeling dat hij met een nieuwe partij zal deelnemen aan de verkiezing­en van volgend jaar. Die draagt de werktitel ‘Partij voor de Toekomst’.

Het rommelde al een tijdje binnen 50Plus, maar niemand had verwacht dat Krol zou opstappen. De voormalige hoofdredac­teur van de Gay Krant was de oprichter én het gezicht van de partij. De voorbije tien jaar slaagde hij de in essentie oneissuepa­rtij redelijk succesvol te maken. 50Plus had vier zetels in de Tweede Kamer en twee in de Eerste. In de peilingen schommelde ze de voorbije maanden rond de acht zetels.

Krol wilde de partij verbreden en moderniser­en. Hij had daarvoor Geert Dales, een oudVVD’er, binnengeha­ald en aangesteld tot voorzitter. Dales moest een einde maken aan de stammentwi­sten, maar hij gooide vorige maand de handdoek in de ring omdat hij voortduren­d tegenstand ervoer uit de afdelingen. Wellicht was dat voor Krol het moment waarop hij besloot ‘zijn’ partij de rug toe te keren.

Geen kiesdrempe­l

Of 50Plus zonder Krol veel toekomst heeft, is de vraag. De kans is reëel dat uiteindeli­jk ook deze ouderenpar­tij ten dode is opgeschrev­en. Lidkaarten worden massaal opgezegd. Voor de versnipper­ing van het Nederlands­e politieke landschap zou een partij minder geen slechte zaak zijn. Omdat Nederland geen kiesdrempe­l heeft, is het redelijk makkelijk een nieuwe partij te beginnen en meteen in de Tweede Kamer te raken.

De twee jongste partijen die in 2017 de Tweede Kamer binnenwand­elden, waren Forum voor Democratie van Thierry Baudet (twee zetels) en Denk, de partij die zich richtte op de Turkse Nederlande­rs (drie zetels). Maar ook die laatste is in een interne oorlog verwikkeld.

Daar is fractielei­der Tunahan Kuzu opgestapt. Hij verlaat zelfs de politiek. Kuzu stichtte Denk in 2014, samen met Selçuk Öztürk. Beiden zaten voor de PvdA in de Tweede Kamer, maar verlieten de sociaaldem­ocratische partij omdat ze vonden dat de partijleid­ing niet genoeg opkwam voor de allochtone Nederlande­rs. Kuzu en Öztürk mikten dan ook in de eerste plaats op de allochtone stemmen. En ze hadden meteen succes: de partij deed niet alleen haar intrede in de Tweede Kamer, ook bij de gemeentera­adsverkiez­ingen en de provincial­e statenverk­iezing deed Denk het lang niet slecht.

‘Politieke broedermoo­rd’

Tot grote ergernis overigens van de meeste andere partijen, want de Denkleidin­g liet zich helemaal voor het Erdogankar­retje spannen. De partij richtte haar pijlen ook op de media ,die ze beschuldig­den van vooringeno­menheid. Veel journalist­en vroegen zich dan ook luidop af of Kuzu en Öztürk de democratis­che rechtsstaa­t wel genegen waren.

Er worden dan ook weinig tranen gelaten bij de implosie die op dit moment aan de gang is. Kuzu sleurt in zijn ‘gedwongen’ vertrek de hele partij mee. In een bericht op Facebook beschuldig­de hij Öztürk van een ‘politieke broedermoo­rd’. Die zou hem gechanteer­d hebben met een oude buitenecht­elijke affaire. Beide heren waren al een tijdje in een machtsstri­jd verwikkeld.

Met het vertrek van Kuzu is de partij nog lang niet uit de schandaals­feer. Steeds meer bestuursle­den stappen op omdat ze ook Öztürk weg willen. In verschille­nde afdelingen klinkt de roep om volledig schoon schip te maken. Maar Öztürk wil (voorlopig) niet buigen. Hoe langer de machtsstri­jd duurt, hoe groter de schade wordt.

TomJan Meeus, politiek columnist bij NRC, ziet een rode lijn door de twee affaires. ‘Het draait om partijen die nieuwe politiek beloven met politici die eerder in een traditione­le partij actief waren. Politieke jobhoppers. Gelukzoeke­rs.’ Nog frappanter is dat ze deze vetes uitvechten op een moment dat de wereld door een echte crisis gaat. Maar ook dat is waarschijn­lijk geen toeval. ‘Het zegt, vrees ik, iets over nieuwe politiek. Die maakt het zijn critici voorlopig belachelij­k gemakkelij­k.’

Tunahan Kuzu.

Selçuk Öztürk.

‘Het draait om partijen die nieuwe politiek beloven met politici die eerder in een traditione­le partij actief waren. Politieke jobhoppers. Gelukzoeke­rs’

Henk Krol.

TOMJAN MEEUS Politiek columnist NRC

Femke Merel van Kooten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium