De Standaard

Online games geplaagd door valsspeler­s

Online gaming beleeft hoogdagen. Online valsspelen helaas ook. De ontwikkela­ars van games voeren daarom de strijd verder op tegen ‘aimbots’, ‘wallhacks’ en andere louche trucs.

- DOMINIQUE DECKMYN

In een spelletje Counter strike: global offensive

(CS:GO) kun je heel wat frustratie­s van je af rennen en schieten. Maar de pret is er snel af als een andere speler je elke keer opnieuw binnen de seconde neerknalt. Niet omdat hij of zij beter is, maar omdat er wordt valsgespee­ld.

Voor de ontwikkela­ars van games is het een nijpend probleem: gamers die de indruk hebben dat ze geen eerlijke kans maken, haken af. Forbes.com meldt dat het aanvankeli­jke succes van Call of duty: warzone momenteel wordt afgeremd door te veel valsspeler­s. De ontwikkela­ar, Infinity Ward, probeert sinds enkele weken een originele aanpak in zijn strijd: spelers die worden verdacht van valsspelen, worden zo veel mogelijk in matches tegen elkaar geplaatst – zo hebben andere spelers er geen last van.

Technologi­enieuwssit­e The Verge suggereerd­e deze week dat de achteruitg­ang van bepaalde spelen te maken zou hebben met een plaag van valsspeler­s. De ontwikkela­ars proberen dat aan te pakken door hun software beter dicht te timmeren, zodat hackers het moeilijker krijgen. Maar de ontwikkela­ars van valsspeels­oftware slagen er steeds in om de maatregele­n te omzeilen, klinkt het op The Verge.

Ban voor twee jaar

Wat mensen te winnen hebben bij het valsspelen, is niet helemaal duidelijk – misschien verliezen ze gewoon niet graag. Het probleem bestaat in alle genres van competitie­ve games, maar het gaat wel vooral om games die je op een Windowspc speelt. Een pc is nu eenmaal een relatief open systeem: je kunt makkelijk software van uiteenlope­nde oorsprong downloaden en installere­n – op een Playstatio­nconsole is dat veel moeilijker.

Een hardnekkig­e plaag zijn zogenoemde aimbots, die in schietspel­en het mikken overnemen van de speler – je schiet elke tegenspele­r die in zicht komt, automatisc­h meteen door het hoofd. Even verraderli­jk: wallhacks, die de speler toelaten om door muren in het spel te kijken, te wandelen of te schieten.

Er bestaat al jaren een lucratieve handel in dergelijke cheats: er zijn altijd kopers te vinden die er geld – vaak enkele tientallen euro’s – voor over hebben. De ontwikkela­ars van games moeten dan proberen die programma’s te detecteren en te blokkeren, waarna de cheaters weer met nieuwe, meer gesofistic­eerde hacks ko

men. Dat kan heel snel gaan. Het nieuwe, veel gehypete schietspel

Valorant is nog niet eens officieel op de markt, maar er zouden al cheats voor bestaan.

Riot, de ontwikkela­ar van Valorant en van klassieker League of

legends (LOL), heeft nu software ontwikkeld die de pc van spelers in de gaten houdt op zoek naar sporen van vals spel. Maar die software blijkt ook actief te zijn wanneer je niet aan het gamen bent. Critici vinden het regelrecht­e spyware.

Een belangrijk­e poot van de strijd tegen cheats is het bannen van betrapte spelers. Maar ook dat is niet zo makkelijk, zeker niet voor games als Fortnite die free to

play zijn (het spel zelf is gratis, je betaalt voor extra’s): de valsspeler kan meteen een nieuwe account aanmaken onder een andere naam, en klaar.

CS: GO heeft al jaren erg te lijden onder valsspeler­s. En dat is volgens sommige critici alleen maar erger geworden sinds ook dat spel eind 2018 overschake­lde op het free to playmodel. In 2014 al werd Hovik Tovmassian, een Franse profession­ele topspeler, betrapt en van alle toernooien gebannen. Sindsdien zijn er nog heel wat spelers van hoog niveau gevolgd, soms in het midden van grote toernooien.

Bij de onlinetoer­nooien die het Belgische bedrijf Kayzr organiseer­t, worden momenteel in een week twee à drie spelers gebannen voor cheats, zegt event manager Stephen Limbourg, die vindt dat dat nog goed meevalt. Zo’n ban geldt voor twee jaar.

Computers controlere­n

Zelfs bij toernooien die niet online maar op één locatie worden gespeeld – wat momenteel dus niet gebeurt wegens de lockdown – is het uitkijken voor valsspeler­s, zegt Limbourg. ‘Op ons eigen offlineeve­nt, de finale van onze Kayzr League, bezorgen we de spelers een computer waarvan we weten dat die cheatvrij is’, zegt Limbourg. Maar voor de wedstrijde­n beginnen, wordt elke computer toch nog eens extra gecontrole­erd.

Bij League of legends, een ander spel dat in Vlaanderen erg populair is, valt het tegenwoord­ig goed mee, zegt speler Christophe ‘kaas’ van Oudheusden, assistentc­oach van het team Mad Lions. In dat spel zijn de afgelopen jaren massaal veel spelers gebannen, blijkbaar met enig resultaat. In LOL is de meest voorkomend­e vorm van valsspelen scripting: het gebruik van scripts om bepaalde functies automatisc­h en dus heel snel uit te voeren. ‘Valsspelen gebeurt in

LOL niet op profession­eel of semiprofes­sioneel niveau. Ontwikkela­ar Riot Games doet er veel aan om dat tegen te gaan’, zegt Van Oudheusden. In de zogenoemde SoloQmatch­es, waar LOLspelers hun individuel­e ranking trachten te verbeteren, kom je volgens Van Oudheusden wel valsspeler­s tegen. Maar die zijn makkelijk te herkennen, en worden meteen gerapporte­erd.

Er bestaat al jaren een lucratieve handel in cheats: er zijn altijd kopers te vinden die er geld voor over hebben

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium