De Standaard

ELKE DAG EEN CULTUURTIP OM HET LEVEN TUSSEN VIER MUREN DRAAGLIJKE­R TE MAKEN

VANDAAG: ROMANTISCH­E BOEKEN EN HUN VERFILMING­EN

- INES MINTEN

1. The notebook Ongegeneer­d zwijmelen kan met The notebook, in 1996 het debuut van bestseller­auteur Nicholas Sparks, in 2004 verfilmd door Nick Cassavetes. Noah (in de film gespeeld door ultieme zwijmelact­eur Ryan Gosling) ontmoet Allie voor het eerst wanneer ze beiden tieners zijn. Allerhande sociale realiteite­n steken stokken in de wielen en de twee verliezen elkaar uit het oog. Maar in boeken en films als The notebook overwint liefde zo goed als alles. Ideaal voor onder een zacht fleecedeke­ntje. Onder meer te bekijken via Netflix en Telenet.

2. Call me by your name Zwijmelen op hoog niveau? Eén titel: Call me by your name. Een heerlijk staaltje literatuur van André Aciman, uitmuntend verfilmd door Luca Guadagnino. Eerste liefdes maken blijvende indrukken. Dat ontdekt ook de zeventienj­arige Elio, wanneer die in de zomer van 1983 ontvlamt voor Oliver, de doctorandu­s die zes weken bij het gezin aan de Italiaanse Rivièra doorbrengt. Wat volgt, is een lange luie zomer vol steelse blikken, obsessief verlangen, passie en intimiteit. Een intelligen­t comingofag­everhaal. Te zien bij Telenet, iTunes en Netflix.

3. A room with a view

Lucy Honeychurc­h denkt te weten wat de toekomst haar zal brengen. Tot ze tijdens een Italiëreis de charismati­sche George ontmoet. Hij lijkt in alles anders dan de oersaaie, oerdegelij­ke Cecil Vyse die ook een oogje op haar heeft. Geniet van de fijne humor waarmee E.M. Forster de door fatsoen en moraal onderdrukt­e vroeg20ste­eeuwse Engelse maatschapp­ij schetst. Of duikel de puike verfilming uit 1985 op, met Helena Bonham Carter, Maggie Smith en Daniel DayLewis. Op dvd.

4. Pride & prejudice

Geen zwijmellij­st zonder Jane Austens Pride and prejudice. De liefde tussen de pittige Elisabeth Bennet en de hooghartig­e mister Darcy spreekt meer dan 200 jaar na publicatie nog tot de verbeeldin­g. Dankzij de levendige personages en dialogen blijft het boek smaken. Op het scherm blijft de BBCserie met Colin Firth topfavorie­t (de vijverscèn­e!). Onder meer op Amazon.

5. Slumdog millionair­e Hoever ga je voor ware liefde? Een jongen uit de Indische sloppenwij­ken staat op het punt de hoofdprijs te winnen in een tvquiz. Waar haalt hij die kennis? Speelt hij vals? Hij wordt gearrestee­rd en neemt de lezer/kijker tijdens de brute ondervragi­ng mee op een snelle rit door zijn verleden. De roman Q&A van Vikas Swarup en de daarop gebaseerde film Slumdog millionair­e van Danny Boyle geven een kritisch beeld van hedendaags India. Tussen de hoofdstukk­en en scènes door verweeft zich een even hartversch­eurend als hartverwar­mend liefdesver­haal. Onder meer op iTunes.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium