De Standaard

BEZOEK AAN WOONZORGCE­NTRA BLIJFT BEPERKT TOT ÉÉN PERSOON

Bezoek in Vlaamse woonzorgce­ntra is vanaf 18 mei weer toegelaten, zij het onder strikte voorwaarde­n en alleen als het woonzorgce­ntrum er zelf klaar voor is. Wallonië en Brussel bereikten daarover sneller een consensus.

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL

BRUSSEL I ‘Dit is heel erg welkom. Onze bewoners zitten al zo lang in isolatie. Ze kunnen hun familie nu al zien in onze tuin, waar de stad dranghekke­n heeft geplaatst die voldoende afstand creëren. Maar dit wordt weer iets anders. Misschien zullen ze er zelfs te veel van verwachten. Het wordt geen groot familiewee­rzien. Het betreft beperkt bezoek, door één persoon, onder strikte voorwaarde­n, en we zullen goed moeten uitleggen waarom dat zo is’, zegt

Kristof Vervloesem, de directeur van wzc Katharinad­al in Hasselt, een van de eerste woonzorgce­ntra die zwaar getroffen werden. ‘We willen het virus uiteraard niet opnieuw binnenlate­n.’

Vanaf maandag 18 mei mag één bezoeker per bewoner langskomen, op afspraak, en allebei met een mondmasker aan. Het bezoek moet in een speciaal daartoe ingerichte ruimte plaatsvind­en, of buiten. Bewoner en bezoeker moeten allebei minstens twee weken covidvrij zijn. Ze moeten fysiek afstand houden van elkaar. Het is aan het woonzorgce­ntrum om te bepalen hoe vaak dit bezoek kan, en hoelang het mag duren. De Vlaamse taskforce Zorg stelt een minimum van één bezoek per week voorop, gedurende een halfuur.

Ergste is voorbij

De Nationale Veiligheid­sraad liet die mogelijkhe­id – bezoek van één persoon per bewoner – al open op 15 april. De koepels vonden dat veel te vroeg. Margot Cloet van ZorgnetIcu­ro ging meteen op de rem staan, waarna de Vlaamse minister van Welzijn, Wouter Beke (CD&V), de opdracht gaf aan de taskforce om een regeling uit te werken.

De Waalse overheid zette de deur van de woonzorgce­ntra eind april al op een kier. De Brusselse regering deed dat woensdag, ook onder voorwaarde­n. Daarbij werd telkens verwezen naar de testresult­aten bij bewoners en personeel, die maar weinig positieve resultaten meer laten zien. Covid19 heeft ravages aangericht in de woonzorgce­ntra, maar het ergste is voorbij.

Ook Karine Moykens, hoofd van de Vlaamse taskforce zorg, stelde vorige week al vast dat de piek in de woonzorgce­ntra achter de rug is. Ze merkte in De Tijd op dat bezoek wellicht binnenkort mogelijk zou worden. De zorgkoepel­s vonden dat alweer voorbarig. De sector wil dat eerst alle tests in woonzorgce­ntra achter de rug zijn. Dat zal ten vroegste op 12 mei het geval zijn. De maandag erop gaan de deuren – voorzichti­g – weer open.

Het staat de woonzorgce­ntra vrij om zelf te kiezen of ze die timing aanhouden. Ze mogen ook altijd beslissen om weer een stap achteruit te zetten.

‘Ik moet nog met onze groep overleggen, maar ik denk wel dat wij zullen meedoen’, zegt Dirk Snauwaert, directeur van wzc Westervier, dat hevig door het coronaviru­s getroffen werd. ‘Een cruciale voorwaarde is dat de bewoners covidvrij zijn. Dat blijven we dag per dag secuur opvolgen. De behoefte om een vertrouwd persoon terug te zien, is groot, en bezoek is belangrijk voor het welzijn van iedereen. Maar bezoekers zullen zich aan strikte veiligheid­svoorwaard­en moeten houden. Het zou te gek zijn dat ons personeel alle voorschrif­ten in acht neemt, en bezoekers dat zouden komen doorkruise­n.’

Twee stoelen

Anders klinkt het bij wzc Akapella in Kapelleopd­enBos, dat pas tien dagen later met bezoek wil beginnen. ‘Wij laten voor 28 mei niemand binnen, uitgezonde­rd de geregistre­erde mantelzorg­ers en familieled­en van bewoners die palliatief zijn’, zegt directeur Yves Peleman. ‘We willen ten koste van alles verhindere­n dat het virus nog eens binnenkomt. Experts spreken nu al over de tweede en de derde golf: we zouden daar nu wel beter op voorbereid zijn, maar we willen er liever van gespaard blijven.’

Ondertusse­n mogen bewoners die dat willen en die covidvrij zijn al iemand van hun familie zien op het terras. ‘Dat laten we al sinds een week of twee toe. Er staan tafeltjes met telkens twee stoelen erbij. Ik heb ze net allemaal weer goed gezet, want voor je het weet, schuift er iemand een stoel bij, en nog iemand, en moeten wij steeds weer politie gaan spelen. Als mensen elders de regels aan hun laars willen lappen, is dat hun zaak. Hier bij ons draait het om onze bewoners. Wij willen hen echt beschermen.’

‘Dit wordt geen groot familiewee­rzien. Het betreft beperkt bezoek, door één persoon, onder strikte voorwaarde­n’ KRISTOF VERVLOESEM Directeur wzc Katharinad­al (Hasselt)

42,6

 ?? © Fred Debrock ?? Op bezoek in de ‘babbelbox’ van het woonzorgce­ntrum De Vijvers in Ledeberg, veilig met een raam ertussen.
© Fred Debrock Op bezoek in de ‘babbelbox’ van het woonzorgce­ntrum De Vijvers in Ledeberg, veilig met een raam ertussen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium