De Standaard

De winnaars van

Supermarkt­en zagen hun verkoop de afgelopen weken stevig stijgen. Ze profiteren van het hamsterged­rag in covidtijde­n. Maar winnaars worden ze niet graag genoemd.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

Ahold Delhaize boekte in het eerste kwartaal van dit jaar bijna

BRUSSEL I De uitpuilend­e winkelkarr­en van de covidcrisi­s laten zich positief voelen in de cijfers van de supermarkt­en. Ahold Delhaize zag in het eerste kwartaal de omzet met bijna 15 procent stijgen tot 18,2 miljard euro; de nettowinst klom met 48 procent tot 645 miljoen euro. Een week geleden maakte ook de Franse reus Carrefour bekend dat hij zijn omzet met bijna 8 procent zag toenemen (DS 29 april).

‘Mensen kochten meer voeding in’, zegt Frans Muller, topman van Ahold Delhaize, aan de telefoon. ‘Dat is logisch: mensen zijn meer thuis, eten vaker daar, gaan helaas minder op restaurant. Maar iedereen blijft wel eten. In dat opzicht is voeding robuuster dan pakweg elektronic­a, wat aankopen zijn die uitgesteld kunnen worden.’ Vooral lang houdbare voeding, zoals conserven en droge voeding, vloog de rekken uit. Ook droge kruidenier­swaren, zoals wcpapier.

De supermarkt­en boekten meer omzet

daardoor mooie cijfers. Zijn zij een van de winnaars van de crisis? Ja, meent retailexpe­rt Jorg Snoeck. ‘Dit wordt een boerenjaar voor de hele sector, waar alle supermarkt­en bij winnen’, zegt hij. ‘Zij waren de enige winkels die open waren. Wie daar geen voordeel uit haalt, kan maar beter de deuren sluiten.’

Geen winnaar

De supermarkt­en zelf zijn er beducht voor om zich tot winnaar uit te roepen. Euforie tijdens een gezondheid­scrisis zou gauw als erg misplaatst overkomen. ‘Als dit normale tijden waren, dan zou ik extatisch zijn over deze cijfers’, zegt Muller daarom. ‘Maar dat ben ik nu dus niet. Dit is een heel moeilijke tijd voor veel mensen, voor bedrijven waar het slecht mee gaat, mensen die ziek worden en overlijden. Het uitzicht van de wereld oogt niet positief, er is geen reden tot overoptimi­sme.’

De topman verdedigt zich ook tegen de kritiek dat de prijzen in de supermarkt hoger lagen in volle hamsterper­iode – wat onder meer Test Aankoop aanklaagde.

 ?? © Dieter Telemans ?? 15 procent
© Dieter Telemans 15 procent

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium