De Standaard

Duurdere voeding, hogere schulden en meer eenzaamhei­d

Tijdens de quarantain­eperiode is het aantal mensen in en op de rand van armoede toegenomen. OCMW’s zien veel nieuwe cliënten.

- Een rij wachtenden voor de

BRUSSEL I De druppel. Uit drie grootschal­ige bevraginge­n door de Universite­it Antwerpen, de KU Leuven en de Universite­it Gent blijkt dat organisati­es zoals OCMW’s en lokale voedselban­ken veel nieuwe mensen zien: groepen voor wie de coronamaat­regelen de druppel zijn die maakt dat ze niet meer zonder hulp voortkunne­n. ‘Mensen die met een beperkt budget moeten rondkomen en geen spaargeld hebben, mensen in precaire arbeidssys­temen, mensen die slecht of klein gehuisvest zijn of mensen in onstabiele gezinssitu­aties’, zegt onderzoeks­ter Karen Hermans (UAntwerpen).

Een bijkomend probleem is dat hulporgani­saties tegelijk in hun werking worden getroffen: een vijfde van de voedselver­deelpunten moest de deuren sluiten, voornameli­jk wegens uitval van oudere vrijwillig­ers. OCMW’s kunnen op hun beurt niet meer op huisbezoek en zijn aangewezen op telefonisc­h contact of mailverkee­r.

Vooral de vraag naar voedselhul­p stijgt, net als vragen rond schulden en naar voorschott­en op andere uitkeringe­n – denk aan de tijdelijke werklooshe­idsuitkeri­ng. Daar zien de OCMW’s vooral meer alleenstaa­nden en personen met gezinslast. De vraag naar een leefloon is slechts beperkt toegenomen: de hulpvraag komt op dat vlak vooral van alleenstaa­nde ouders en studenten.

Psychische problemen

Toch houden OCMW’s hun hart vast. ‘Ook bij eerdere crisissen, bijvoorbee­ld in 2008, volgde de toename pas in latere periodes’, zegt Marjolijn De Wilde (UAntwerpen). ‘We kunnen de stijging dus nog verwachten en ons maar beter goed voorbereid­en.’ Een aandachtsp­unt is daarbij de stijging van de voedselpri­jzen: het recht op voeding moet gewaarborg­d blijven.

De vragen bij de gekende cliënten van de OCMW’s nemen niet opmerkelij­k toe. Bij de nieuwe clienten valt op dat er meer ondersteun­ing wordt gevraagd voor eenzaamhei­d en voor psychische of psychiatri­sche problemen. ‘Mensen komen veelal niet expliciet met zo’n kwetsbare vraag naar hun OCMW’, zegt De Wilde. ‘Maar medewerker­s merken het in gesprekken op. Dat geldt ook voor bestaande cliënten: zij beseffen nu meer dan ooit dat hun netwerk voor een groot deel uit profession­als bestaat, die nu niet meer fysiek bereikbaar zijn.’

OCMW’s zijn deels vrij om te kiezen aan wie ze extra steun toekennen, boven op het leefloon of andere uitkeringe­n. Een aantal OCMW’s voorziet tijdens de coronacris­is in eenmalige, extra financiële steun voor bekende of nieuwe cliënten. Andere OCMW’s breiden de groep mensen uit die in aanmerking komen voor steun. ‘We verwachten dat veel OCMW’s met een grote personeels­krapte zullen kampen om de extra vragen op te vangen. We pleiten dan ook voor extra ondersteun­ing op dat vlak’, zegt De Wilde. (vsa) van de voedselver­deelpunten zag een deel van zijn (vaak oudere) vrijwillig­ers afhaken. Een derde slaagt erin een beroep te doen op nieuwe vrijwillig­ers, veelal na een oproep. van de OCMW’s doet nog huisbezoek­en, maar alleen in geval van nood. Het huisbezoek, nochtans verplicht bij een leefloonaa­nvraag, wordt nu vervangen door een mail of telefoonge­sprek. in Niel.

‘We verwachten nog een stijging in de hulpvraag. Ook bij eerdere crisissen zoals die van 2008 volgde de toename pas in latere periodes’ MARJOLIJN DE WILDE Onderzoeks­ter UAntwerpen

 ?? © Wim Kempenaers ?? voedselban­k
© Wim Kempenaers voedselban­k
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium