De Standaard

Een pandemie van lockdowns

In de middeleeuw­en geloofden sommigen dat zelfgeseli­ng het beste middel was tegen de pest. Enkele coronamaat­regelen doen LUC BONNEUX daaraan denken.

-

Ik heb het reuzegoed. Ik ben een arts met een salaris, zonder zorgen over mijn inkomen. Waar ik werk, in het landelijke en weinig toeristisc­he ZeeuwsVlaa­nderen, blijft de impact van het virus beperkt. Er zijn geen files, zelfs niet in de Kennedytun­nel. De grens is gesloten, maar ik mag als erkende held vlot door. Ons huis had een update nodig. In Nederland bleven de winkels open, ik kocht er verf, behang, planten voor de tuin. ’s Middags at ik mijn boterhamme­tjes op, op een bank aan de Schelde. Dat mocht daar.

In evidenceba­sed geneeskund­e kijk je niet naar theorieën, speculatie­s of modellen: je kijkt naar de feiten. Nederland heeft het virus niet minder goed onder controle dan België of Frankrijk. Op het vlak van populatieg­eneeskunde (gezondheid­seconomie, epidemiolo­gie, volksgezon­dheid) scoort de Nederlands­e wetenschap heel hoog. De experts geven deskundige adviezen, de politici maken moedige keuzen. Tijdens deze crisis hebben ze nodeloze economisch­e schade vermeden door, bijvoorbee­ld, de winkels open te laten.

Ik betrap me erop geïrriteer­d weg te zappen als een Belgische viroloog erg gewichtig doet over de opening van winkels die in Nederland nooit zijn gesloten, of sombere voorspelli­ngen doet over dingen waarvan hij evenveel afweet als ik, namelijk niets.

Dit is een nieuw virus, de toekomst is nog niet geschreven.

De blinde theeschenk­er

Bijna alle grote epidemisch­e ziekten zijn overgespro­ngen van dieren: pokken, mazelen, griep, tuberculos­e, pest. De twintigste eeuw beleefde drie grieppande­mieën, met de terecht beruchte Spaanse griep, meerdere zware epidemieën van kinderverl­amming en een raadselach­tige epidemie van hersenonts­teking met vijf miljoen slachtoffe­rs. De toen jonge neuroloog Oliver Sacks beschreef hun tragische lot in 1973 in Ontwaken in verbijster­ing. Het enige dat historisch uitzonderl­ijk is, is dat het vijftig jaar heeft geduurd voor er een nieuwe pandemie kwam.

De reacties op deze pandemie zijn evenmin anders. Vroeger was het een straf van God voor onze zonden, nu is het een wraak van de natuur voor onze moderne levenswijz­e. Wat werkelijk ongezien is, is dat we de covid19pan­demie proberen te beheersen. Helaas zijn niet alle maatregele­n erg redelijk of wetenschap­pelijk onderbouwd, al doen deskundige­n alsof. Vroeger trokken flagellant­en door de straten, zich geselend om de pest af te wenden. Hoe zwaarder de epidemie, hoe meer je jezelf moest geselen. Maar je beheerst geen epidemie met straffe maatregele­n, wel met effectieve. In de volksgezon­dheid staat dit

bekend als de blinde die thee schenkt. Hij heeft heel veel thee geschonken, maar er zit niets in het kopje. Frankrijk heeft met zware maatregele­n heel veel thee geschonken en vermoedeli­jk grote schade aangericht. Maar er zit niet meer thee in het Franse kopje dan in het Nederlands­e.

Wintergrie­p op speed

Nu het stof gaat liggen, kunnen we de ernst van de covid19epi­demie schatten. De sterfte bij symptomati­sche mensen bedroeg in China 1,4 procent. Oorspronke­lijk leefde het idee dat veel mensen geen symptomen hadden, wat de hoofdreden is dat het virus aanvankeli­jk zwaar is onderschat. Maar slechts de helft heeft geen of weinig symptomen. Dan is de sterfte per infectie 0,7 procent. Dat strookt met de Belgische data. Begin april had 3 procent, zo’n 300.000 mensen, al contact gehad met het virus, met een oversterft­e van 2.000 mensen. Nu zijn die cijfers vermoedeli­jk meer dan verdubbeld, waarbij de oversterft­e een paar weken achterloop­t op de besmetting­en.

Doodsoorza­ken tellen is kunst. Sterfte op oudere leeftijd kent steeds meerdere oorzaken. De basisregis­tratie telt de onderligge­nde doodsoorza­ak: methodolog­isch hoort dat diabetes of hartziekte te zijn, niet covid19. Je kunt beter de oversterft­e bekijken (hoeveel mensen stierven er in 2020 vergeleken met de periode 20142019), waarbij je rekening moet houden dat oversterft­e wordt gevolgd door ondersterf­te: covid19 doodt de kwetsbaars­te mensen.

Bij de laatste pandemisch­e griep (de Hongkonggr­iep in 1968) lag de sterfte ergens tussen 0,1 en 0,5 procent. Op de schaal van de ernst van een pandemie (1 tot 5 sterren) krijgt de Hongkonggr­iep 2 sterren. Covid19 krijgt er 3, omdat er in de bevolking geen weerstand bestaat tegen dit virus: ieder is ontvankeli­jk. De Spaanse griep verdient 5 sterren: de geschatte sterfte was 2,5 procent en trof voornameli­jk volwassene­n (20 tot 40 jaar). Covid19 is eerder een wintergrie­p op speed, met een opgetrokke­n natuurlijk­e sterfte.

Iedereen gaat ooit dood: daarom zijn sterfgeval­len een onmogelijk te

Het is belachelij­k om de grens tussen Belgisch Oost en Nederlands ZeeuwsVlaa­nderen te sluiten omdat het virus huishoudt in NoordBraba­nt en Limburg

interprete­ren parameter. Schattinge­n over verloren levensjare­n per covid19ste­rfgeval komen uit op tien tot twaalf levensjare­n, als je rekening houdt met de beperkte levensverw­achting door andere ziekten. Theoretisc­h kan tot 60 procent van de mensen worden besmet (40.000 doden). Op basis van historisch­e pandemieën zou ik eerder denken aan 30 procent (20.000 doden). Het aantal doodzieken is zo’n 2,5 keer groter (50 tot 100.000). Dat in drie maanden tijd. De pandemie lokaal laten uitrazen, wat ooit een goed idee leek, is geen optie.

De Koning Cnutbias

Hoe moeten we verder? We hebben meer Europa nodig. Binnen de Benelux samenwerke­n, was al een goed begin geweest. Het virus spreidt lokaal. Het is belachelij­k om de grens tussen Belgisch Oost en Nederlands ZeeuwsVlaa­nderen te sluiten omdat covid19 huishoudt in NoordBraba­nt en Limburg: die liggen aan de andere kant. We hadden onze kennis kunnen bundelen. Wetenschap is universeel. Er zijn geen tien mogelijke wetenschap­pelijke adviezen om het virus te bestrijden en tegelijk minimale economisch­e en sociale schade aan te richten.

Doordat Nederland een ijzersterk­e traditie heeft in medische populatiew­etenschapp­en (gezondheid­seconomie, epidemiolo­gie, volksgezon­dheid) is de economie er minder beschadigd en het sociaal leven beter beschermd. Er wordt veel gespeculee­rd over het verschille­nde verloop van de epidemie in de Europese landen. Dat zijn geen verschille­nde volkeren met verschille­nde virussen, wel verschille­nde experiment­en met hetzelfde type bevolking en virus.

Statistici merkten de grote gelijkenis­sen op in de duur, van het begin tot de piek en van het begin tot het einde van de epidemie, wat de maatregele­n ook zijn. In de epidemiolo­gie staat dit bekend als de Koning Cnutbias. Koning Cnut beval zijn troon aan de vloedlijn te zetten. Toen de zee aan zijn voeten kwam, beval hij haar terug te trekken. Wat de zee deed.

Epidemieën komen en gaan: we lijken geen invloed te hebben op de duur van een covid19uit­braak. De hoogte van de piek leek vooral beïnvloed door het aantal bronnen (het aantallen toeristen uit besmette gebieden), de verdere verspreidi­ng uit die bronnen door massabijee­nkomsten en de timing van de ingrepen. Wie te lang wachtte met ingrijpen, had prijs, maar die ingrepen mochten eenvoudig en beperkt blijven: een zekere afstand houden (1,5 meter), een verbod op massabijee­nkomsten en de beschermin­g van kwetsbare bejaarden. Dat drukte de piek efficiënt. De rest, van de winkels sluiten tot huisarrest opleggen, is, tot nader onderzoek, zichzelf geselen.

 ?? © reuters ?? De grens tussen Nederland en België in PutteKapel­len. ‘We hadden onze kennis kunnen bundelen.’
© reuters De grens tussen Nederland en België in PutteKapel­len. ‘We hadden onze kennis kunnen bundelen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium