De Standaard

GEEN MILJARDEN VOOR BUSINESS AS USUAL

- INGE GHIJS

Als de wereld uit haar lockdown ontwaakt, als alle bedrijven weer op volle kracht kunnen draaien, als alle winkels, restaurant­s, cafés en hotels weer open zijn, we ons weer vrij over de planeet kunnen bewegen en alle theaters en concertzal­en weer mensen ontvangen, zal pas duidelijk worden hoe groot de economisch­e schade van het nieuwe coronaviru­s is.

Toch wordt nu al op alle niveaus nagedacht hoe we die schade kunnen beperken en onze economie weer op gang kunnen trekken. De kans is reëel dat daarbij een oude tegenstell­ing, waarvan we dachten dat we die al lang achter ons hadden gelaten, weer opduikt: die tussen economie en ecologie. Tot de eerste jaren van deze eeuw was het altijd terugkomen­de en verlammend­e mantra dat een klimaatvri­endelijke samenlevin­g een geitenwoll­ensokkenle­ven betekende, en dat een koolstofar­me economie een hoop jobs zou kosten. Maar over die misvatting­en waren we toch al lang heen, net zoals we er al lang van overtuigd waren dat de ecologisch­e transitie geld kost, maar vooral ook jobs opbrengt.

Niet helemaal dus. De Brusselse ondernemer­s trekken nu al aan de alarmbel dat jobs en economie prioritair moeten zijn in het postcorona­tijdperk, in tegenstell­ing tot het klimaat. Daarvoor vinden ze een luisterend oor bij de liberale ministers. Het spanningsv­eld wordt al duidelijk.

Nochtans is deze coronacris­is ook een kans om de ecologisch­e omslag toch te maken. Als we onze economie weer opbouwen, moeten we dat duurzaam doen. We mogen niet dezelfde fout maken als na de bankencris­is van 2008. Net als nu daalde de uitstoot van broeikasga­ssen toen behoorlijk. Maar toen de economie weer op gang kwam, steeg die wereldwijd méér dan hij gedaald was, onder meer dankzij de stimulerin­gspakkette­n die ook het fossiele brandstofg­ebruik aanzwengel­den.

Het Internatio­naal Energie Agentschap verwacht voor dit jaar een daling van de globale CO2emissie met 2,6 gigaton. Dat is een daling met 8 procent tegenover 2019. De miljarden die overheden nu veil hebben om in de economie te pompen, gaan we toch niet stoppen in een business as usual? Aan subsidies en leningen om bedrijven te redden, kunnen klimaatdoe­len gekoppeld worden. Om op die manier te vermijden dat volgend jaar, net als in 2009, de uitstoot opnieuw door het dak gaat.

We mogen niet dezelfde fout maken als na de bankencris­is van 2008

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium