De Standaard

VANGER FOTOGRAFIE VOL CONTRADICT­IE

-

Het uitgangspu­nt van dit verhaal wekt enthousias­me. Feministe en activiste Monika Triest spoelt terug naar het jaar 1968, toen ze met haar gezin terechtkwa­m in Yellow Springs, in de Amerikaans­e staat Ohio, om daar een tiental jaar aan Antioch College te doceren. Die progressie­ve onderwijsi­nstelling kreeg in de jaren 60 en 70 bekendheid in de Verenigde Staten als een instituut dat vooropliep in de strijd voor burgerrech­ten, vrouwenrec­hten, rechten voor de AfroAmerik­aanse bevolking en in het verzet tegen de oorlog in Vietnam. Triest beleefde er revolution­aire jaren.

Hongerig naar de visie van haar oude medestande­rs reist Triest in 2019 terug naar de VS om hen over Trumps Amerika te ondervrage­n. Daarbij toetst ze of de oude recepten van verzet nog actueel zijn.

Dat belooft heel wat boeiends, maar het had hier en daar beter kunnen worden uitgewerkt. Antioch College was in die woelige periode vast een bruisende plek. Triest vindt het bijvoorbee­ld belangrijk om de oude strijdlied­eren op te roepen, die toen de samenhorig­heid versterkte­n. Daartoe drukt ze de liedjestek­sten af, maar zonder muziek is het effect zoek.

De auteur is eerlijk over haar linkse insteek. In tijden van een rechtse autoritair­e leider als Donald Trump mag je verwachten dat een verhaal over verzet progressie­f is. Maar precies hoe links ze is, blijkt uit de summiere manier waarop ze het achtjarige presidents­chap van de centrumpol­iticus Barack Obama wegzet. We lezen dat hij heeft ontgoochel­d op het vlak van rassenrela­ties en dat de Democraten onder zijn bestuur vooral naar consensus met de Republikei­nen hebben gezocht.

Feministis­ch perspectie­f

Triest staat uitgebreid stil bij belangrijk­e verzetsstr­ijders uit de Amerikaans­e geschieden­is, bij voorkeur vanuit een feministis­ch perspectie­f. Mother Jones, voorvechts­ter van de rechten van mijnwerker­s, komt aan bod, net als belangrijk­e activisten uit de suffragett­ebeweging, die veel breder was dan de strijd voor algemeen stemrecht. Uit recentere traditione­le Democraten toen juist voor de Republikei­nen gestemd. Dat is vreemd, want sinds het Watergates­chandaal was de winstmarge voor de Democraten in het Huis nooit zo groot als in 2018.

Bij actuele momenten vergist de auteur zich enkele keren in de datum. Het gebeurt met de belangrijk­e vrouwenmar­s, vlak na Trumps eedafleggi­ng in 2017, maar ook met de presidents­verkiezing van 2016. Gelukkig maakt de nostalgisc­he en gedreven verteller veel goed.

Het andere Amerika. In de schaduw van Trump.

Vrijdag, 224 blz., 22,50 € (eboek 11,99 €)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium