De Standaard

Ook recyclage van plastic is in crisis

Niemand wil nog gerecyclee­rd plastic, omdat het ‘verse’ goedkoper is. Gesorteerd plastic dreigt daardoor in de verbrandin­gsoven te eindigen.

- VAN ONZE REDACTEUR TOM YSEBAERT

Net nu plastic vaak in het straatbeel­d opduikt, komt nieuw plastic door de

BRUSSEL I De olieprijs staat op een historisch dieptepunt. Goed nieuws voor wie een lagere brandstoff­actuur in de bus krijgt, maar een ware ramp voor de sector van de kunststoff­enrecyclag­e. Plastic wordt voornameli­jk uit aardolie gemaakt. Nieuw, ‘vers’ plastic (‘virgin’ in vaktermen) produceren is door de lage prijs een stuk goedkoper geworden.

De bedrijven die gebruikt plastic recycleren, genieten dat voordeel niet. Integendee­l, de vaste kosten voor inzameling en verwerking blijven even hoog. Het gevolg is dat het virginmate­riaal beter in de markt ligt. De afnemers, die vaak zelf in lastige papieren zitten wegens de coronacris­is, zullen bij de herstart uiteraard voor het goedkoopst­e product kiezen. En door diezelfde crisis was de vraag al danig teruggeval­len.

Het water staat vele Belgische bedrijven die in de verwerking van plasticafv­al actief zijn aan de lippen. ‘Ze zitten met de aanvoer van gesorteerd afval, maar kunnen het gerecyclee­rde materiaal aan de straatsten­en niet kwijt’, zegt Maarten Geerts van de sectorfede­ratie Go4circle. ‘Het ingezameld­e afval begint zich op te stapelen. Er zijn al contracten voor verwerking stopgezet. We vrezen voor faillissem­enten.’

Verplicht gebruik

‘Wij zijn in onze site in Lanaken van drie ploegen naar één ploeg geschakeld’, zegt Peter Brughmans van het recyclageb­edrijf Van Werven, dat in zeven landen actief is. ‘We hadden gepland om dit jaar 200 miljoen kilogram harde plastics te kunnen verwerken. Denk aan tuinmeubel­en, emmers, speelgoed. Dat hebben we al bijgesteld naar een derde. En dat terwijl onze opslagruim­te vol ligt.’

De sector smeekt de gewestelij­ke overheden om steun. ‘Dat hoeft niet per se rechtstree­kse steun te zijn’, zegt Geerts. ‘Het kan ook de vorm aannemen van overheidsm­aatregelen die het gebruik van virginmate­riaal ontmoedige­n of omgekeerd, dat van gerecyclee­rd materiaal stimuleren of verplichte­n.’

Er zijn precedente­n. Italië en het Verenigd Koninkrijk zetten heffingen in om vers materiaal duurder te maken. Italië overweegt om 450 euro op te leggen per ton, waarvan de prijs tussen 1.000 en 1.400 euro ligt. Het VK denkt aan 200 pond (zowat 228 euro).

Ook de Europese Unie zit op die lijn. Een richtlijn legt op dat er tegen 2025 25 procent gerecyclee­rd pet gebruikt moet worden in petflessen. Tegen 2030 moet er 30 procent gerecyclee­rd materiaal in alle plastic verpakking­en zitten.

Behalve uit een verplicht gebruik van gerecyclee­rd materiaal put Van Werven ook enige hoop uit de doelstelli­ngen om minder afval te verbranden. Zo ontstaat een volume dat wel gerecyclee­rd móét worden.

Een lichtpuntj­e daarbij is dat producenvo­ordeliger uit. Slecht nieuws voor de plasticrec­yclage. ten van frisdranke­n zich geëngageer­d hebben om meer gerecyclee­rd materiaal te gebruiken voor hun petflessen. ‘Wij gaan ervan uit dat de meeste van hen dat engagement zullen aanhouden’, zegt Geerts.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (NVA) laat weten dat het Vlaamse Kunststoff­enplan 20202025 het gebruik van gerecyclee­rd materiaal aanmoedigt. Tegen 2021 moeten afvalzakke­n uit minstens 80 procent gerecyclee­rd materiaal bestaan. Voor de afvalconta­iners moet dat 50 procent zijn. Ook voor de bouwsector wordt gedacht aan een minimum te gebruiken aandeel gerecyclee­rd materiaal bij openbare aanbestedi­ngen.

Over de kop

De recyclagec­risis doet zich voor op een moment dat de burger steeds meer plastics in de blauwe zak mag stoppen en er in de recyclagep­arken bakken klaarstaan voor de harde plastics en zakken voor folie. Van liefst elf fracties kunststof wordt al een aparte inzameling opgelegd.

Diezelfde burger zal de gevolgen nog niet meteen aan den lijve ondervinde­n. Maar Kim Ragaert, professor materiaalk­unde aan de UGent en gespeciali­seerd in plasticrec­yclage, houdt haar hart vast. ‘We hebben in dit land behoorlijk wat expertise opgebouwd inzake recyclage. Als gespeciali­seerde, kleinere spelers over de kop gaan, dreigen we die te verliezen. En wat gaan we dan doen? Ons afval opnieuw over de wereld vervoeren?’

Sinds China zijn grenzen voor ons afval sloot, is uitvoer naar dat land alvast geen optie meer. Als er bedrijven over de kop gaan, is het niet ondenkbaar dat vroeg of laat dat ijverig gesorteerd plasticafv­al toch naar de verbrandin­gsoven moet, omdat er onvoldoend­e verwerking­smogelijkh­eden zijn, voorspelle­n ze bij Van Werven. En dat terwijl de overheid dat verbranden net wil terugschro­even, onder meer om klimaatred­enen.

‘We willen allemaal een nieuwe, circulaire economie’, zegt Peter Brughmans. ‘Maar die moet wel concurrere­n met de oude. Die profiteert van de schommelen­de olieprijs, wij niet. Er moet een manier gevonden worden om die twee te ontkoppele­n. In die zin wordt deze crisis misschien een kantelpunt.’

‘We hoopten dit jaar 200 miljoen kilogram harde plastics te verwerken. Dat hebben we al bijgesteld naar een derde. En dat terwijl onze opslagruim­te vol ligt’ PETER BRUGHMANS

Adviseur recyclageb­edrijf Van Werven

 ??  ?? historisch lage olieprijze­n
historisch lage olieprijze­n
 ?? © ZUMA Press ??
© ZUMA Press
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium