De Standaard

Je zult maar een miljardair wezen

-

Een zakenman keerde op 2 maart vanuit Iran via Bahrein terug naar huis. Een maand later waren bijna 3.000 Saudi’s besmet, onder wie 158 leden van de koninklijk­e familie. Het Huis van Saud bestaat volgens Wikipedia uit ongeveer 15.000 leden. Van hen testte dus meer dan 1 procent positief, onder wie de 76jarige neef van de koning. Mekka en Medina gingen prompt op slot, er is een avondklok ingesteld en alleen strikt noodzakeli­jke verplaatsi­ngen zijn nog toegelaten. Qua handhaving valt dat mee: voor de meeste Saudische vrouwen geldt die maatregel al hun hele leven. Desondanks is de curve er nog allesbehal­ve flattened. De officiële dodentol ligt met 184 vrij laag, maar het zou me verbazen als ze alle overlijden­s in woonzorgce­ntra hebben meegeteld.

Corona, het maakt een mens nederig. Als modale middenstan­der met een tuintje en een doehetzelf­winkel in de buurt is de strijd tegen de onzichtbar­e vijand meestal nog draaglijk, maar wat doe je in godsnaam als je de op twee na rijkste monarch ter wereld bent, met een geschat vermogen van 18 miljard dollar, en je jouw halve familie plots hevig hoestend in hemelbedde­n treft? Je zult maar een miljardair wezen in deze onzekere tijden.

Geconfront­eerd met zoveel aardsheid in het aanschijn van de dood nam het koninkrijk een drastisch besluit: misschien moeten we maar eens stoppen met minderjari­gen te onthoofden (DS 27 april). Begrijpeli­jk, het aantal executies was tussen 2018 en 2019 met zomaar even 23 procent gestegen. Gooi daar een pandemie bovenop, en voor je het weet, swingt de oversterft­e de pan uit, dus dan kun je op strategisc­he plekken beter wat snoeien in het aantal overlijden­s. De echte reden voor zoveel barmhartig­heid heeft wellicht eerder te maken met internatio­nale uitstralin­g en de economie.

Als een fait divers onder de coronarada­r raakte een dag later bekend dat het Saudische staatsfond­s PIF voor 500 miljoen dollar aan aandelen kocht in Live Nation, het moederbedr­ijf van onder andere Rock Werchter. Daarmee wordt het de op twee na grootste aandeelhou­der van de noodlijden­de concertreu­s. Het is koopjestij­d voor mensen met veel geld. Een kwart van de bedrijven ligt op apegapen: reisbureau­s zonder toeristen en sportclubs zonder sport spartelen om het hoofd boven water te houden. Dan is het geruststel­lend te weten dat redder PIF het er niet zomaar ineens afhakt, toch?

Maar goed, lieve kinderen, over twee jaar is dit allemaal voorbij en schuren jullie met bier en hamburgers opnieuw huidhonger­ig tegen elkaar aan voor de mainstage. Alleen goed opletten dat je alles keurig betaalt. In het land van de nieuwe hoofdaande­elhouder worden bij dieven handen afgehakt. Ook die van minderjari­gen.

 ??  ?? SENNE GUNS Is muzikant en cabaretier. Deze week verzorgt hij ‘De mening’ in dS Avond.
SENNE GUNS Is muzikant en cabaretier. Deze week verzorgt hij ‘De mening’ in dS Avond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium