De Standaard

PostNL valt Bpost frontaal aan in thuismarkt

Het Nederlands­e PostNL zal een nieuw sorteercen­trum in België openen. De komst belooft de strijd om de groeiende pakjesmark­t op de spits te drijven. Maar wie kan er nog geld mee verdienen?

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE © Maarten De Bouw/DBA

Terwijl de coronacris­is winkeldeur­en gesloten houdt en mensen aan huis kluistert, heeft ecommerce een hoge vlucht genomen. Zeker in België, waar het internetsh­oppen nog een inhaalbewe­ging moest maken tegenover Nederland en het VK, hebben de quarantain­emaatregel­en tot een explosieve stijging geleid. Pakjesbezo­rgers maken al weken overuren, sorteer en distributi­ecentra draaien op volle capaciteit.

PostNL had moeilijk een beter moment kunnen kiezen om de bouw van zijn eerste Belgische distributi­e en sorteercen­trum aan te kondigen. Tegen eind volgend jaar wil het Nederlands­e postbedrij­f in Willebroek een hoogtechno­logische vestiging in de steigers zetten om de Belgische markt beter te kunnen bedienen. PostNL wil er zo’n 400 mensen tewerkstel­len.

Vandaag heeft het bedrijf in ons land al zes depots waar bestelwage­ns worden gevuld, maar de eerste sorteringe­n gebeuren nog steeds in een van de 25 centra in Nederland, soms net over de grens. Ook voor wie in België op een Belgische webwinkel bestelt, passeert het pakje dus langs Nederland. Het nieuwe centrum in Willebroek zal pakjes van Belgische webwinkels kunnen ontvangen, sorteren en opnieuw naar de klant sturen. ‘Dankzij de technologi­sche installati­e zal de volledige sortering aan hoge snelheid gebeuren’, zegt Rudy Van Rillaer, de managing director van PostNL België. ‘Tot in de bestelwage­ns van de bezorgers toe.’

Marktleide­r Bpost

Het sorteercen­trum in Willebroek kan volgens PostNL dagelijks tot 120.000 pakjes verwerken. Dat is nog niet de helft van het Brusselse sorteercen­trum (New Brussels X) van Bpost, maar wel vergelijkb­aar met de gezamenlij­ke capaciteit van Bposts sorteercen­tra in Antwerpen en Charleroi.

Met het nieuwe sorteercen­trum valt het Nederlands­e postbedrij­f Bpost frontaal aan op zijn thuismarkt, nadat de Belgen vier jaar geleden nog hadden getracht om PostNL in te lijven. Voor pakjesleve­ring is Bpost nog steeds marktleide­r in België, maar het voelt de hete adem in zijn nek van PostNL, de grootste speler in de Benelux. ‘De ecommercem­arkt groeit in België sneller dan in Nederland’, zegt PostNLwoor­dvoerster Lies Florentie. ‘Daarom willen we hier investeren in infrastruc­tuur.’

Rendabele brieven

De komst van het sorteercen­trum zal de bikkelhard­e strijd op de nu al concurrent­iële Belgische pakjesmark­t verder opdrijven. Hoewel corona de volumes fors heeft doen stijgen, toont ze ook – opnieuw – hoe moeilijk het is om geld te verdienen met het bezorgen van pakjes. Dat blijkt uit de kwartaalre­sultaten van Bpost en PostNL, die gisteren werden

‘De markt voor ecommerce groeit in België sneller dan in Nederland. Daarom willen we hier investeren’

LIES FLORENTIE Woordvoers­ter PostNL

gepublicee­rd (zie inzet).

PostNL verwerkte in de eerste drie maanden van het jaar 2,8 procent meer pakjes. In maart, toen de coronamaat­regelen van kracht werden, steeg het volume zelfs met 11 procent. In diezelfde periode zag Bpost het aantal pakjes zelfs met 20,5 procent stijgen.

Maar de boomende pakjesmark­t kan bij beide postbedrij­ven het verlies van de snel krimpende brievenmar­kt niet compensere­n. PostNL verstuurde 12,8 procent minder brieven, Bpost 9,9 procent. Terwijl die markt, waar beide amper concurrent­ie hebben, veel rendabeler is dan pakjes. Bpost hoopt het effect gedeelteli­jk te dempen door een goedgekeur­de stijging van de posttariev­en (met 5,1 procent), maar de evolutie is moeilijk te stoppen.

Door corona werden marketingc­ampagnes massaal geannuleer­d en werden ook minder administra­tieve brieven uitgedeeld. Dat weegt op de resultaten van beide postbedrij­ven. Bpost becijferde dat de coronacris­is het bedrijf 16,7 miljoen euro winst heeft gekost. Hoewel de omzet met 3,1 procent steeg, daalde de nettowinst met 5,1 procent, tot 47,9 miljoen euro.

‘Bpost is niet immuun voor de huidige wereldwijd­e crisis’, zegt ceo JeanPaul Van Avermaet. ‘Het staat buiten kijf dat de lockdown een impact heeft op onze resultaten van het eerste kwartaal.’

 ??  ?? Voor pakjesleve­ring is Bpost nog steeds marktleide­r in België, maar het voelt de hete adem van PostNL in zijn nek.
Voor pakjesleve­ring is Bpost nog steeds marktleide­r in België, maar het voelt de hete adem van PostNL in zijn nek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium