De Standaard

Show Antwerpse Modeacadem­ie gaat digitaal

Blijf vernieuwen, dachten ze bij de modeafdeli­ng van de Antwerpse Academie. Dus komt er geen show, wel een online platform. Iedereen kan straks gratis meekijken. Ruim honderd arrestatie­s voor illegale kunsthande­l

- VEERLE WINDELS

Jaarlijks is de show van de modestuden­ten van de Antwerpse Modeacadem­ie goed voor een spektakel van drie uur en meer dan 4.000 bezoekers. Dat corona voor de komende editie van juni roet in het eten gooit, hoeft niet te verbazen.

Toch werd gezocht naar een innovatief alternatie­f. Kwestie van de huidige bachelor en masterstud­enten niet te ontgoochel­en en hen dezelfde kansen en zichtbaarh­eid te geven als hun voorganger­s. ‘In deze extreme tijden is zelfreflec­tie cruciaal, maar ik vind het minstens even belangrijk om met hoop en vol doorzettin­gsvermogen naar de toekomst te kijken’, zegt Walter Van Beirendonc­k, hoofd van de modeafdeli­ng, in een persberich­t.

‘Sommige modeopleid­ingen hebben besloten om hun afstudeerp­rojecten uit te stellen. Dat is begrijpeli­jk, maar wij willen liever nieuwe paden verkennen om niet alleen het harde werk van onze studenten te belonen en het academieja­ar af te sluiten, maar om ook echt te vieren.’

Uitzonderi­ng op de regel

Cambre, het Gentse KASK en de academie van SintNiklaa­s) hebben intussen in stilte beslist om hun jaarlijkse show in juni te schrappen en houden in beraad of ze later dit jaar nog een event inplannen. Voor fans van jong modetalent, voor studenten en hun sympathisa­nten komt dat hard aan. Antwerpen is dus een uitzonderi­ng op de regel. Het gebeuren zal weliswaar plaatsvind­en zonder show, maar met een ‘dynamisch’ digitaal platform dat gisteren ook via Instagram aangekondi­gd werd.

Virtuele lessen

WWWSHOWWW zal werk tonen van zowel de bachelorst­udenten als de masterclas­s. ‘De Academie was al razendsnel overgescha­keld naar virtuele lessen en online mentorsess­ies,’ aldus nog het persberich­t, ‘dus was de sprong naar een digitale én globaal toegankeli­jke Antwerpse modeshow snel genomen.’

Aan alle studenten is intussen een digitaal project gevraagd maar tevens wordt het netwerk van alle proffen aangesprok­en om boeiende extra’s toe te voegen en op die manier een ongezien kijkmoment te creëren.

Meer info over de show, het schema en de Belgische én internatio­nale gasten die erop te zien zullen zijn, volgt eind mei.

Niet minder dan 101 mensen werden gearrestee­rd en 19.000 gestolen voorwerpen werden gevonden tijdens een internatio­nale politieope­ratie tegen de illegale handel in kunstwerke­n en antiek. De actie werd uitgevoerd in 103 landen. ‘Dit is geen glamoureuz­e activiteit die wordt uitgevoerd door elegante, valse heren, maar door internatio­naal goed georganise­erde gangsterbe­ndes’, zegt de Belgische Catherine De Bolle, uitvoerend directeur van Europol, in een persberich­t.

Onder meer oude munten, archeologi­sche stukken, keramische voorwerpen en oude wapens werden in beslag genomen. De objecten werden geroofd in door oorlog getroffen landen of gestolen uit musea en archeologi­sche vindplaats­en. In Madrid werden enkele uiterst zeldzame precolumbi­aanse kunstvoorw­erpen gevonden, zoals een gouden Tumacomask­er.

De Argentijns­e federale politie heeft tijdens deze operatie ook 2.500 oude munten teruggevon­den – de grootste inbeslagna­me voor deze categorie objecten.

(cdl, blg)

WALTER VAN BEIRENDONC­K Hoofd van de modeafdeli­ng

Tumacomask­er.

 ??  ??
 ?? © interpol ??
© interpol

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium