De Standaard

Derde arts op coronaafde­ling ‘valt’ uit het raam

-

Een Russische spoedarts, Alexandr Shulepov, is in kritieke toestand na een val uit het raam van de tweede verdieping van de kliniek in Novaya Usman. Hij is de derde dokter in twee weken tijd die in soortgelij­ke omstandigh­eden gekwetst raakt. Dat meldt de Russische nieuwssite Meduza, die zich baseert op een lokale krant en een collega van Shulepov genaamd Alexander Kosyakin.

Shulepov had op 22 april in een video alarm geslagen omdat hij moest blijven doorwerken, ook al had hij covid19 opgelopen. Tegen Meduza had hij gezegd dat hij repercussi­es vreesde van het ziekenhuis­bestuur. Ook klaagde de arts aan dat er te weinig beschermen­d materiaal aanwezig was in zijn kliniek.

Daarop begon het ziekenhuis een administra­tieve procedure tegen de arts. In een video gedateerd op 25 april verklaarde Shulepov dat hij ‘emotioneel’ was geweest. Het ziekenhuis­bestuur zei dat er wel degelijk voldoende materiaal aanwezig was.

Eerder viel spoedarts Natalya Lebedeva, ook besmet met covid19, uit het raam van een ziekenhuis rond Moskou. Officieel een ongeluk, maar volgens collega’s was het zelfmoord. Ook hoofdarts Elena Nepomnyask­aja viel uit het raam, kort na overleg met lokale autoriteit­en. Ook zij verzette zich tegen het gebrek aan uitrusting. In Rusland stijgt het aantal besmetting­en nu pijlsnel. Dokters zeggen dat ze al zeker 70 overleden collega’s te betreuren hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium