De Standaard

Contactond­erzoek worstelt met kinderziek­tes en fraude

Het dataplatfo­rm dat de covidconta­ctonderzoe­kers gebruiken, staat nog niet op punt. De politie waarschuwt ook voor fraude in naam van het contactcen­ter.

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE

Het moet zonder twijfel een van de meest intense operaties zijn die Vlaanderen al heeft ondernomen: vanaf vandaag gaan ruim zevenhonde­rd onderzoeke­rs op zoek naar de personen met wie covid19pat­iënten contact hadden. Er wordt verwacht dat er zo’n 1.200 onderzoeke­rs nodig zullen zijn, afhankelij­k van de verdere verspreidi­ng van het nieuwe coronaviru­s. Mogelijk zelfs meer.

De ziekenfond­sen en een consortium van callcenter­s leveren het personeel aan. Zij worden aangevuld met Vlaamse ambtenaren, die het hele systeem vorige week lieten proefdraai­en. Naar het einde van de week toe deden ze dat ook aan de hand van echte besmetting­en.

Zoals verwacht loopt het niet allemaal van een leien dakje, zeker niet wat betreft het federale dataplatfo­rm waar de contactond­erzoekers gebruik van maken. ‘De voorbije dagen zijn er allerlei programmee­rfouten opgemerkt door de mensen die de testen uitvoeren’, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. ‘Die zijn gemeld aan de ontwikkela­ars, die er alles aan doen om zeker de grootste fouten er snel uit te halen. Zij hebben al heel wat gepresteer­d, maar iedereen beseft dat er blijvend aan moet worden gewerkt.’ De ontwikkeli­ng van het platform is in handen van Smals, een organisati­e die ITdiensten levert aan overheidsi­nstellinge­n in de sociale sector en de gezondheid­szorg.

Ook los van het dataplatfo­rm duiken er problemen op.

‘Een collega van mij werd gebeld door een Vlaamse medewerker van het contactcen­trum’, zegt huisarts Jeroen van den Brandt, die verbonden is aan een groepsprak­tijk in Tienen en ook voorzitter is van de huisartsen­kring in ZuidoostHa­geland. ‘Ze kreeg te horen dat ze besmet is met covid19, terwijl ze zelfs nog geen test heeft afgelegd. Een andere collega kreeg dezelfde boodschap van een Franstalig­e telefonist­e. En het is ook al gebeurd dat patiënten te horen krijgen dat hun kinderen besmet zijn, terwijl die net een negatieve test hebben afgelegd. Ik begrijp volkomen dat dit een complexe opstart is, maar zulke foute meldingen zijn heel verontrust­end en ondermijne­n het vertrouwen.’

Gevoelige gegevens

Een verklaring voor die foutieve oproepen is er niet meteen, maar het valt niet uit te sluiten dat het om fraude gaat. De federale politie waarschuwt voor criminelen die sms’jes verspreide­n in naam van het contactcen­ter of mensen opbellen om hen gevoelige gegevens te ontfutsele­n. ‘Echte onderzoeke­rs zullen u nooit melden dat u besmet bent, want dat loopt via uw dokter’, zegt woordvoers­ter van de federale politie Sarah Frederickx. ‘Ze zullen ook nooit bankgegeve­ns of een rijksregis­ternummer vragen, of proberen te weten te komen hoe uw dagindelin­g eruitziet.’

Wie niet (recent) naar de dokter is geweest, zal ook nooit de vraag krijgen met wie hij allemaal contact heeft gehad. Contactond­erzoekers bellen of sms’en altijd van dezelfde nummers (02/214.19.19 en 8811), maar voor criminelen is het een koud kunstje om die na te bootsen. Uitmaken of de telefonist wel degelijk voor het contactond­erzoek werkt, is daardoor niet eenvoudig. ‘De vragen die zij stellen, zijn strikt afgebakend’, zegt Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

‘Een collega kreeg te horen dat ze besmet is met covid19, terwijl ze zelfs nog geen test heeft afgelegd’

JEROEN VAN DEN BRANDT Huisarts

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium