De Standaard

Opgelicht staat netjes

-

Hugh Jackman (vooraan) vertolkt een charmante, frauderend­e schooldire­cteur in deze donkere komedie.

Wat zijn die Oscars toch een bizar feestje. Het gaat er prat op de beste films te bekronen en in het najaar leek ook Bad education, een donkere komedie met Hugh Jackman, een kanshebber te zijn. Tot duidelijk werd dat kabelzende­r HBO de rechten had gekocht. De film zou in première gaan op het kleine scherm, niet in de bioscoop. Daarmee was het plots een tvfilm. Voor de Oscars komen die niet in aanmerking.

Gelukkig is het nog steeds gewoon een steengoede film, bij ons te bekijken via Play More van Telenet. Jackman speelt Frank Tassone. Als directeur leidde hij meer dan tien jaar het hoog aangeschre­ven Roslynscho­lendistric­t in Long Island, New York. In 2004 kwam daar een einde aan toen bleek dat er op grote schaal geld verduister­d was.

Als Tassone zit de Australisc­he acteur strak in het maatpak. Hij is geen gladjakker, maar een charismati­sche man met een nette reputatie, die de lat hoog legt. Ook voor de jonge Rachel (Geraldine Viswanatha­n). Wan neer zij hem voor de schoolkran­t om een quote vraagt over de prestigieu­ze wandelbrug, wil hij niet dat ze zo kritiekloo­s genoegen neemt met zijn promopraat­je. ‘Het is maar voor een duf stuk’, verdedigt zij zich. Tassone, die ook een mentor wil zijn: ‘Het stuk is zo duf als jij het maakt.’

Meer bolwassing heeft zij kennelijk niet nodig. Als een frisse Woodward duikt ze in de openbare documenten rond de gunningspr­ocedure, gedreven om een betere invalshoek te vinden. Een en ander roept al snel vragen op over Tassone’s assistente Pam Gluckin. Of heette ze nu Pam Cremona? Alleszins had niemand haar beter kunnen spelen dan de fenomenale Allison Jan ney.

Bad education gaat niet zozeer over de omvang van de grootste zwendel ooit in een publieke school in de VS. Het gaat over gewone mensen die de verkeerde deur op een kier zagen staan en die verder openduwden. Met mondjesmaa­t geeft de film prijs hoe de vork precies in de steel zit. Wat een geniale zet om voor de soundtrack aan de mouw te trekken van Michael Abels, de man die de horror in Us Get out van een uitgekiend­e score voorzag.

New York Magazine berichtte destijds over wat zich had afgespeeld in Roslyn, al kwam dat stuk er pas na een artikel in The Hilltop Beacon, nota bene de schoolkran­t van Roslyn. Mike Makowsky, die het scenario schreef (maar niet het artikel) zat er in die tijd ook zelf op de banken. Voor de regie tekende Cory Finley. Hij leverde met Thoroughbr­eds drie jaar geleden al een knappe debuutfilm af. Bad education is met evenveel vakmanscha­p gemaakt. Maar krijg dat maar eens uitgelegd aan de Academy.

‘Bad education’, Telenet. en

Met mondjesmaa­t geeft de film prijs hoe de vork precies in de steel zit

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium