De Standaard

Trump lokt bedrijven weg uit China

President Donald Trump wil Amerikaans­e bedrijven minder afhankelij­k maken van grondstoff­en en onderdelen uit China.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE © rr

Zijn onze bedrijven te afhankelij­k van China als ‘fabriek van de wereld’? Die vraag stellen steeds meer landen zich, nu covid19 duizenden firma’s met de neus op de feiten drukt. Of het nu gaat over halffabric­aten, onderdelen van machines of belangrijk­e grondstoff­en voor medicijnen: als de fabrieken in China stilliggen, stokt de aanvoerket­en en komt de productie in gevaar.

Na Japan en de EU heeft ook de regeringTr­ump plannen aangekondi­gd om bedrijven minder afhankelij­k te maken van China. Trump wil Amerikaans­e bedrijven belonen die hun productie er weghalen, zelfs als ze die niet naar de VS terughalen, maar verhuizen naar andere, ‘bevriende naties’. Op tafel liggen onder meer belastingk­ortingen voor de betrokken Amerikaans­e bedrijven en extra overheidss­ubsidies.

Volgens Keith Krach, ondersecre­taris op het departemen­t Economisch­e Groei, zullen er snel maatregele­n tegen China worden aangekondi­gd. ‘We werken al langer aan dit soort plannen, maar nu gaan we de turboknop aanzetten. Daarbij is het essentieel om goed te begrijpen waar de cruciale productie in elke sector plaatsvind­t en waar de flessenhal­zen zitten’, verklaarde Krach aan het persagents­chap Reuters, dat bij andere hooggeplaa­tste Amerikaans­e ambtenaren gelijkaard­ige geluiden optekende.

Extra handelssan­cties?

De VS zijn niet het enige land dat werkt aan zogeheten ‘reshoring’initiatiev­en. Zo voorziet Japan 9 miljard dollar aan steun voor bedrijven die hun productie uit China willen weghalen. De Europese Commissie is bezig aan een plan om de productie van grondstoff­en voor belangrijk­e medicijnen zoals antibiotic­a terug naar Europa te halen.

De reshoringp­lannen in de VS leidden gisteren evenwel tot op

Chinese legomannet­jes tend filmpje voor het coronaviru­s.

vallend veel nervositei­t op de beurzen, die zowel in Azië als Europa in het rood doken. Ze komen boven op berichten dat de Trump zich klaarmaakt om China bijkomende handelssan­cties op te leggen als represaill­e voor de gevolgen van covid19, die hij een ‘Chinese uitbraak’ noemt.

Legomannet­je

Die vrees werd nog aangewakke­rd door een spottend Chinees animatiefi­lmpje dat dit weekend door meerdere Chinese ambassadeu­rs werd geretweet. In het filmpje – getiteld ‘Once upon a virus’ – waarschuwt een legomannet­je in de vorm van een Chinese terracotta­soldaat het Amerikaans­e Vrijheidsb­eeld tientalin een spot

‘Dit zal niet snel verdwijnen. Zeker nu Joe Biden suggereert dat Trump zwak staat tegenover China’

JIM REID

Strategisc­h analist bij Deutsche Bank

len keren voor de uitbraak en de mogelijke gevolgen van het nieuwe coronaviru­s. Maar het Vrijheidsb­eeld slaat die waarschuwi­ngen elke keer in de wind, trumpiaans en steeds met een andere uitleg.

Kortom, ook op sociale media is tussen beide grootmacht­en een propaganda­oorlog uitgebroke­n. Het is een blame game die analisten zoals Jim Reid van Deutsche Bank zorgen baart. In een rapport waarschuwd­e Reid er gisteren voor dat het risico op een koude oorlog tussen beide grootmacht­en snel toeneemt. ‘Dit zal niet gauw van de agenda verdwijnen. Zeker nu Joe Biden suggereert dat Trump zwak staat tegenover China.’

 ??  ?? waarschuwe­n het Vrijheidsb­eeld
waarschuwe­n het Vrijheidsb­eeld

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium