De Standaard

Versoepelt Nederland te snel?

In Nederland woedt het debat over de versoepeli­ngen die premier Rutte heeft aangekondi­gd. Neemt hij te veel risico’s?

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL Hoewel premier Mark Rutte (VVD) woensdagav­ond een flinke ‘winstwaars­chuwing’ gaf bij de versoepeli­ng van de coronabepe­rkingen – als het virus weer opflakkert, wordt alles teruggedra­aid – was het algemene gevoel na afloop wel dat Nederland ver én snel gaat.

Vanaf volgende week gaan niet alleen de scholen weer open, maar kan al wie een contactber­oep uitoefent weer aan de slag, kappers

I bijvoorbee­ld. De Nederlande­rs kunnen ook al met zijn tienen samenkomen. Daarmee zette Rutte al een versnellin­g in, want twee weken geleden was van die contactber­oepen nog geen sprake.

Nog opvallende­r is dat vanaf 1 juni de cafés, restaurant­s en bioscopen opengaan. Er zijn daarbij wel wat restrictie­s. Er mogen bijvoorbee­ld maximaal dertig mensen samenzitte­n, maar vanaf 1 juli wordt dat aantal al opgetrokke­n naar honderd. Ook de campings en vakantiepa­rken gaan dan open.

Bij die versoepeli­ngen vanaf 1 juni werd nog meer de wenkbrauwe­n gefronst. Voor die beslissing­en heeft het kabinet geen advies ingewonnen bij het Outbreak Management Team. Dat is het Nederlands­e team van experts en virologen die moeten berekenen of de versoepeli­ngen de verspreidi­ng van het virus niet opnieuw uit de hand laten lopen.

De indruk is ontstaan dat de regering te veel snelheid maakt bij de heropening van het land. Niet alleen virologen en epidemiolo­gen maken zich ongerust, ook de meeste oppositiep­artijen zijn kritisch.

Eerst virus elimineren

Het probleem is dat Nederland niet erg ver staat in het testen van patiënten met symptomen (zie bladzijde 7). Ook het opsporen van de contacten van besmette mensen moet eigenlijk nog opgestart worden. Nu kan Nederland elke dag ongeveer 7.000 mensen testen. Dat betekent dat alleen zorgperson­eel en kwetsbare patiënten tests ondergaan.

De regering belooft de capaciteit tegen 1 juni te verhogen tot 30.000, maar er is scepsis over de haalbaarhe­id daarvan. Eerdere beloftes om de capaciteit op te voeren, zijn niet gehaald. ‘We horen veel plannen, maar zien weinig resultaten’, riepen de fractielei­ders van SP en PvdA in koor. Ook GroenLinks­leider Jesse Klaver vreest dat de regering te vlug gaat. ‘Is onze buffer wel groot genoeg? Waarom wachten we niet een of twee weken?’ Hij wees er ook op dat de opening van de scholen in Denemarken tot meer besmetting­en heeft geleid.

Xander Koolman, gezondheid­seconoom van de Vrije Universite­it Amsterdam, vindt dat Nederland er beter aan zou doen het virus zo goed als volledig te elimineren voor het land verder van het slot gaat, zoals bijvoorbee­ld NieuwZeela­nd, Australië en ZuidKorea hebben gedaan. Nu groeit het risico dat het virus als een – weliswaar gecontrole­erde – veenbrand blijft woekeren. Op termijn berokkent dat de economie meer schade.

Die volledige eliminatie van het virus is volgens Koolman mogelijk als Nederland nog enkele weken een forse inspanning levert. Hij vreest dat met deze versoepeli­ngen het aantal besmetting­en tegen 1 juni zo hoog zal oplopen dat een testcapaci­teit van 30.000 niet meer genoeg is.

De kritiek deed Rutte op de rem trappen. Hij beklemtoon­de dat de versoepeli­ngen van 1 juni er alleen komen als ‘een week van tevoren blijkt dat ze verantwoor­d zijn’. Dat kwam hem op nog meer kritiek te staan. ‘Is de premier aan het terugfiets­en?’, sneerde Geert Wilders.

‘Is onze buffer wel groot genoeg? Waarom wachten we niet een of twee weken?’ JESSE KLAVER Oppositiel­eider GroenLinks

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium