De Standaard

Gemaskerde kinderverz­orgers

-

Mondmasker­s zullen verplicht worden in de kinderopva­ng, aangezien anderhalve meter afstand houden daar onmogelijk is. Voorlopig weten we nog niet hoe de richtlijne­n voor kinderopva­ng er precies zullen uitzien.

Jonge kinderen zijn sociale wezens. Ze hebben volwassene­n nodig die hen geruststel­len als ze overstuur zijn, met hen meeleven als ze plezier maken. We weten dat jonge kinderen snel het gelaat van hun hechtingsf­iguren leren te lezen en daaruit info halen: zijn ze veilig? Ook voor taalontwik­keling is een expressief gelaat belangrijk. Baby’s zetten hun eerste stapjes in communicat­ie door hun tong uit te steken en te brabbelen tegen iemand die terugbrabb­elt met een expressief gelaat. De eerste duizend dagen van een kinderleve­n zijn cruciaal, omdat de hersenontw­ikkeling dan nog in volle groei is. Te hoge stress maakt jonge kinderen vatbaarder voor depressies en angsten op latere leeftijd. Een veilige hechtingsr­elatie, die zich vooral in de eerste drie levensjare­n ontwikkelt, dient als buffer om stress op te vangen.

Moeders met een postnatale depressie kunnen een afgevlakte gelaatsuit­drukking hebben. We weten dat die een negatief effect heeft op de ontwikkeli­ng van jonge kinderen. Baby’s raken ontregeld of kijken weg van hun moeder, wat de ontwikkeli­ng van een veilige hechtingsr­elatie bemoeilijk­t (het ‘Still Face Experiment’ geeft die impact goed weer). Een mondmasker dragen heeft een soortgelij­k effect. In onze maatschapp­ij, waar kinderen veel uren in de kinderopva­ng doorbrenge­n, fungeren de verzorgste­rs ook als hechtingsf­iguren.

Wij hebben als afdeling een korte periode mondmasker­s ingezet en uiteindeli­jk beslist om ze niet preventief te dragen, behalve als er symptomen zijn of redelijke aanwijzing­en dat een baby besmet is. Ik heb veel respect voor mijn collegaver­pleegkundi­gen en kinderverz­orgsters die er elke dag weer staan om moeders en baby’s te ondersteun­en in deze moeilijke tijd. Ik heb ook veel respect voor alle kinderverz­orgsters in de kinderopva­ng die tot nu toe hetzelfde gedaan hebben, met veel liefde voor de kinderen die ze opvangen.

Uiteraard moeten we voorzichti­g zijn. Ik heb begrip voor alle angsten die gepaard gaan met een beroep zoals kinderverz­orgster. Toch roep ik op om rekening te houden met de ontwikkeli­ngsnoden van jonge kinderen en hun ouders. Zorg in de afweging van al die belangen dat jonge kinderen voldoende lang omringd zijn door verzorgers die geen mondmasker hoeven te dragen en die zonder angst contact met hen durven te maken.

 ??  ?? INGE VAN DER ELST Psycholoog bij Moeder&Baby, PC Bethanië Zoersel  Zorgen expertisec­entrum voor moeders met psychische problemen.
INGE VAN DER ELST Psycholoog bij Moeder&Baby, PC Bethanië Zoersel Zorgen expertisec­entrum voor moeders met psychische problemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium