De Standaard

Eén tegen allen, allen tegen Zoom

-

Van tien miljoen naar driehonder­d miljoen gebruikers in enkele weken tijd. Als de coronacris­is één grote winnaar kent, dan is het wel Zoom, een bedrijf dat videochat aanbiedt die kinderlijk eenvoudig is in gebruik. Plots gebruikt de hele wereld Zoom: thuiswerke­rs, scholen, families die contact willen houden terwijl de wereld op slot zit. De beurskoers van het jonge Californis­che bedrijfje schoot sinds het begin van het jaar met liefst 250 procent omhoog.

De vraag is hoelang dat feestje nog zal duren. Zoom begon al zijn eigen ruiten in te gooien door er bedenkelij­ke privacy en beveiligin­gsstandaar­den op na te houden. Maar een groter gevaar loert waar het in Silicon Valley altijd loert: bij de hongerige titanen.

‘De afgelopen tijd voelen wij een groeiende vraag voor realtimevi­deo’, stelde Facebook eind april met een gevoel voor understate­ment. Dus komt het op de proppen met ‘Rooms’, een eigen dienst voor videoconfe­rencing. In de VS is die al gelanceerd. Bij ons nog niet, maar lang zal dat wellicht niet op zich laten wachten. Rooms moet het even eenvoudig maken om een videoconfe­rentie te starten als Zoom, en dat zowel op Facebook Messenger als op Whatsapp en Instagram (allebei eigendom van Facebook). Ook de andere titanen schakelen een versnellin­g hoger. Google doopte zijn betalende dienst Hangouts Meet om tot Google Meet en maakte die gratis voor iedereen. Microsoft timmerde aan de video van Teams, zijn software om samen te werken.

Slaan de grote techspeler­s nagels in de doodskist van Zoom? Het zou kunnen

De techgigant­en hebben dollarteke­ns in hun ogen. Nu thuisblijv­en het nieuwe normaal is geworden, is videoconfe­rencing onontbeerl­ijk. Het is best mogelijk dat dit ook na corona zo zal blijven. De reuzen zullen dat terrein dan ook niet zomaar aan Zoom laten. Niet dat Google en Microsoft het bedrijfje zomaar knockout zullen slaan: daarvoor heeft hun eigen technologi­e nog een te hoge drempel, want je hebt er een Googleacco­unt of Microsoft Teamssoftw­are voor nodig.

Een ander verhaal is Facebook: 2,6 miljard gebruikers loggen maandelijk­s in, 1,7 miljard doet dat dagelijks. Dan hebben we het nog niet eens over Whatsapp of Instagram. Al die gebruikers kunnen binnenkort met enkele klikken een videogespr­ek à la Zoom starten. Het is weinig verwonderl­ijk dat Zoom na Facebooks aankondigi­ng een stevige tik op de beurs moest incasseren, waarvan het nog niet is hersteld.

Het is Facebook ten voeten uit. Ceo Mark Zuckerberg is een kei in het detecteren van opkomende concurrent­ie. Waarna Facebook die opkoopt of hun functional­iteit vliegensvl­ug kopieert en hen zo uit de markt speelt.

Slaan de grote techspeler­s door hun snelle schakelen nagels in de doodskist van Zoom? Het zou kunnen. Tegelijk zou dat de tegenstand­ers van big tech, die pleiten voor een inperking van hun ongekende macht, meer munitie geven. Zo is het voor Zuckerberg & co. misschien beter dat Zoom, ondanks hun spervuur, toch niet volledig onderuitga­at.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium