De Standaard

‘België staat aan de Europese top met aantal tests’

-

kunnen we de ranglijst samenstell­en voor alle Europese landen. Behalve Portugal springen daar ook Luxemburg, Denemarken, Estland, Ierland, Italië en Letland over België. De website baseert zich wel op iets oudere cijfers. Corrigeren we niet naar inwonersaa­ntal – wat in het voordeel is van kleinere landen – en kijken we gewoon naar het totale aantal uitgevoerd­e tests, dan behoort België met zijn 391.314 tests nog tot de Europese top 7, na Polen, Portugal, Frankrijk, Spanje, Italië en koploper Duitsland, dat al 2,76 miljoen tests liet uitvoeren. En dat ondanks de late start van ons land.

Om echt goed in te schatten of een land in staat is nieuwe besmetting­en snel op te sporen, kijken we vervolgens naar het aantal tests dat per dag wordt uitgevoerd. Tussen 29 april en 4 mei werden er volgens De Backer gemiddeld zo’n 19.900 tests per dag afgenomen in België.

Ook dat cijfer plaatst ons in de Europese kopgroep, blijkt uit de cijfers van OWID. Alleen Italië doet beter, met maar liefst 64.263 tests, maar de website houdt onder meer voor Duitsland of Spanje geen dagelijkse testcapaci­teit bij. Corrigeren we dat cijfer naar bevolkings­grootte, dan springen alleen Letland en Denemarken boven België.

Efficiënt testen

De Backer wijst er in een communiqué tot slot op dat België volgens hem ook efficiënt test. In de tien dagen tot 4 mei werden er volgens OWID

7,8 tests per bevestigde besmetting afgenomen. Alleen Spanje, Nederland en Frankrijk zetten de tests efficiënte­r in. Ter vergelijki­ng: Duitsland voert zeventien tests uit per besmetting, Litouwen zelfs 110.

‘De afgelopen dagen zat het gemiddelde aantal uitgevoerd­e tests op bijna 20.000 per dag’, zegt De Backer. ‘We zouden tot 45.000 tests per dag kunnen uitvoeren, maar ik hoop van harte dat we die capaciteit niet moeten benutten. Maar als het nodig blijkt, in het kader van contactond­erzoek, dan doen we dat gewoon.’

Conclusie: Hoe we de cijfers ook draaien of keren, met het aantal tests dat in ons land per dag of per capita wordt uitgevoerd, behoort België inderdaad tot de Europese top.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium