De Standaard

De EU doet het beter dan u denkt

De Europese lidstaten halen vaak naar elkaar uit, maar voor staat één ding vast: niemand is van plan om de interne markt kapot te laten vallen.

-

Een van de raadsels van deze tijd is dat je nog steeds vrijwel alles in een supermarkt kunt vinden. De economie ligt plat, grenzen zijn dicht, iedereen praat over het leven tijdens de lockdown – maar Duitse crackers, Engelse koekjes, Poolse lenzenvloe­istof en Spaanse aardbeien zijn gewoon te krijgen. In Berlijn, in Milaan, in Stockholm. Dat is maar een van de indicaties dat het met Europa niet zo slecht gaat als sommigen zeggen.

Net als tijdens de andere crises van de laatste jaren – de banken, economisch­e, euro en vluchtelin­gencrisis en de Brexit – begint het gespeculee­r weer over het eind van de EU of de eurozone, of allebei. Europese toppen worden weer geframed als ‘make or break’momenten voor de Europese Unie. Na de uitspraak van het Duitse Grondwette­lijke Hof deze week dat de ECB haar mandaat overschrij­dt (DS 6 mei), en de prognose dat de Europese economie dit jaar ruim 7 procent krimpt, gaat iedereen weer keihard in overdrive.

In sommige landen begint het gezeur weer om de euro in een ‘neuro’ en ‘zeuro’ te splitsen. De

Spaanse oudpremier Felipe González, die de Europese dynamiek van ‘hoog in de boom klimmen en dan compromiss­en sluiten’ als geen ander kent, zei in een interview: ‘De Europese Unie faalt.’

Maar laten we eerlijk zijn: de lidstaten hebben nooit gewild dat Brussel zich met volksgezon­dheid bemoeide. Dus wie faalt hier eigenlijk?

Bazooka’s

Toen corona arriveerde, nam de enige écht onafhankel­ijke Europese instelling, de ECB, meteen een formidabel­e financiële bazooka ter hand – de bazooka die nu door een Duits Hof is bekritisee­rd. De Commissie zette economisch­e vangnetten en subsidiepo­tten klaar. Intussen nam elk land eigen, soevereine beslissing­en voor de volksgezon­dheid.

Het werd een ratjetoe van speciale regelingen, verboden en geboden. Niemand overlegde met buurlanden. Brussel stond erbij, de handen op de rug gebonden, en keek ernaar. En ja: al na een paar dagen begonnen landen te klagen. Grensarbei­ders zaten klem. Trucks konden buurlanden niet in. Anderen hielden alle mondkapjes voor zichzelf.

En zo begon, na de eerste nationale reflex, het moeizame coördinati­ewerk. Soms doet de Europese Commissie het (bijvoorbee­ld met één formulier voor grensarbei­ders), soms zijn het burgemeest­ers aan weerszijde­n van de grens die problemen aanpakken. Sixfold, een bedrijf voor logistiek in de transports­ector, maakt kaartjes waarop je ziet op welke grensoverg­angen er blokkades en vertraging­en zijn. En hoelang het duurt voor een truck de grens over is. Naar die kaartjes zit heel Europa gebiologee­rd te kijken. Er hoeft ergens maar een groen bolletje in een rood bolletje te veranderen, of telefoons staan meteen roodgloeie­nd: er is een bottleneck gesignalee­rd! Landen verkettere­n elkaar om coronabond­s en chronische tekorten aan empathie, maar één ding staat als een paal boven water: niemand is van plan om de interne markt kapot te laten vallen.

Niet alleen geruzie

De Europese interne markt gaat niet alleen over de economie, boekhouden en getalletje­s. Het is een middel om burgers dichter bij elkaar te brengen. Er vloeien andere dingen uit voort: vrije vestiging, Europese sociale voorzienin­gen, Europees recht, mondiale soft power. Die ‘markt’ is zo politiek als het maar kan.

In Die Zeit noemde de Duitse filosoof Peter Sloterdijk laatst al het gepraat over de Europese desintegra­tie ‘optisch bedrog’. Wat Europese bestuurder­s kunnen doen, zei hij, is weinig – ze zijn afhankelij­k van de kruimels die nationale bestuurder­s hen geven. In dat opzicht is Europa een lappendeke­n. Maar dat verandert voor onze ogen, net als tijdens eerdere crises.

Terwijl het commentari­aat exclusief focust op de knallende ruzie tussen Nederland en Italië over geld (erg gênant inderdaad) delen wetenschap­pers, waar ze ook wonen, ervaringen en testresult­aten en werken ze samen aan vaccins. Patiënten uit Frankrijk zijn in Duitse en Zwitserse ziekenhuiz­en verpleegd, omdat er in Frankrijk te weinig bedden waren. De EU heeft een half miljoen burgers, die ergens ter wereld vastzaten, naar huis helpen vliegen. In veel landen verdwenen de populisten zelfs van het toneel. ‘Het is niet alleen de staat die verantwoor­delijk is,’ zei Sloterdijk, ‘maar er is ook een Europees en mondiaal netwerk dat alsmaar groeit. Dat geeft hoop.’

Bella ciao

Sloterdijk citeerde Plato, die zei dat niemand graag in de fout gaat en dat er daarom maar weinig écht slechte mensen zijn. Vandaar waarschijn­lijk al die inzameling­sacties voor vluchtelin­gen, Duitsers die ‘bella ciao’ zingen en apero’s die mensen ineens via Zoom met andere Europeanen drinken.

Gelijk heeft hij. Terwijl veel media focussen op die paar politici die elkaar voor rotte vis uitmaken, blijft het Europese leven vibreren – misschien wel meer dan vroeger. Daarbij genereert corona nieuwe thema’s waarover we straks in Brussel moeten onderhande­len. Zo gaat de digitalise­ring ineens keihard. Voor iedereen is internet nu een lifeline. Miljoenen mensen werken min of meer thuis door. Maar die digitale inhaalslag heeft nieuwe regels en afspraken nodig.

En hoe moet Europa digitale giganten als Amazon en Google belasten? Die vraag wordt steeds acuter. Velen vrezen dat China ons zal opkopen, maar onze coronastop­woorden – lockdown, social distancing, home office – tonen wie onze data en centen incasseren: Amerikaans­e techgigant­en. Binnenkort wordt er in Europa aan diverse knoppen gedraaid, economisch en fiscaal. Bedrijven en overheden zijn al begonnen met lobbyen. En zo komen er meer Europese dossiers aan, zoals de vergroenin­g van de economie en meer openbaar vervoer.

Denk daar maar eens aan, bij het volgende bezoekje aan de supermarkt. Dat er een heleboel fout gaat in Europa, maar ook een heleboel goed – meer dan we weleens denken.

Terwijl veel media focussen op die paar politici die elkaar voor rotte vis uitmaken, blijft het Europese leven vibreren – misschien meer dan vroeger

CAROLINE DE GRUYTER

standplaat­s Oslo. In 'Boeiende tijden' reflecteer­t zij over de actualitei­t van de voorbije week. Illustrati­e R.L. Oppenheime­r

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium