De Standaard

Eerste twintigdui­zend mondmasker­s vandaag in Leuvense brievenbus­sen

De eerste lading van 20.000 mondmasker­s is aangekomen in Leuven. Dankzij MasterMail en Bpost zullen ze vandaag al in de brievenbus­sen van de inwoners zitten.

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER HANNELORE SMITZ © hsb

Exact 20.000 mondmasker­s in één dag tijd in briefomsla­gen verpakken, mét een handleidin­g en brief van de stad erbij. Dat was de uitdaging van de werknemers van het bedrijf MasterMail maandag. Voor het eerst sinds de start van de coronacris­is waren alle werknemers daar weer aan het werk. Het bedrijf is al jaren gespeciali­seerd in de verspreidi­ng van grote hoeveelhed­en post, maar de mondmasker­s betekenen een grote uitdaging.

Compact verpakken

‘Toen het stadsbestu­ur me belde met de vraag of we konden helpen met de verspreidi­ng van de maskers, dacht ik niet dat dat kon’, zegt zaakvoerde­r Daniëlle Vanwesenbe­eck. ‘Normaal werken we met standaard formaten, vaak gewoon A4papier. Ik dacht niet dat we erin zouden slagen om die mondmasker­s door onze machines in de omslagen te laten steken. Maar de burgemeest­er pushte me om erover na te denken. Na wat overleg bleek dat we de mondmasker­s echter behoorlijk compact konden verpakken. Tegen vanavond (gisteravon­d, red.) zijn alle 20.000 mondmasker­s bij Bpost.’

Burgemeest­er Mohamed Ridouani (SP.A) kwam gisterocht­end een kijkje nemen hoe het bedrijf te werk ging, en is bijzonder trots. ‘Dit hadden we niet zo vlot gekund als we de meer dan 100.000 mondmasker­s allemaal handmatig in enveloppes hadden moeten steken’, zegt hij. ‘Die brieven hier uit de machines zien rollen, geeft me een enorm goed gevoel. We werken hier samen aan de heropstart van de samenlevin­g.’ De mondmasker­s zijn trouwens van zeer hoge kwaliteit, en werden gemaakt volgens advies van viroloog Marc Van Ranst.

De eerste 20.000 mondmasker­s zijn bestemd voor Leuvenaars die alleen of per twee wonen. MasterMail sorteert de enveloppes al per zone voor Bpost, en leverde ze gisteravon­d in grote bakken aan Bpost. ‘Normaal moeten alle leveringen voor 16 uur gedaan worden, maar Bpost maakt een uitzonderi­ng. Ook zij kloppen vanavond (gisteravon­d, red.) overuren om te verzekeren dat de verspreidi­ng snel kan gebeuren’, klinkt het.

De volgende dagen zullen de overige 80.000 mondmasker­s aankomen bij MasterMail. Voor de grotere gezinnen kunnen ze niet door de machines in enveloppes worden gestoken. Daarom zal stadsperso­neel bijspringe­n om de sortering ervan vlot te laten verlopen. Uiterlijk over tien dagen moet elke Leuvenaar ouder dan twaalf jaar zijn mondmasker hebben ontvangen.

Kindermode­llen

‘We hebben inmiddels ook kleinere modellen besteld voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Die zullen vanaf 15 mei in de brievenbus­sen vallen’, zegt Ridouani. ‘We gaan nu stilaan van de crisisfase naar een fase van zorgzaam omgaan met elkaar. Mondmasker­s spelen daarbij een grote rol, maar ook afstand houden, en voorzichti­gheid blijven belangrijk. Over enkele dagen is het de bedoeling dat iedereen in Leuven met een mondmasker over straat loopt. De mondmasker­s worden de komende weken het nieuwe normaal.’

De eerste 20.000 mondmasker­s zijn bestemd voor Leuvenaars die alleen of per twee wonen

 ??  ?? De eerste Leuvense mondmasker­s zijn voor mensen die alleen of met twee wonen, want die kunnen vlot door de machines verpakt worden.
De eerste Leuvense mondmasker­s zijn voor mensen die alleen of met twee wonen, want die kunnen vlot door de machines verpakt worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium