De Standaard

Chinese arbeiders betalen het gelag

Het aantal loonconfli­cten loopt sterk op in China. Met naar schatting 20 miljoen mensen die plots werkloos zijn, is dit de grote test voor het sociaal vangnet.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

Dat kwam doordat het van overheidsw­ege verboden werd om nog kortingen aan te bieden. ‘Als je hamsterink­open ziet, heeft het geen zin om nog promoties door te voeren om de vraag nog meer aan te zwengelen’, aldus Muller. ‘Het afschaffen van promoties gebeurde vanuit de optiek van beschikbaa­rheid.’ Elke suggestie dat de supermarkt­en de crisis zo gebruikten om de omzet op te krikken, zijn volgens hem dan ook ‘complete nonsens’. ‘Wij misbruiken deze crisis niet om ons voordeel mee te doen. Zo zitten we niet in elkaar.’

Maar de cijfers blijven natuurlijk wat ze zijn: zeer positief. In die mate zelfs dat het kwakkelend­e spelers, denk aan Carrefour, wat ademruimte geeft. ‘In plaats van elke keer opnieuw klappen te krijgen, hebben zij nu geld verdiend waarmee ze kunnen investeren’, zegt Snoeck. ‘Zeker franchiseh­ouders hebben nu even wat geld kunnen verdienen.’

Maar Muller denkt dat het op lange termijn weinig verschil zal maken. ‘Op korte termijn krijgen spelers die het moeilijk hadden, nu even zuurstof ’, zegt hij. ‘Op lange termijn gaat het nog steeds over je activiteit­en online, je digitalise­ring, moderne winkels, het productaan­bod. Enkel de sterken zullen daarin kunnen volgen.’ Ahold Delhaize verwacht wel minder klinkende cijfers in het volgende kwartaal, omdat daar allerhande kosten zullen doorwegen die de coronacris­is met zich meebrengt. Denk aan beschermin­g voor personeel in de winkels.

Online boost

Supermarkt­en zien ook hun online verkoop van voeding pieken. Ahold Delhaize heeft ook de webshop Bol.com in portefeuil­le. Ook daar steeg de onlineverk­oop stevig, met liefst 40 procent. ‘We zien een versnellin­g’, zegt Muller. ‘Mensen willen contactloo­s betalen, en richten zich tot onlineverk­oop voor producten die ze anders zouden kopen in winkels die nu gesloten zijn, zoals elektronic­a.’ Hij verwacht dat die groei zal terugvalle­n zodra alle winkels weer open zijn, ‘maar er zal wellicht ook wel wat blijven kleven’.

Ook in de fysieke winkels zou er wat van die crisis moeten blijven hangen, zelfs al gaan de restaurant­s en cafés weer open. Muller verwacht dat mensen toch meer thuis zullen koken, of kantenklaa­rgerechten die ze nu hebben ontdekt blijven kopen. ‘Ik denk dat die anderhalve­meterecono­mie ons langer zal bezighoude­n dan we denken.’

BRUSSEL I Chen Zhengzheng is nu 18 en kon maar naar school gaan tot haar twaalfde. Ze vertrok net uit het dorp Fengtang (provincie Henan) om aan de kust in een elektronic­afabriek te werken toen de nieuwszend­er Inkstone haar eind 2018 volgde. ‘Het loon is goed, ze geven veel overuren en ze vragen niet zo strikt naar identiteit­skaarten’, zei haar vader. Als jonge tiener verkocht Chen haar gladde zwarte haar voor zo’n 66 euro. ‘Zware manuele arbeid is nu het beste waarop ik kan hopen omdat ik niet langer naar school kon’, zei ze bitter.

Nu zijn mensen als Chen en haar familie het zwaarst getroffen in China door de economisch­e gevolgen van corona. Laaggescho­olde migrantena­rbeiders hangen af van werk in de exportgeri­chte fabrieken. Alleen zo kunnen ze de dure huurprijze­n in de stad betalen en overleven. Maar die jobs vallen weg door dalende verkoop en problemen in de logistiek. Fabrieken verloren in maart zo’n 35 procent van hun normale inkomsten.

Migranten hebben niet dezelfde sociaaleco­nomische rechten als andere stadsbewon­ers. De conflicten lopen dan ook gelijk op met de wanhoop. Volgens de ngo Labour Bulletin, die vanuit Hongkong arbeidscon­flicten in China in kaart brengt, waren er sinds januari 146 confrontat­ies. Het gaat om arbeiders die betogen tegen hun ontslag of vanwege achterstal­lige lonen. Taxichauff­eurs, mijnwerker­s, arbeiders die mondmasker­s maken: meerdere sectoren komen aan bod. Het veroorzaak­t onrust. De aan de partij gelinkte vakbonden staan vaak machteloos om de ruzies te beteugelen.

Censuur op werklooshe­id

Officieel zijn er maar 5 procent werklozen. Maar volgens een schatting van het beurshuis Zhongtai Securities is het echte aantal werklozen meer dan 20 procent van de bevolking. Dat komt omdat de officiële cijfers mensen als Chen negeren vanwege hun migratiest­atus. Zhongtai moest echter al snel zijn rapport intrekken onder druk van bovenaf. Een percentage van 20 procent komt in de buurt van wat ook landen als India ervaren.

‘Het uitzicht van de wereld oogt niet positief, er is geen reden tot overoptimi­sme’ FRANS MULLER

Topman Ahold Delhaize

Migranten hebben niet dezelfde sociaaleco­nomische rechten als andere stadsbewon­ers

China heeft de laatste jaren gesleuteld aan zijn werklooshe­idssysteem. Werkgevers en werknemers storten nu minstens drie keer zoveel geld in een collectiev­e pot voor werklooshe­idsuitkeri­ngen als voor de crisis van 2008. Maar de uitkering blijft erg laag en wie nog niet lang werkt of pech heeft met een fabrikant die de regels negeert, kan alleen nog een kleine premie krijgen in zijn thuisdorp.

Migrantena­rbeiders wachten op werk op een Peking. in

 ??  ??
 ?? © epaefe ?? bouwmateri­alenmarkt
© epaefe bouwmateri­alenmarkt
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium