De Standaard

Nationaal Crisiscent­rum bereidt nog presentati­e voor om brede publiek uit te leggen wat wel en niet de bedoeling is

-

Hens en GEESvoorzi­tter Erika Vlieghe adviseerde­n de Veiligheid­sraad daarom het Duitse scenario: twee bubbels mogen elkaar ontmoeten. Alleen zagen de politici in de Veiligheid­sraad allerlei lastige vragen opdoemen. Het typevoorbe­eld van twee gezinnen die elkaar ontmoeten, is helder, maar mag een alleenstaa­nde dan slechts één andere alleenstaa­nde uitnodigen? De virologen bij het overleg gaven toe dat het geen kwaad kan als ook meerdere alleenstaa­nden besluiten om elkaar exclusief te ontmoeten.

Niet te creatief invullen

Vertrekken­de vanuit het idee dat een gezin/bubbel vier personen telt, werd het concept verbreed. Het gaat om vier personen, dat kunnen bijvoorbee­ld ook vrienden zijn. Die moeten samen wel een theoretisc­he bubbel vormen (hoewel ze niet onder een dak wonen) en zich ook gedragen als een bubbel. De vergaderin­g klopte af op die maatregel. Die is niet controleer­baar, besefte iedereen, maar als de filosofie erachter goed werd uitgelegd, dan zouden in de praktijk vooral twee gezinnen met elkaar versmelten, hoopte men.

Maar de gedachtega­ng achter de maatregel werd amper uitgelegd, noch op de persconfer­entie na de Veiligheid­sraad, noch op de televisieo­ptredens achteraf. In verschille­nde kranten gisteren gaven experts aan dat de maatregel best niet al te creatief wordt ingevuld, of de epidemie dreigt opnieuw op te flakkeren.

Het Nationaal Crisiscent­rum komt daarom nog met een presentati­e voor het brede publiek om uit te leggen wat nu wel en niet de bedoeling is. Gisteravon­d was die er nog altijd niet. De reden? Volgens onze informatie was er nog geen politiek akkoord over. (jfja, bbr)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium