De Standaard

Leven kan ook gedijen in ‘waterstofw­ereld’

Ook exoplanete­n met een atmosfeer barstensvo­l waterstofg­as kunnen levende organismen herbergen – zij het dan wellicht geen ademende.

- SENNE STARCKX

De ‘waterstofw­ereld’ kan sterk op de onze lijken, met oceanen van water en een hemel

Lang geleden, toen er nog geen zuurstofad­emend leven bestond, bevatte ook de atmosfeer van onze planeet grote hoeveelhed­en waterstof. Tijdens de ‘grote oxidatie’ verdween dat uit de dampkring – op wat zeldzame restjes na. Waterstof in de atmosfeer sluit leven (en het ontstaan ervan) op een planeet dus niet uit. Zelfs niet als de dampkring bijna volledig uit het goedje bestaat.

Dat hebben Amerikaans­e onderzoeke­rs ontdekt bij twee types aardse microorgan­ismen: bacteriën en gistcellen. Hoewel beide eencellige­n sterk van elkaar verschille­n (gist bezit in tegenstell­ing tot bacteriën een celkern), heeft alvast de veelvoorko­mende darmbacter­ie E. coli met gist gemeen dat ze zowel met als zonder zuurstof kan gedijen. De twee organismen zijn dus zowel aeroob als anaeroob.

De microben kunnen ook prima gedijen in een omgeving die alleen uit waterstofg­as bestaat, toonden de onderzoeke­rs aan in hun laboratori­a – met die bemerking dat er voldoende voeding voorradig moet zijn. Het waterstof lijkt dus niet te deren. Dat is best opmerkelij­k, want exoplanete­n – planeten die rond een andere ster dan de zon draaien – met waterstofr­ijke atmosferen staan niet meteen bovenaan het lijstje van alienjager­s.

Dat is onterecht, schrijft Sara Seager, astronome aan het Massachuse­tts Institute of Technology deze week in Nature Astronomy. In het artikel spoort ze haar collega’s die met ruimtetele­scopen naar buitenaard­s leven speuren aan hun ‘terracentr­ische’ blik te verruimen. Kort samengevat: het is niet omdat wij op een planeet leven met een atmosfeer die uit stikstof en zuurstof bestaat, dat dit ook zo moet zijn voor buitenaard­se levensvorm­en. Een waterstofr­ijke atmosfeer kan ook levende organismen herbergen, al zijn die dan best niet afhankelij­k van zuurstof – want dat zou snel wegreagere­n tot water. Een goede reden om dus nog eens in te zoomen op de vorig jaar ontdekte ‘superaarde’ K218b, die waterstof in haar atmosfeer heeft zitten.

Voordeel

Een waterstofa­tmosfeer heeft bovendien een belangrijk voordeel voor alienjager­s: ze reikt tot veel hoger boven het oppervlak van een exoplaneet. Daardoor kan zo’n exoatmosfe­er veel makkelijke­r opgemerkt worden. Astronomen kunnen haar bestuderen met het licht van de moederster dat erdoorheen priemt. Volgens Seager strekt een waterstofa­tmosfeer zich liefst veertien keer verder uit dan een atmosfeer zoals we die op aarde hebben – precies omdat waterstof zo licht is en de dichtheid van de atmosfeer dus veel minder snel afneemt.

Zo’n ‘waterstofw­ereld’ kan trouwens nog altijd sterk op de onze lijken, met oceanen van water en een hemel die op een onbewolkte dag net zo blauw is. Maar wellicht is zo’n wereld alleen voorbehoud­en voor eencellig, anaeroob leven.

 ?? © esa/Hubble, M Kornmesser ?? ‘Superaarde’ K218b heeft waterstof in haar atmosfeer.
© esa/Hubble, M Kornmesser ‘Superaarde’ K218b heeft waterstof in haar atmosfeer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium