De Standaard

Voordat de bom valt

En plots was de Koude Oorlog voorbij. De Britse historicus Archie Brown dook voor The human factor vijf jaar lang in Russische, Amerikaans­e en Britse archieven en gunt zijn lezers een plaats aan de onderhande­lingstafel.

- TOON HORSTEN

In de late zomer van 1983 organiseer­de de Britse eerste minister Margaret Thatcher een informeel seminarie over de verhouding tussen Oost en West in Chequers, het vakantieve­rblijf van de premier. Vooral academici gespeciali­seerd in de SovjetUnie en het communisme voerden het woord; Archie Brown was een van hen. Na de dood van Leonid Brezjnev in november 1982 hield de oude garde met achtereenv­olgens Joeri Andropov en Konstantin Tsjernenko in Moskou de touwtjes nog strak in handen, maar Brown wees zijn toehoorder­s in Chequers al op de verjonging die zich onherroepe­lijk zou doorzetten aan de Sovjettop. Het jonge politieke talent Michail Gorbatsjov was volgens hem de man om in de gaten te houden; hij zag er de nieuwe leider in van het communisti­sche Rusland.

Thatcher luisterde aandachtig, en had drie maanden later al een eerste onderhoud met de rijzende ster aan het Sovjetfirm­ament. Met die man waren zaken te doen, vond ze.

Sleutelrol

Tot zover het kleine bijrolletj­e dat Archie Brown, vandaag emeritus hoogleraar in de politicolo­gie aan de universite­it van Oxford, in zijn eigen boek speelt. Voor de rest verdiepte hij zich voor The human factor vijf jaar lang in de staatsarch­ieven van Rusland, de VS en het Verenigd Koninkrijk, en in de persoonlij­ke archieven van Thatcher, de Amerikaans­e president Ronald Reagan en Gorbatsjov, die in 1985 inderdaad de nieuwe Sovjetleid­er werd. We zien hoe de verschille­nde partijen tegen bijeenkoms­ten en topontmoet­ingen aankeken en lezen welke interne memo’s en verslagen werden opgesteld. Dankzij politieke wil, persoonlij­ke relaties en het lef om uit het eigen discours en denkkader te stappen, deden ze de wereld tussen maart 1985 en december 1991 ingrijpend van koers veranderen. De Koude Oorlog, waarin de twee nucleaire grootmacht­en Amerika en Rusland sinds het einde van de Tweede Wereldoorl­og tegenover elkaar stonden, kwam tot een einde.

In die veranderin­g speelde Gorbatsjov een sleutelrol. Hij zocht een opening en wilde snel na zijn machtsover­name contact met de Amerikanen. Thatcher overtuigde de Amerikaans­e president Reagan, met wie ze vaak samenwerkt­e, van de goede bedoelinge­n van Gorbatjsov. Nochtans liep de Britse premier niet hoog op met de intellectu­ele capaciteit­en van Reagan. Na een ontmoeting in het Witte Huis, zei ze over de president tegen haar minister van Buitenland­se Zaken Lord Carrington, met haar wijsvinger tegen haar slaap: ‘Peter, daar zit niks!’ Maar ze zag hoe de geboren charmeur Reagan alles met de glimlach verkocht kreeg: hij kon keiharde standpunte­n innemen zonder andere partijen te bruuskeren. Dat zijn planning mee werd bepaald door de astroloog van zijn vrouw en dat hij doodsbang was voor een invasie door ruimteweze­ns, moest ze erbij nemen. En er was nog iets: Reagan bewonderde haar mateloos, noemde haar ‘de enige Europese leider met ballen’, en luisterde graag naar haar adviezen.

Holbewoner

de indruk van Reagan. Na een mislukte topontmoet­ing in Reykjavik omschreef hij de Amerikaan in een interne nota als ‘een holbewoner’ en ‘extreem primitief’. Maar hij stelde wel vast dat er over ontwapenin­g te praten viel. Na de dramatisch­e kernramp in Tsjernobyl in 1986 wilde Gorbatsjov een doorbraak forceren op het vlak van nucleaire ontwapenin­g. Reagan wilde dat ook. De voormalige Hollywooda­cteur had in 1983 namelijk samen met 100 miljoen andere Amerikanen de televisief­ilm The day after gezien, over Amerika na een nucleaire oorlog, en die had indruk gemaakt.

Op de vraag wat er later op zijn grafsteen moet staan, antwoordt Gorbatsjov: ‘We hebben het geprobeerd’

Een van de vele goede dingen aan dit boek is dat Brown met memo’s, verslagen, nota’s en brieven in de hand, laat zien hoe de partijen naar elkaar toe groeiden, en Gorbatsjov en Reagan (en diens opvolger George Bush Sr.) uiteindeli­jk veel verder gingen dan Thatcher had gewild. De steeds veranderen­de posities van adviseurs, ministers, kabinetsle­den en partijgeno­ten worden minutieus in beeld gebracht. Daarbij springen de vaak grote politieke en intellectu­ele

The human factor. Gorbachev, Reagan and Thatcher, and the end of the Cold War.

Oxford University Press, 500 blz., 26,95 €.

 ?? © Bettmann Archive ??
© Bettmann Archive
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium