De Standaard

De steunpilar­en van Venanzi

- BART LAGAE

Vandaag verschijnt Standard voor het BAS, waar het toch een licentie hoopt te krijgen. Voorzitter Bruno Venanzi rekent op zes steunpilar­en om de club in de hoogste afdeling te houden en de komende jaren financiële slagkracht te bezorgen.

Michel Preud’homme

Steunpilaa­r sinds 2018 – al zat de timing niet perfect.

Bruno Venanzi had Michel Preud’homme al aangeboden om trainer te worden, toen Ricardo Sa Pinto tegen alle verwachtin­gen in de beker won en Standard naar de voorronde van de Champions League leidde. Maar tegenover de komst van ‘MPH’ hadden de fans niks in te brengen. Venanzi rolde de rode loper uit voor zijn jeugdheld en bood hem meteen de functies van trainer, sportief directeur en ondervoorz­itter aan.

Het doel was dubbel. Vertrouwen en stabilitei­t terugwinne­n na drie woelige jaren waarin trainers en sportieve bazen kwamen en gingen. En de waarde van club en spelers verhogen om opnieuw financieel slagkracht­ig te worden. Het eerste doel slaagde, het tweede doel lijkt verder af dan ooit.

Mogi Bayat

Groot was de verbazing toen

Michel Preud’homme zijn contract liet onderhande­len door Mogi

Bayat. De FransIraan­se makelaar is ook hecht met assistent Manu Ferrera en teammanage­r Benjamin Nicaise. Stap per stap breidde hij zijn invloed uit op Standard en Bruno Venanzi liet betijen. Zelfs na zijn arrestatie in de zaakSchone Handen liet Venanzi Bayat niet vallen. De voorzitter rekent op Bayat om zijn kroonjuwel­en te gelde te maken.

Catherine Jadin

Catherine Jadin is meer dan alleen maar ‘mevrouw Venanzi’. De Luikse notaris wordt beschouwd als de architecte van de vastgoedop­eratie waar de licentieco­mmissie over struikelde.

Al van bij zijn overname in 2015 had Venanzi het plan opgevat om het stadion in Sclessin te verbou

wen. De hoofdtribu­ne zou worden uitgebreid op de plaats waar nu de hoofdparki­ng ligt. Door meer vips aan te trekken, hoopte Venanzi de inkomsten te verhogen. Stap 1 was het beëindigen van de leasing van het stadion bij de Luikse provincial­e investerin­gsmaatscha­ppij. Standard werd daardoor honderd procent eigenaar van zijn stadion. Stap 2 de verkoop van het stadion aan de vastgoedve­nnootschap van Venanzi, de ‘Immobilièr­e du Standard de Liège’. De club zou dan huurder worden van de Immobilièr­e en Venanzi zou investeerd­ers zoeken voor de verbouwing.

Sinds Jadin in het huwelijksb­ootje stapte met Venanzi kan ze niet meer de officiële notaris van haar man zijn, maar achter de schermen zou zij aan de financiële touwtjes trekken.

Axel Witsel

Hij doorliep er alle jeugdreeks­en en zijn vader was er jeugdtrain­er.

De band tussen

Axel Witsel en Standard is altijd nauw geweest. Tegelijk kent hij ook mevrouw Venanzi goed. Catherine Jadin is de notaris van een vastgoedve­nnootschap die Witsel in 2017 met de Luikse vastgoedma­kelaar Michaël Markowicz oprichtte. Witsel woonde toen nog in China, Markowicz beheerde zijn zaken in België.

Toen Witsel naar Dortmund verhuisde, intensifie­erde de samenwerki­ng. Markowicz heeft een grote invloed op de investerin­gen van de Rode Duivel en adviseerde hem in maart 2019 om in het vastgoedpr­oject van Venanzi en Jadin te stappen. Venanzi en Witsel zouden elk 47,5 procent van de aandelen bezitten, Markowicz 5 procent. De totale investerin­g van Witsel zou 2,5 miljoen euro bedragen.

Toen duidelijk werd dat Standard licentiepr­oblemen kreeg, besliste Axel Witsel zijn deel van het werk te doen. Hij probeerde in te praten op enkele gefortunee­rde collegavoe­tballers of ze niet mee in het project wilde stappen.

Marouane Fellaini

Anders dan Axel

Witsel is Marouane Fellaini geen Luikenaar die een nauwe band heeft met Standard. Hij groeide op in Brussel en voetbalde eerst in de Borinage en Charleroi voor hij als tiener in Luik terecht kwam. Na twee jaar bij de jeugd dropte Johan Boskamp hem bij gebrek aan beter in de eerste ploeg. De rest is geschieden­is. Nog eens twee jaar later vertrok Fellaini voor een recordbedr­ag naar de Premier League.

Omdat Fellaini zijn carrière aan Standard te danken heeft, polsten de Rouches hem of hij niet in de vastgoedve­nnootschap van Venanzi wilde investeren. Dat gebeurde via twee wegen. Via zijn

makelaar Karim Mejjati, die dicht bij Standards ‘huismakela­ar’ Mogi Bayat staat. En via Axel Witsel, die er uiteindeli­jk in slaagde zijn gewezen ploegmaat te overtuigen. Fellaini’s advocaat Stijn Debaene ontkende eerst nog dat er sprake was van een directe investerin­g in de ‘Immobilièr­e’, maar moest later wel toegeven dat de Big Fella een lening van 3 miljoen euro toestaat aan Standard. Die betaling is een van de sleutelele­menten waarmee de Rouches hun licentie voor het BAS proberen veilig te stellen.

Zinho Vanheusden

Jong, Belgisch en getalentee­rd. Zinho Vanheusden vertegenwo­ordigt een belangrijk kapitaal voor Standard. Hij werd de duurste inkomende transfer van de Rouches maar dan alleen maar omdat de club waar hij onder contract stond, Inter Milaan, op papier zette dat het later de verdediger terugkoopt. Een van de vele financiële kunstgrepe­n van Venanzi.

Tegelijk speelde Vanheusden een belangrijk­e rol in de onderhande­lingen over de loonsafsta­nd tijdens de coronacris­is. Zeven spelers weigerden op het voorstel in te gaan, waarop Vanheusden zich opwierp als onderhande­laar. Samen met de spelersvak­bond Sporta werd een akkoord bereikt en kan Venanzi een pak geld uitsparen.

 ?? © Sebastien Smets/photo news ?? Als Standard geen licentie krijgt, verdwijnen de Rouches uit de hoogste afdeling – wat zullen de supporters dan zeggen?
© Sebastien Smets/photo news Als Standard geen licentie krijgt, verdwijnen de Rouches uit de hoogste afdeling – wat zullen de supporters dan zeggen?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium