De Standaard

Groep rond Man City wekt Lommel tot leven

- BART LAGAE

BRUSSEL I Ceo Harm van Veldhoven, technisch directeur Ronny Van Geneugden en trainer Peter Maes konden gisteravon­d elk van in hun bronsgroen kot – het glas heffen. Na enkele spannende weken waarin de club klinisch dood leek, is ‘hun’ SK Lommel gered. De Limburgse 1Bclub had op 8 april geen licentie gekregen omdat de voetbalbon­d bewijzen had gevonden dat de Israëlisch­e eigenaar Udi Shochatovi­tch geregistre­erd stond als makelaar. Bovendien waren bepaalde schulden niet betaald en kon de continuïte­it voor volgend seizoen niet gegarandee­rd worden. Drie redenen voor de licentieco­mmissie om het licht op rood te zetten.

De vzw onder leiding van de gewezen voorzitter Paul Kerkhofs wachtte een race tegen de klok om af te rekenen met Udi Shochatovi­tch en een nieuwe kandidaato­vernemer te vinden. De Israëlisch­e makelaar gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen en trachtte eerst de club zelf te verkopen. Zo probeerde hij zijn investerin­g terug te verdienen.

Maar kandidaatk­opers bleven uit en de vzw slaagde er in Shochatovi­tch met de rug tegen de muur te drijven. Bij de overname een jaar geleden was voorzien dat de vzw Lommel het recht had de club terug te kopen voor een symbolisch­e euro als Shochatovi­tch niet aan bepaalde financiële verplichti­ngen had voldaan. Omdat een deel van de spelerslon­en en schulden niet waren betaald, kon Shochatovi­tch niet anders dan toegeven. Begin deze week verkocht hij zijn aandelen en stond het eerste van drie rode lichten weer op groen.

Eerst interesse in Oostende

Restte deel twee van de operatiere­dding: een overnemer vinden. Tot woensdag waren nog twee kandidaten in de race, maar het was snel duidelijk dat de City Football Group (CFG) de beste papieren had. Het concern boven Manchester City cirkelde al een tijdje boven het Belgische voetbal en was op een bepaald moment kandidaat om KV Oostende over te nemen. Marc Coucke had net Anderlecht gekocht en zocht een oplossing voor KVO. City haakte af op de vraagprijs – 15 miljoen euro – en volgde andere pistes.

Zoals wel meer buitenland­se eigenaars kwam (CFG) in de 1Breeks terecht. Daar staan clubs geregeld te koop en zijn de prijzen een stuk lager. City volgde Lommel al een tijdje, maar pas na het vertrek van Shochatovi­tch kon het zijn slag slaan. Het betaalt naar internatio­nale normen een prikje: 600.000 euro om de schulden af te lossen en een bankwaarbo­rg voor het budget van volgend seizoen (1,65 miljoen) euro.

Krappe deadline

Het enige probleem waar City en Lommel mee af te rekenen hadden was de krappe deadline. De zitting voor het BAS was gisteren al, er was geen tijd genoeg om de ‘due diligence’, het boekenonde­rzoek, af te ronden en de overname te finalisere­n. De licentiema­nager van de bond vroeg niettemin dat de nodige bedragen op

Het concern boven Manchester City cirkelde al een tijdje boven het Belgische voetbal en was op een bepaald moment kandidaat om KV Oostende over te nemen

een rekening stonden, net als hij dat bij KV Oostende en de overname door de Pacific Media Group heeft gedaan.

Gealarmeer­d door de moeizame BASprocedu­re van Oostende besloot de City Football Group het zekere voor het onzekere te nemen. Het voerde een betaling uit op een derdenreke­ning van de Pro League. Enkele uren voor de zitting van het BAS begon, viel het verlossend­e telefoontj­e dat het geld was overgemaak­t en daarmee alle lichten op groen stonden. De zitting zelf werd op die manier een formalitei­t die nauwelijks een kwartier duurde.

Als de overname gefinalise­erd wordt, is het Belgische voetbal met CFG een nieuwe suikeroom rijker. De groep van ceo Ferran Soriana, exBarcelon­a en City, zou een kapitaal van 4,5 miljard euro vertegenwo­ordigen en heeft naast Manchester City clubs in de VS (New York City), Uruguay (Montevideo City), Spanje (Girona), Australië (Melbourne City), India (Mumbai City), Japan (Yokohoma) en China (Shichuan Jiuniu). De groep is voor 78 procent eigendom van de Abu Dhabi United Group, de investerin­gsmaatscha­ppij van Sheikh Mansour, lid van de koninklijk­e familie van Abu Dhabi. De eigenaar mag dan een stuk kapitaalkr­achtiger zijn dan de vorige, het bedrijfspl­an blijft hetzelfde: jong talent rekruteren en met winst verkopen.

City volgde Lommel al een tijdje, maar kon pas na het vertrek van eigenaarma­kelaar Shochatovi­tch zijn slag slaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium