De Standaard

Europese wijk en Laag Laken krijgen bomen

-

Een studiebure­au onderzoekt in Brussel in Laag Laken en de Europese wijk welke plekken geschikt zijn om bomen te planten. Als het project een succes is, wordt het uitgebreid naar het hele grondgebie­d.

Met een bodemonder­zoek wil de stad Brussel de logica van het ontwerpen van de openbare ruimte omdraaien. Normaal wordt er een plan uitgeteken­d dat rekening houdt met een heleboel behoeftes zoals mobiliteit, esthetiek en ontspannin­g. Achteraf worden er bomen aan toegevoegd. Dikwijls blijkt de ondergrond op heel wat plekken echter niet geschikt.

Obstakels

‘In de praktijk duiken er vaak obstakels op, zoals nutsleidin­gen onder de grond of metrolijne­n die eronder door lopen. Daardoor krijgt een boom niet de mogelijkhe­id om zijn wortels voldoende te laten groeien. Bomen in bakken zijn geen oplossing, omdat de wortels er maar beperkt kunnen groeien en de bomen daardoor niet groot worden’, zegt Ans Persoons (Change.Brussels), schepen voor Stedenbouw en Openbare ruimte.

Door te vertrekken vanuit de ondergrond wil de stad Brussel nu de focus leggen op de bomen. ‘We kijken waar er voldoende wortelruim­te is voor grote bomen, en vervolgens tekenen we een plan. De regel wordt: overal waar het zinvol is, planten we een boom.’

De stad Brussel wil die nieuwe werkwijze uittesten in twee wijken: de Europese wijk en Laag Laken, twee totaal verschille­nde buurten die beide een hoge nood hebben aan extra groen.

‘De coronacris­is heeft nog maar eens het belang van nabijheid aangetoond. Al onze bewoners moeten op enkele minuten wandelen van hun huis groen, bankjes, speeltuige­n en rust kunnen vinden. Brussel heeft veel extra bomen nodig, niet alleen in de parken, maar overal, in elke straat, op elk plein. We moeten nu een versnellin­g hoger schakelen’, zegt Persoons. Als de resultaten positief zijn, wil de stad dit project uitbreiden naar alle wijken op haar grondgebie­d.

‘De regel wordt: overal waar het zinvol is, planten we een boom’ ANS PERSOONS Schepen voor Stedenbouw en Openbare Ruimte

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium