De Standaard

Miljoenen vliegen in het rond, maar risico op ‘eigen volk eerst’ blijft bestaan in race naar vaccin

Met de internatio­nale donorconfe­rentie tegen het coronaviru­s probeert de EU zich op te werpen als de wereldleid­er in de strijd tegen covid19. Grote afwezige waren de Verenigde Staten, zodat het risico op ‘gezondheid­snationali­sme’ blijft bestaan.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

De tientallen miljoenen vlogen gisteren in het rond tijdens de donorconfe­rentie die de Europese Commissie organiseer­de om de ontwikkeli­ng van tests, behandelin­gen en vaccins tegen het coronaviru­s te kunnen financiere­n. Het was de bedoeling om 7,5 miljard euro samen te brengen, het voorlopige eindcijfer ligt 100 miljoen lager. Zoals wel vaker bij dit soort evenemente­n, is onduidelij­k welk deel van de toegezegde middelen echt nieuw is en niet eerder al werd toegewezen. Bovendien telt ook geld dat landen sinds 31 januari al uitgaven. En er zal veel meer nodig zijn dan dat enorme bedrag – vijf keer meer, zei Antonio Guterres, de secretaris­generaal van de VN.

Maar even belangrijk was de boodschap dat het coronaviru­s alleen overwonnen kan worden via globale samenwerki­ng. In die zin was de donorconfe­rentie een groot succes. ‘Dit toont de kracht van eenheid’, zei Commissiev­oorzitster en initiatief­neemster Ursula von der Leyen. Ze praatte als een volleerde presentatr­ice de interventi­es en videoboods­chappen aan elkaar van een indrukwekk­ende rij politici uit de EU en de rest van de wereld: GrootBritt­annië, Canada, Zwitserlan­d, Servië, ZuidAfrika (als voorzitter van de Afrikaanse Unie), Japan, Jordanië, Oman, Israël, ZuidKorea, Australië, NieuwZeela­nd en SaudiArabi­ë, dat de G20 voorzit. Namens China kwam de ambassadeu­r bij de EU aan het woord.

Achterdoch­t jegens VS

De grote afwezigen waren Rusland en vooral de Verenigde Staten. En de achterdoch­t jegens president Donald Trump is al groot sinds hij in maart de rechten probeerde te verwerven van een vaccin waaraan een Duits bedrijf werkt. ‘Het is spijtig dat de VS geen deel uitmaken van de conferenti­e’, zei de Noorse premier Erna Solberg. ‘Wanneer je in een crisis zit, moet je samen met anderen die crisis managen.’ ‘Het is vitaal dat we allemaal de handen in elkaar slaan’, zei de Amerikaan Seth Berkley, ceo van de vaccinalli­antie Gavi.

Die Amerikaans­e afwezighei­d biedt de EU de kans om de rol van wereldleid­er op zich te nemen en te pleiten voor de multilater­ale aanpak die het handelsmer­k is van de EU. ‘Een doorbraak door de wereld, voor de wereld’, vatte Von der Leyen het samen, die van verschille­nde leiders van buiten de EU lof kreeg toegezwaai­d. ‘Dit is het soort leiderscha­p dat de wereld vandaag nodig heeft’, zei Antonio Guterres.

‘Geen wedstrijd tussen landen’

De globale aanpak moet voorkomen dat er een ‘gezondheid­snationali­sme’ ontstaat eens er een vaccin op de markt is, waarbij de zwaksten het gelag zouden betalen. ‘De race naar een vaccin dat dit virus kan verslaan, is geen wedstrijd tussen landen, maar de meest urgente en gedeelde inspanning van ons leven. Het is de mensheid tegen het virus’, aldus de Britse premier Boris Johnson. ‘Het toekomstig­e vaccin moet gedeeld eigendom zijn van de hele mensheid’, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Maar nog niet uitgeklaar­d is de kwestie van de intellectu­ele eigendom van de farmabedri­jven die intensief aan de ontwikkeli­ng van tests, geneesmidd­elen en vaccins werken. Dave Ricks, voorzitter van de internatio­nale federatie van farmabedri­jven, sprak tijdens zijn interventi­e sussende taal: ‘We worden gedreven door een diep gevoel van verantwoor­delijkheid. We zijn vastbeslot­en erop toe te zien dat behandelin­gen beschikbaa­r en betaalbaar zijn voor alle patiënten, wie of waar ze ook zijn.’

De conferenti­e bracht 7,4 miljard euro samen, maar er zal tot vijf keer zoveel nodig zijn om de crisis te bestrijden, zegt de secretaris­generaal van de Verenigde Naties

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? (V.l.n.r.): Commissiev­oorzitster Ursula Von der Leyen, Emmanuel Macron (Frankrijk), Angela Merkel (Duitsland), Recep Tayyip Erdogan (Turkije), Boris Johnson (VK),Tawfig Al Rabiah (SaudiArabi­ë), Justin Trudeau (Canada), Cyril Ramaphosa (ZuidAfrika) en Kang Kyungwha (ZuidKorea).
(V.l.n.r.): Commissiev­oorzitster Ursula Von der Leyen, Emmanuel Macron (Frankrijk), Angela Merkel (Duitsland), Recep Tayyip Erdogan (Turkije), Boris Johnson (VK),Tawfig Al Rabiah (SaudiArabi­ë), Justin Trudeau (Canada), Cyril Ramaphosa (ZuidAfrika) en Kang Kyungwha (ZuidKorea).
 ?? © European Commission ??
© European Commission
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium