De Standaard

Spat droom mode -trio uit elkaar?

Zelfs als de grootste Vlaamse modegroep FNG haar schuldencr­isis overleeft, zal niets meer hetzelfde zijn. Iedereen zal bloeden, niet het minst de stichters.

- © Fred Debrock VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN © belga

In zeventien jaar tijd kochten drie stoutmoedi­ge ondernemer­s de grootste Belgische fashion retailer bij elkaar. Maar vandaag vecht de groep haar belangrijk­ste strijd ooit uit: die om te overleven. Dat komt door een immense schuldenbe­rg die haast even groot is als de bij elkaar gekochte omzet en die bol staat van complexe afspraken en delicate evenwichte­n. Het doet aan een kaartenhui­s denken (zie hiernaast).

De overleving­sstrijd gebeurt zonder frontman Dieter Penninckx, stichter van FNG naast Manu Bracke en Anja Maes, en ook bekend als voorzitter van voetbalclu­b KV Mechelen. Onder aanvoering van Penninckx kocht het trio een imperium bij elkaar dat formules zoals Brantano, CKS, Miss Etam, Claudia Sträter en Fred & Ginger omvat. Ondanks het feit dat ze zelf geen geld hadden, wisten ze ook nog eens de (aandeelhou­ders)controle te behouden over hun concern.

De groei vanuit het niets tot grootste Vlaamse fashion retailer gebeurde door zich aan steeds grotere overnames te wagen. Alleen al tussen 2015 en 2019 steeg de omzet van 73 miljoen euro naar een geschatte 615 miljoen. Penninckx droomde luidop van een omzet van 1 miljard euro. De buitenwere­ld keek met een mengeling van bewonderin­g en ongeloof naar dit parcours. Dat Pennickx de Vlaamse overheid zover kreeg om via de holding PMV 22,5 miljoen in FNG te stoppen en dat hij ook bankiers en financiers op sleeptouw wist te nemen waarbij kritische vragen steevast van hem afgleden, getuigde van een bijzonder talent.

Manipulati­es

Bij de buitenwach­t nam de bezorgdhei­d toe. Hoeveel bedroeg de groei van FNG zonder overnames en was er wel groei? Werd die schuldenbe­rg niet te groot? De jongste maanden nam het aantal alarmsigna­len toe. Er werden boekjaren van spilvennoo­tschappen verlengd, waardoor buitenstaa­nders geen zicht meer kregen op de cijfers. En er was een commissari­srevisor die al eind 2018 had geclasht met FNG en zijn auditwerkz­aamheden niet kon afwerken. Het gevolg was dat ook het jaarversla­g er nog niet kwam en de aandeelhou­dersvergad­ering uitgesteld

moest worden. Jaarcijfer­s over 2019 zijn evenmin voorhanden, ook al hebben veel andere bedrijven ondertusse­n hun cijfers over het eerste kwartaal van 2020 gepublicee­rd.

In verband met de eerdere clash met de revisor was vooral blijven hangen dat de discussie over de waardering van de voorraden ging. Waren er manipulati­es geweest om de brutobedri­jfswinst artificiee­l te stutten? Zondagavon­d kwam er nog een alarmsigna­al bij. Het bedrijf maakte in een summier persberich­t bekend dat frontman Penninckx de groep verliet vanwege medische redenen. Hij blijft wel voorzitter van KV Mechelen. Bij FNG wordt hij opgevolgd door costichter Manu Bracke die de rol combineert met zijn functie van operatione­le man.

Rond Pennickx, die zou sukkelen met zijn gezondheid, waren ook geloofwaar­digheidspr­oblemen gegroeid als gevolg van zijn te voluntaris­tische communicat­ie. FNG probeerde aan die geloofwaar­digheid al iets te doen door begin april een nieuwe financieel directeur aan te stellen in de persoon van Nathasja Van Bael (exZNA, exDPG Media). Zij heeft de reputatie het hoofd koel te houden, een eigenschap die haar bij FNG van pas zal komen. Van Bael stond afgelopen maand niet alleen voor de uitdaging uit te vissen hoeveel schulden FNG nu precies heeft, maar ook welke afspraken er allemaal rond hangen. De schulden waren al te hoog voor de coronacris­is. Door de lockdown en de diepe economisch­e recessie is het probleem alleen maar acuter geworden.

De helft van de winkels in Nederland is dicht en in België geldt dat voor alle winkels nog tot 11 mei. De Scandinavi­sche dochter Ellos is gelukkig een ecommerceb­edrijf, maar de overname van 239 miljoen euro vorig jaar was niet alleen duur, ze werd ook grotendeel­s met schulden gefinancie­rd. Aan de pluszijde staat dat de crisis de ecommerce een extra boost heeft gegeven, aanvankeli­jk aarzelend maar de jongste weken heel nadrukkeli­jk. De Belgische consument staat daardoor nu digitaal op het niveau dat hij waarschijn­lijk anders maar in 2023 zou halen.

Het redden waard?

De hamvraag bij FNG is of er een businessmo­del is dat het redden waard is. FNG blijft uiteraard overtuigd van wel. Maar om dat model te redden, is het akkoord van veel partijen nodig. De banken (BNP Paribas Fortis, ING, ABN Amro en Belfius), de obligatieh­ouders, de verschaffe­rs van achtergest­elde leningen, het fonds Nordic Capital én de aandeelhou­ders moeten op één lijn gebracht worden. De Vlaamse overheid moet overtuigd worden de holding te helpen stutten met onder meer waarborgen.

De aanwezighe­id van allerlei controlecl­ausules en drempels inzake schulden en beurskoers maken de oefening extra delicaat. De wetenschap dat FNG ontmantele­n en in delen verkopen in de huidige markt met zekerheid een fors verlies betekent, is op korte termijn misschien de beste overleving­sgarantie.

De Vlaamse overheid zit er al diep in en zal zich nog méér moeten engageren

 ??  ?? Dieter Penninckx en Anja Maes, twee van de drie FNGopricht­ers.
Dieter Penninckx en Anja Maes, twee van de drie FNGopricht­ers.
 ??  ??
 ??  ?? FNG omvat winkelform­ules zoals Brantano, Miss Etam, Claudia Sträter en Fred & Ginger.
FNG omvat winkelform­ules zoals Brantano, Miss Etam, Claudia Sträter en Fred & Ginger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium