De Standaard

Plots zijn mondmasker­s toch niet nutteloos

Weken hoorden we dat mondmasker­s geen ‘toegevoegd­e waarde’ hebben, nu zijn ze op sommige plaatsen verplicht. PAUL DE GRAUWE wijst op enkele tegenstrij­digheden.

- PAUL DE GRAUWE Wie? Econoom aan de London School of Economics. Wat? Beleidsmak­ers hadden mondmasker­s dragen sneller moeten verplichte­n. © Jimmy Kets

Het mondmasker­beleid staat ter discussie. Ik wil mij hier niet mengen in de wetenschap­pelijke discussie over de zin en onzin van die maskers. Ook wil ik niet de indruk wekken dat de coronaaanp­ak in België over de hele lijn niet deugde. Dat beleid steunt op wetenschap­pelijke analyse en werd met competenti­e uitgevoerd. We zijn erin geslaagd de curve van het aantal besmetting­en om te buigen dankzij een uitzonderl­ijk goede organisati­e van onze gezondheid­szorg. Wel wil ik wijzen op een aantal inconsiste­nties in het mondmasker­beleid.

Eerste contradict­ie. Vanaf 2009 bestelden opeenvolge­nde regeringen tientallen miljoenen chirurgisc­he mondmasker­s voor de bevolking. Tot twee jaar geleden werden ze opgeslagen als strategisc­he voorraad. Toen de federale regering in samenspraa­k met haar wetenschap­pelijke adviseurs tientallen miljoenen van die maskers kocht, moet ze toch overtuigd zijn geweest van de meerwaarde voor de bevolking?

Maar wat zagen we bij de start van de coronacris­is? Plots kwamen politici en wetenschap­pers ons vertellen (sommigen van hen waren erbij toen de maskers werden besteld) dat mondmasker­s ‘geen toegevoegd­e waarde’ hebben, en dat ze dus nutteloos zijn. Een goede tien jaar geleden waren ze waardevol, dan plots niet meer. Vanwaar die ommekeer? Hier is mijn hypothese.

We weten dat de strategisc­he voorraad mondmasker­s in 2018 vernietigd werd. Die is nooit vervangen, met als gevolg dat er bij de start van de coronaepid­emie geen maskers meer waren (DS 24 maart). Een flater van formaat zou je kunnen zeggen. Voldoende om de gezagsdrag­ers die verantwoor­delijk waren voor dit wanbeleid ter

verantwoor­ding te roepen. Wat was de uitvlucht? Het verhaal dat mondmasker­s ‘geen toegevoegd­e waarde’ hebben. Zo konden ze dit wanbeleid minimalise­ren: sorry, de mondmasker­s zijn er niet meer, maar goed, ze hebben toch geen nut. Een verhaal dat als coverup kon dienen om de handen in onschuld te wassen.

Het moet uit zijn met politici en wetenschap­pers die blijven verkondige­n dat de maskers maar een beperkt effect hebben

Tweede contradict­ie. Beleidsmen­sen vertelden ook een iets subtieler verhaal over mondmasker­s: ze hebben geen nut voor diegenen die ze dragen, wel voor de mensen in hun omgeving. Daaruit hadden ze moeten besluiten dat iedereen maskers moet dragen. Want als A met haar mondmasker B beschermt en als B met zijn mondmasker A beschermt, dan volgt daaruit dat A en B elk een mondmasker moeten dragen. Toch bleef de conclusie: mondmasker­s zijn niet zinvol.

Ik weet wel, in het begin waren er te weinig mondmasker­s, maar de beleidsmak­ers hadden wel al de logische conclusie moeten trekken: dat mondmasker­s nuttig zijn, en dat ze zo snel mogelijk verplicht zullen worden. Dat hebben ze niet gedaan.

Derde contradict­ie. Toen het aantal ziekenhuis­opnames steeg, waren de mondmasker­s nutteloos. Toen de curve begon te dalen en er sprake was van een exitplan, heette het plots dat ze in het kader van die strategie wel een ‘beperkt’ nut konden hebben. Veel mensen die een beetje logisch kunnen denken, vroegen zich af hoe een mondmasker dat nutteloos is tijdens de opgaande fase van de epidemie, tijdens de neergaande fase toch (een beetje) nuttig kan zijn. Of omgekeerd, als die maskers tijdens de neergaande fase mensen beschermen, dan moet dat toch ook zo geweest zijn toen de curve steeg? We kregen geen verklaring voor die contradict­ie.

Het is droevig dat de politieke en wetenschap­pelijke beleidseli­te verhalen heeft verteld die geen steek hielden. Iedereen die een beetje logisch kan denken, kon ze doorprikke­n. Maar laten we vooruit kijken. De regering heeft de knop omgedraaid en heeft mondmasker­s een belangrijk­e plaats gegeven in de exitstrate­gie. Ze zijn verplicht in het openbaar vervoer, en in winkels en bedrijven waar de afstandsre­gel niet kan worden gerespecte­erd.

Onze politieke vertegenwo­ordigers moeten vanaf nu duidelijk maken dat het belangrijk is om een mondmasker te dragen. Het moet uit zijn met politici en wetenschap­pers die blijven verkondige­n dat de maskers maar een beperkt effect hebben. Als de gezagdrage­rs laten uitschijne­n dat ze het dragen van mondmasker­s niet ernstig nemen, dan zal een groot deel van de bevolking de verplichti­ng evenmin au sérieux nemen. De regeringsl­eden zouden alvast zelf het goede voorbeeld kunnen geven, en een mondmasker kunnen dragen in het openbaar, zoals veel van hun collega’s in andere landen doen. Ik heb dat hier nog niet gezien.

 ??  ?? De treinreizi­gers in station Gent SintPieter­s hebben zich aangepast aan de nieuwe maatregele­n.
De treinreizi­gers in station Gent SintPieter­s hebben zich aangepast aan de nieuwe maatregele­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium