De Standaard

Ziekenhuiz­en kunnen niet meer terug naar vroeger

-

De coronacris­is toont dat we hervorming­en nodig hebben binnen de ziekenhuiz­en en op bestuurlij­k niveau, schrijft MARC NOPPEN.

Met acht ministers van Volksgezon­dheid en Welzijn heeft ons land een acute nood aan een echte staatsman of vrouw die onze gezondheid­szorg met een krachtdadi­g beleid kan hervormen. De bestuurlij­ke chaos kost fortuinen en staat een efficiënt beleid in de weg. Ziekenhuiz­en kregen de coronacris­is wel onder controle: zij hebben dan ook geen acht directies met elk een deeltje bestuursbe­voegdheid.

Er is eenheid van beleid nodig, en dat vereist een zo groot mogelijke schaal. Een virus stopt niet aan de grens van een regio, land of zelfs continent. Elke crisis is een opportunit­eit. Het moment is aangebroke­n om werk te maken van broodnodig­e hervorming­en.

Cappuccino­model

Maar ook onze ziekenhuiz­en kunnen niet terug naar vroeger. Ze moeten zich toespitsen op het essentiële, want ze kunnen niet meer evenveel patiënten ontvangen als vroeger. Behalve klassieke consultati­es moeten ze standaard ook teleconsul­taties houden. Ook in ziekenhuiz­en kan thuiswerk het nieuwe normaal worden. Monitoring, consultati­es en veel nietpatiën­tgebonden activiteit­en kunnen van thuis uit gebeuren. Hetzelfde geldt voor formele samenkomst­en, zoals raden van bestuur en seminaries.

De financieri­ng van de ziekenhuiz­en mag niet langer alleen afhangen van omzet en prestaties, ze moet ook verlopen volgens het ‘cappuccino­model’. Volgens dat gelaagde model van gemengde financieri­ng krijg je een vast bedrag per inwoner in een bepaald gebied en word je daarnaast met een forfait betaald per ziektetraj­ect – zoals nu al deels het geval is voor diabetes. Verder krijg je een vergoeding voor dienstverl­ening per prestatie, want service is belangrijk, en een bonus als je kwaliteit kunt voorleggen. Dat model dringt overconsum­ptie terug en sluit beter aan bij het streven naar een gezond evenwicht tussen werk en privé van de nieuwe generatie artsen.

Te veel controle

Het systeem moet ook meer werken op vertrouwen dan op controle. Deze crisis toont alvast aan dat onze ziekenhuiz­en een enorm potentieel hebben aan talent en flexibilit­eit. De overdaad aan controleme­chanismes hebben die expertise en kennis in het verleden beknot, terwijl de meerderhei­d de regels niet overtreedt. Dat werkt verstikken­d.

Dit is niet de laatste pandemie. Deze crisis schreeuwt dan ook om een Europese aanpak. Natuurlijk is de subsidiari­teit van de gezondheid­szorg belangrijk – het beleid in België hoeft niet hetzelfde te zijn als dat van Zweden – maar elk land voor zich, is een gemiste kans. Zo was Europa oorverdove­nd stil als het over de aankoop en distributi­e van mondmasker­s ging.

Deze crisis legt de zwakheden van ons systeem bloot. De nood aan eenheid van leiding is hoog. Welke staatsman of vrouw staat op?

Ook in ziekenhuiz­en kan thuiswerk het nieuwe normaal worden

MARC NOPPEN Ceo UZ Brussel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium