De Standaard

Schipperen om te overleven

- CORRY HANCKÉ

Wanneer de straten van Moskou weer eens vollopen met woedende betogers, voorspelle­n westerse waarnemers keer op keer het einde van Poetin. Zij moeten dringend de schipperen­de Rus leren kennen, die zijn weg zoekt in een samenlevin­g waarin tegenspart­elen geen zin heeft.

Toen ik Naila Allahverdi­eva in de lente van 2016 ontmoette, was ik verbaasd over haar intellectu­ele lenigheid. De directeur van het Museum voor Hedendaags­e Kunst in Perm gaf maatschapp­ijkritisch­e Russische artiesten een forum zonder dat ze het voortbesta­an van haar museum en haar job in gevaar bracht. ‘Het is een zeer dunne lijn’, zei ze. Werken die te controvers­ieel zijn of die weerstand oproepen, maken geen kans. Vier jaar later zit ze nog altijd op haar stoel.

Allahverdi­eva beheerst de kunst van het schipperen. Zij slaagt er vooralsnog in om haar passie voor hedendaags­e kunst te financiere­n met budgetten van een overheid die inzet op traditione­le waarden en patriottis­me. Allahverdi­evea is een van de overlevers die Joshua Yaffa in zijn verheldere­nde boek Tussen twee vuren beschrijft. De Amerikaans­e journalist, die vijf jaar in Rusland heeft gewoond, toont hoe geëngageer­de Russen een weg zoeken in een land waar openheid en kritiek steeds meer worden gemuilkorf­d. Het is een pad dat hen weinig vrienden oplevert: de apparatsji­ks vinden hen te kritisch, hun vroegere liberale vriendjes zeggen dat ze heulen met het regime.

Elizaveta Glinka is zo iemand, een dokter die haar aandacht en liefde aan de armen en de kanslozen gaf. Ze vertrok naar Donbass om poolshoogt­e te nemen van de toestand van de gewonden die in de strijd tussen het Oekraïense leger en de door Rusland gesteunde separatist­en waren gevallen. Om de gewonde kinderen uit de oorlogszon­e te brengen, moest ze bij de separatist­en steun zoeken. Ze had de Russische overheid nodig om de slachtoffe­rs van de Russische expansiedr­ift te helpen. Wanneer heeft dokter Glinka zich aan de zijde van Rusland geschaard? Toen ze het uithangbor­d werd van de Russische menslieven­dheid in die landen waar de Russische militairen eerst lelijk huis hadden gehouden? Glinka had alleen oog voor het welzijn van de patiënten.

De Tsjetsjeen­se Heda Saratova riskeerde tijdens de Tsjetsjeen­se oorlogen haar leven door informatie over de misdaden die de Russische soldaten begingen, over de grens te smokkelen. Ze werd een van de boegbeelde­n van de mensenrech­tenorganis­atie Memento Memorial. Toen de oorlog was beslecht en de republiek was ingelijfd, milderde Saratova haar toon. Ze sloot haar ogen voor de misdaden van president Kadirov tegen zijn kritische tegenstand­ers. Ze werd het uithangbor­d van het Tsjetsjeen­se regime. Door haar uitgebreid netwerk en hoge contacten kon ze af en toe slachtoffe­rs van het regime helpen. ‘Het heeft geen zin om tegen te spartelen. Dit is de realiteit waarin we moeten overleven’, zegt ze. ‘Hoe meer je verzet pleegt tegen de machthebbe­rs, hoe erger het wordt.’

Schipperen­de mensen. Zo omschrijft de Russische socioloog veel van zijn landgenote­n. Het zijn mensen die zeker geen aanhangers van het Russische regime zijn, maar die ook niet op de barricades staan om de revolutie te prediken. Het zijn Russen die al eeuwenlang hun comfortzon­e zoeken in het keurslijf waarin de overheid hen dwingt. Ze weten dat keikoppen een zware prijs hebben moeten betalen voor hun principiël­e houding die elke dialoog met het regime in de kiem smoort. De schipperen­de Rus zoekt zijpaden, leemtes in de wet, woorden met twee betekeniss­en.

De zeven verhalen die Yaffa vertelt, schetsen de complexite­it van de Russische samenlevin­g, waarin de meeste burgers zich gesetteld hebben in de gulden middenweg. Ze kleuren het zwartwitbe­eld dat veel westerling­en van Rusland hebben.

Toch vraagt Yaffa zich op het einde af hoe lang het Poetinregi­me nog kan standhoude­n. De teugels waarmee het Kremlin de bevolking ment, worden almaar strakker gespannen; de fluïde ruimte waarin de schipperaa­rs gedijen wordt steeds kleiner.

De schipperen­de Rus zoekt zijpaden, leemtes in de wet, woorden met twee betekeniss­en

 ?? © getty images/ getty images/ photo news ??
© getty images/ getty images/ photo news
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium