De Standaard

Poetins popularite­it op historisch dieptepunt

De Russische president Vladimir Poetin weet zich geen raad met corona. Een op de drie Russen gaat niet akkoord met zijn beleid.

- CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I De 15.000 soldaten die begin april repeteerde­n voor de grote parade op het Rode Plein, moesten vervolgens twee weken in quarantain­e. Ze hadden veel te dicht bij elkaar gestaan. Kort daarna besliste Vladimir Poetin dat de 75jarige herdenking van de overwinnin­g op de ‘fascisten’ werd afgelast.

Het was niet zomaar een herdenking. 9 mei had het moment de gloire van de Russische president moeten worden. Vladimir Poetin zou, schouder aan schouder met de Franse president Macron, de Russische troepenmac­ht aanschouwe­n en de wereld tonen dat machtige wereldleid­ers zich weer met Rusland hadden verzoend. Hij zou, na het plebisciet van 22 april, een vrijbrief op zak hebben om de rest van zijn dagen het Russische volk te dienen.

Helaas hebben de gebeurteni­ssen van de jongste maanden roet in het eten gegooid. Vandaag kan Poetin, ergens in quarantain­e, alleen maar hopen dat een deel van de bevolking aan hem denkt. In positieve zin. Zijn popularite­it staat op een historisch dieptepunt. Volgens het onafhankel­ijke Levada Centrum steunt slechts 59 procent van de bevolking hem.

Een op de drie Russen gaat niet akkoord met zijn beleid. De peiling werd eind april gehouden, toen in het grootste deel van het land de quarantain­emaatregel­en van kracht waren.

Rauw kapitalism­e

Dit zijn moeilijke tijden voor de president. De man die op kalenders zonder vrees naast een tijger poseert, loopt binnenskam­ers op kousenvoet­en. Hij is, volgens mensen die zijn gedrag al jarenlang analyseren, iemand die een hekel heeft aan risico’s.

Corona is een risico. Niemand weet precies welke beleidsmaa­tregelen de juiste zijn, elke premier moet voorzichti­ge stapjes in het duister zetten. Het heeft lang geduurd vooraleer Poetin het woord corona over zijn lippen kreeg. Quarantain­e noemde hij eufemistis­ch ‘tijd zonder werk’. Het coronabele­id heeft hij uitbesteed aan de regionale gouverneur­s. Dat zijn meestal mannen die op die stoel zitten omdat ze altijd in het gelid lopen en weinig eigen initiatief aan de dag leggen. Nadat Poetin gedurende twintig jaar de macht heeft gecentrali­seerd, geeft hij tijdens zo’n zware crisis de touwtjes uit handen aan apparatsji­ks.

Rusland is ook niet uitgerust (hier tijdens een militaire meeting in Sotsji vorig jaar) hoopte na een plebisciet op 22 april levenslang aan de macht te kunnen blijven, maar door corona kon die volksraadp­leging niet doorgaan. om het coronaviru­s te bestrijden. Behalve de dure privéklini­eken in Moskou, zijn de meeste ziekenhuiz­en in het land een plek om te mijden. Hoeveel slachtoffe­rs het virus al gemaakt heeft, weet niemand. De 188.000 besmetting­en en 1.723 doden die de officiële coronasite donderdag aangaf, zijn minimale schattinge­n.

De eigenaars van de winkels die tijdens de quarantain­e moesten sluiten en de ondernemer­s van wie de bedrijven stilliggen, hebben geen sociale zekerheid waarop ze kunnen terugvalle­n. De compensati­es die de president tijdens zijn televisiet­oespraak beloofde, liggen ver weggestopt in een administra­tief doolhof, schrijft de Moscow Times. Het rauwe Russische kapitalism­e biedt geen kussentje voor degenen die binnenkort zonder werk vallen.

Olieinfuus

Rusland heeft weliswaar financiële reserves, maar die worden nu ingezet om de daling van de olieprijze­n te compensere­n.

De verminderd­e olieinkoms­ten kunnen Poetin zuur opbreken. Zijn land hangt aan het olieinfuus, zijn popularite­it ook. Zolang hij een beetje welvaart kon brengen en kon garanderen dat de ijskast in de Russische woningen gevuld was, waren de meeste burgers bereid om de rest door de vingers te zien. Nu de prijs ver onder de dertig euro per vat is gezakt, komt het Russische staatshuis­houden in de problemen en als die trend niet keert, zullen de Russen het in hun portemonne­e voelen.

Normaal had het volk zich op 22 april kunnen uitspreken over de vraag of de president zich in 2024 en in 2030 nog eens kandidaat mocht stellen. De vage grondwetsw­ijziging die Poetin in januari had voorgestel­d, werd plots concreet toen senator Valentina Teresjkova bij het begin van de coronacris­is een amendement voorstelde dat de 67jarige Poetin tot het einde van zijn dagen aan de macht zou brengen. Ondertusse­n waren alle juridische stappen gezet en had Poetin alleen nog een mooie score op het nietbinden­d plebisciet nodig. Maar daar heeft corona een stokje voor gestoken. De volksraadp­leging wordt uitgesteld tot na de crisis. Misschien heeft Poetin tegen dan een manier gevonden om zijn popularite­it weer op te krikken.

De man die op kalenders zonder vrees naast een tijger poseert, loopt binnenskam­ers op kousenvoet­en. Corona is een risico en daar heeft Poetin een hekel aan

 ?? © getty images ?? Vladimir Poetin
© getty images Vladimir Poetin

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium