De Standaard

Jia Tolentino fileert zichzelf en onze tijd

Jia Tolentino fileert onze tijd op intelligen­te en geheel eigen wijze. Niet als een buitenstaa­nder, maar als deelnemer. In Spiegeldoo­lhof baant ze zich een weg door het zelfbedrog dat vaak onvermijde­lijk lijkt.

- ESSAYS

‘Als ik iets niet begrijp, schrijf ik erover’, zegt de Amerikaans­e Jia Tolentino in de inleiding van haar essaybunde­l Spiegeldoo­lhof. Reflecties op zelfbedrog. Wat ze niet begreep, was de tijd waarin we nu leven, en de structuren die daaraan ten grondslag liggen. ‘Deze essays gaan over hoe de publieke opinie mijn opvattinge­n over mijzelf, dit land en dit tijdperk hebben gevormd.’

Niet toevallig opent ze Spiegeldoo­lhof met het essay ‘Internet en ik’. Haar eigen carrière startte online – ze was redacteur voor online platformen als The Hairpin en Jezebel voordat ze voor The New Yorker begon te werken. ‘In het begin leek internet iets goeds’, zo begint Tolentino het essay, waarna ze de evolutie van het wereldwijd­e web schetst, van de naïeve begindagen – ‘Dit was het tijdperk van You’ve got mail, toen het ergste wat je online kon overkomen was dat je per ongeluk verliefd werd op je zakenrivaa­l’ – tot het cynische Zuckerberg­tijdperk, waarin sociale drijfveren (aardig gevonden worden, gezien worden) economisch­e drijfveren werden. Commercie sloop dus langzaam maar zeker onze identiteit en sociale relaties binnen.

Selfcare

Het idee dat economisch­e drijfveren ons leven veel meer sturen dan we beseffen, komt terug in een van de sterkste essays uit het boek: ‘Voortduren­d optimalise­ren’. De ideale vrouw van nu ziet er mooi, sportief, stijlvol en uiterst competent uit, en heeft de touwtjes stevig in handen. Of dat dénkt ze toch. Het probleem is volgens Tolentino dat mainstream feminisme zich heeft moeten aanpassen aan het patriarcha­at en het kapitalism­e om mainstream te kunnen worden. Oude eisen zijn daarom niet verworpen maar zijn alleen in een nieuw jasje gestoken: ‘werken aan je uiterlijk wordt “selfcare” genoemd om het vooruitstr­evender te laten klinken.’ En detoxen is eigenlijk gewoon hetzelfde als diëten. In de jaren 50 waren vrouwen druk met het eindeloze werk in het huishouden, nu worden ze in beslag genomen door het werken aan hun uiterlijk.

‘Waarom zouden slimme en ambitieuze vrouwen hierin trappen’, vraagt Tolentino zich af. Wat zo interessan­t is: ze ontkomt er zelf ook niet aan. Ze schrijft hoe ze aan yoga doet en aan barre, een zware en dure sport die er vooral op gericht is een strak lichaam te krijgen. Hoewel ze in haar essay haarscherp uitlegt hoe onderdrukk­end de tirannie van die gezonde levensstij­l is, en hoe sterk die gelinkt is aan zieke efficiënti­e en kapitalism­e,

toch wil ze er zelf ook gewoon goed uitzien en gaat ze dus mee in het voortduren­d optimalise­ren.

Dit is een van de sterkste punten uit Spiegeldoo­lhof: nooit plaatst Tolentino zichzelf buiten schot. Ook zij is niet immuun voor het schoonheid­sideaal, of voor de aantrekkin­gskracht van online aandacht. Ze was cheerleade­r, ze schrijft over haar deelname aan een realitytvp­rogramma als tiener, en daarbij is ze niet mals voor zichzelf. Net omdat ze zo zelfkritis­ch is, spreekt ze nooit uit de hoogte. Ze is geen intellectu­eel in een ivoren toren, maar staat midden in de chaos van het hedendaags­e leven. Deze millennial weet maar al te goed dat ze een product is van haar tijd. Net als wij allemaal, is zij medeplicht­ige in een onrechtvaa­rdig systeem. Ze dwaalt – vol zelftwijfe­l – door een spiegeldoo­lhof, en je voelt haar in het boek zoeken. Dat maakt haar niet alleen sympathiek­er, het maakt haar essays ook interessan­ter. Er staat écht iets op het spel.

Fatalisme

Spiegeldoo­lhof werd in Amerika onmiddelli­jk een bestseller en Tolentino wordt de nieuwe Joan Didion genoemd. Dat is overdreven. Niet alle essays in de bundel zijn even goed, en de auteur leunt soms nogal sterk op de boeiende inzichten van andere schrijvers, sociologen of filosofen. Maar dat ze die samenbreng­t, is dan weer wel haar verdienste. Net als de manier waarop: hoe ze schrijft, sluit perfect aan bij haar onderwerp. Ze weidt uit over bepaalde aspecten, gaat pagina’s lang dieper op iets in, om terug te komen bij haar originele punt – alsof je net een paar hyperlinks hebt opengeklik­t en na het bekijken ervan weer terecht bent gekomen bij de oorspronke­lijke webpagina.

In negen essays geeft de auteur een trieste analyse van Amerika en bij uitbreidin­g de westerse wereld. In ‘Het verhaal van een generatie in zeven zwendelpra­ktijken’ komen verschille­nde van Tolentino’s thema’s samen: aan de hand van zeven zwendelpra­ktijken – de eerste is de financiële crisis van 20072008, de laatste de opkomst van Trump – schetst ze een gitzwart beeld van de wereld waarin we leven. En steeds is er die ambivalent­ie: het is makkelijke­r om mee te gaan in systemen waarvan we weten dat ze corrupt zijn, dan om je ertegen af te zetten. Oplossinge­n biedt Tolentino niet. En geregeld komt er fatalisme bovendrijv­en. Maar dat haar harde analyse van het zelfbedrog waarrond onze eenentwint­igsteeeuws­e levens zijn opgebouwd in eigen land een bestseller werd, stemt dan weer hoopvol.

Ook Tolentino is niet immuun voor het schoonheid­sideaal, of voor de aantrekkin­gskracht van online aandacht

 ?? © Elena Mudd ?? Jia Tolentino: de nieuwe Joan Didion?
© Elena Mudd Jia Tolentino: de nieuwe Joan Didion?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium